En önemli öğün SAHUR’dur
Günlük hayatımızda az ve sık yeme prensibinin önemini artık birçoğumuz biliyoruz, ramazanda da bu tutumu sürdürmeliyiz. Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda, reflü problemi olanlar gazlı ve kafein içeriği yüksek içecekleri tüketmemelidir. Kızartmalar, hamurlu yiyecekler ve tatlılardan uzak durulması önem taşır. Çok tuzlu ve baharatlı yemekler tüketmek de susamayı tetikleyecektir.
Ramazan ayında bireylerin beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yaşanması normal, öğün düzeni ve saati ile tüketilen miktarlardaki artış, en önemli değişiklik oluyor ancak her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yeterli ve dengeli beslenilmelidir. “Oruç”, hem bedenimizi hem ruhumuzu temizlemek için her yılın otuz günü bize sunulmuş bir fırsattır. Bu fırsatı sağlığınızı bozmadan değerlendirmek için özen göstermek gerekir. Tabı bu dini vecibenin sağlıklı bireyler için olduğunu unutmamak lazım, kronik hastalığı olup, sürekli ilaç kullanması gerekenler özellikle şeker hastaları mutlaka hekim izni ile oruç tutmaya başlamalıdır.
Sahur ve İftarın vazgeçilmezi “SU”
Bu sene Ramazan, Ağustos ayının ortalarına denk geldiği için oruç tutmanın en zor tarafı sanırım sıcaklarda susuz kalmak olacak. Su yaşamak için en az oksijen kadar gereklidir. Ortalama olarak yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının % 55- 75’i (38- 46 L) sudur. Suyun; vücut ısısının dengelenmesi, besinlerin sindirimi ve emilimi sırasında hücrelere taşınması, toksinlerin vücuttan arındırılması gibi birçok görevi vardır. Vücuttaki sıvı miktarının % 20 azalması ise yaşamsal risk oluşturur. Ramazan ayı ile su alımımız azalır bu nedenle sahurda ve iftarda su vazgeçilmeziniz olmalıdır, 1,5- 2 lt kadar içmeye özen gösterilmelidir. Çünkü ter, solunum, idrar yoluyla sıvı kaybımız sıcak havalarda artıyor.
Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya sahura kalkmayıp gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Özellikle mide ve kilo problemi yaşayan bireylerin sahura kalkmaları çok önemlidir. Gece yenilen ağır yemeklerin yağa dönüşme riski daha yüksektir. Bu nedenle Sahurda uyanılarak protein içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklenmeli ve su içilerek sıvı alımına dikkat edilmelidir. Yemek olarak da çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.
Ramazan’da dikkat edilmesi gerekenler
* Yaklaşık 16 saat dinlenmeye çekilen midenize aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucunuzu hafif yiyeceklerle açın. Çok sıcak ve soğuk besinler ile iftar açmayın iyi çiğnemeye özen gösterin
* Yapılan başlıca beslenme hatalarından biri bu dönemde az meyve yemektir. Günde en az 2 porsiyon kuru ya da taze meyve tüketin. Şekersiz olarak komposto şeklinde de tüketebilirsiniz.
* Ramazan ayında artan tatlı ihtiyacı gidermek için şerbetli tatlılar yerine hoşaf veya sütlü tatlılar yemek daha uygun bir seçim olacaktır.
* Çay ve kahve tüketimini iftar sonrası yemekten bir süre sonra tercih etmenizde yarar vardır.
* Kolesterol değerleriniz yüksekse ve oruç tutuyorsanız; kırmızı et ve tereyağı alımını azaltmanız, haftada en az 1- 2 kez balık ve kuru baklagil tüketmeniz önem taşımaktadır.
* Ramazan’da kilo korumak veya vermek istiyorsanız günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın. Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Vücudunuzu hareketli halde tutun. İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.