Her geçen gün yürüyüş alanlarında, sahillerde hem klasik adımsayarlarla hem de akıllı telefonlara entegre edilmiş bileklik ya da kolye şeklindeki adımsayarlarla yürüyenlerin arttığını görüyorum. Bu durum tabii ki sevindirici herkes kendisine uygun bütçe ile böyle bir cihaz elde edebiliyor en basiti 6 TL ile başlıyor ileri teknoloji ürünleri ise 700-800 TL ye kadar ulaşıyor.
Yürümek için adım saymak disiplinli olmak için motive edici bir yol, yürümek en kolay egzersiz. En önemli tarafı da ucuz olması ve herkesin uygulayabilmesi. Özellikle durağan hayat süren kişilerde yürüyüşün sağlığa sağladığı faydaları gösteren çok sayıda sonuç var. Yürüyüş kilo vermek isteyenler için önemli bir aktivite olduğu gibi sağlık için de pek çok yararı var. Kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet gibi tüm dünyada kampanyalar düzenlenen kronik hastalıklar için yürüyüş öneriliyor.
Hareketsiz bir birey ya da masa başındaki bir ofis çalışanı ortalama günde 3 bin adım atıyor. Siz de az hareketli bir kişiyseniz birinci hedefiniz ilk hafta 3500 adım olabilir ve her hafta buna 500 adım daha ekleyebilirsiniz. Örneğin benim ofisimde benim odam ile bekleme salonu arası 25 adım. Günde en az 8 kez oraya gidiyorum. Böylece sadece ofiste en az 400 adım atmış oluyorum. Şimdi gidip gelmeyi daha da artırmayı hedefliyorum. Siz de bulunduğunuz yerde adımlarınızı artıracak çözümler üretebilirsiniz .Çünkü günlük yaşam aktivitesi ile 10.000 adıma ulaşmak çok zor.
Yürümeyi teşvik etmek için tüm dünyada son yıllarda daha çok yayılan ve referans olan kabul edilen “Günde 10 bin adım” hem sağlık hem de fazla kilolar için önemli bir aktivite. 10 bin adım ortalama olarak 6-8 kilometre arasında değişiyor ve bu aktivite bireysel özellikler ve tempoya bağlı olarak yaklaşık 400-500 kalori harcamak anlamına geliyor. Eğer hızlı bir şekilde yürürseniz 10 bin adımı atmak bir saatte bitebiliyor. Ağır yürüyen bir kişi için ise bu süre 2 saate çıkabiliyor.
10.000 adımdan en yüksek faydayı elde etmek için ne yapabilirim diyorsanız benim tavsiyem yağ yakma nabzınızı gözeterek süre ve tempoyu ayarlamanız.
Yağ yakma, uygun nabız ve tempoyla egzersize başladıktan 18-22 dakika sonra gerçekleşir en verimli süre 40-45 dakikadır. İyi bir beslenme planı olmaksızın bir saatten uzun egzersiz glikojen depolarının tamamen boşalması ile enerjiyi kas dokusundan kullanıp kas kaybına sebep olabilir. Yürüyüş yaparak yağ yakımı olması için kişinin nabzına göre yürüyüşün temposunun ayarlanması gerekli. Kişinin kilo, boy, bir hastalığı olup olmadığı gibi kriterlere bağlı olarak, olması gereken nabız sayısı da değişir.
Kalp atım hızı hesaplama formülü
220- yaş x %60 (alt sınır)
220- yaş x %80 (üst sınır)
Örneğin 35 yaşındaysanız formülü şöyle uygulayacaksınız:
220-35= 185
185 x %60= 111 alt sınır
185 x %80= 148 üst sınır
Bu durumda sizin yürüyüş sırasında nabzınız 111 ile 148 arasında olmalıdır.
Adım sayınıza göre ne kadar aktifsiniz?
- Günde 2500 adımdan az adım atıyorsanız – Hareketsiz
- 2,500 ile 4,999 arasında adım atıyorsanız – Limitli Hareketli
- 5,000 ile 7,499 adım arasında adım atıyorsanız – Düşük Hareketli
- Günde 7,500 ile 9,999 adım atıyorsanız veya işiniz yürümeyi gerektiren bir işse –
Kısmen Hareketli
- 10,000 ile 12,499 arasında adım atıyorsanız – Aktif
- Günde 12.500 adımdan fazla adım atıyorsanız – Yüksek Aktifsiniz demektir.
Ancak kilo vermek için yürüyüş tek başına yeterli değil. Sadece yürüyen ve beslenmesine dikkat etmeyen bir kişinin her zaman kilo kaybettiğini göremeyiz. O nedenle beslenme düzenine konusunda da yardım almak en doğrusudur.
Cerebral Palsy’li bireylere destek için 10 bin adım
Ülkemizde her 8 saatte bir cerebral palsy’li bir bebek dünyaya geliyor. Böyle önemli bir soruna dikkat çekmek isteyen Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Cerebral Palsy’li bireylere katkı sağlamak için kampanya başlattı. 3 Eylül’de başlayan ve 30 Eylül’e kadar sürecek olan Steptember adlı kampanyaya katılarak bağışta bulunanlar, hem fiziksel yetersizliği olan CP’li bireylerin hayata dahil olmasını destekliyorlar, hem de CP’nin azalmasını sağlayacak bilimsel çalışmalara yardımda bulunmuş oluyor. Biz kliniğimizde Mezura Sağlık ekibi olarak bağışımızı yaptık ve adımsayarlar ile kampanyaya desteğe başladık. Sizi de bekleriz.
Bilgi için http://www.steptember.org.tr/ sitesine bakabilir ya da steptember@tscv.org.tr adresine yazabilir veya 0850 220 07 17 numaralı telefonu arayabilirsiniz.