İster anne olun, ister baba veya bekâr bir erkek… Mutfak beslenmemizin en önemli ögelerinden, yediğimiz tüm yiyecekler oradan geçiyor bu yüzden sağlıklı beslenmenin ilk adımı mutfağı ve mutfak seçimlerini iyileştirmek…
- Sebze yemeği yapılırken, 1 kg sebzeye 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyun. Etli sebze yemeklerinde ise dışardan yağ ilavesi yapmanıza gerek yoktur.
- Pişirirken yağda kızartma kavurma yerine haşlama, fırında ızgara veya sulu pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.
- Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve sosa odaklanmak yerine sebzeler ve baharatlar ile farklı tatlar yaratmaya çalışın.
- Sosları ve çorbaları krema yerine süt ile deneyin.
- Evde tuzu ve yağı daha az tüketmesi gereken birey var ise herkese aynı tencerede yemek pişirin daha sonar bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin birkaç tencere ile uğraşmayın.
- Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya pekmez deneyin.
- Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurt ile deneyin.
- Izgaranızı sadece et ve balık için değil sebzeler için de kullanın; domates, biber, kabak, mantar, soğan ve diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz
- Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yöntemi uygulayın.
- Fırında pişirme işlemi için yağlı kâğıttan faydalanın.
- Katı meyve veya sebze sıkacağından çıkan posayı keklerin içine koyarak posa tüketiminizi arttırabilirsiniz.
- Çay saati canınız börek isterse 1 yufka içerisine 3 yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanoz ile gözleme şeklinde dörde katlayın 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile 3 yemek kaşığı light yoğurdu üzerine sürün ve teflon tavada hafif ateşte 2 yüzünü pişirin. Yarısını yediğinizde sadece 2 dilim ekmek ve 1 ölçü peynir yemiş olacaksınız.
- Pirinç yerine bulgur tercih edin. Böylece glisemik indeksi düşük olan bulgur kan şekeri seviyenizi pirince göre dengeler, içerdiği lif ve proteinler daha yüksektir. 2-3 Yemek kaşığı bulgur 1 ince dilim ekmeğe eşittir.
- Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyveler ile tatlı yapmayı deneyin.
- Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak için sulandırın veya maden suyu ile karıştırın.
- Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın kalori değeri düşük su oranı yüksek olduğu için doyurucudur ve antioksidan kapasitesi yüksektir.
- Etlerin yanına karbonhidrat içeren(patates, pirinç vb.) bir garnitüre yerine kalorisi çok düşük olan mantarı seçin soğan, domates ve taze sebzeler ile sote edebilirsiniz.
- Yulaf, kepek unu ve kuru meyveler ile kendi müslinizi hazırlayabilirsiniz, fındık ceviz badem veya keten tohumu da ekleyebilirsiniz.
- Tarçın şeker ihtiyacını azaltır; meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin.
- Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun çocuklarınızın atıştırma alışkanlığı varsa havuçları şekilli kesin salatalık ve minik domatesler ile farklı şekiller yaparak hem oynayıp hem yemelerine müsaade edin.