İster anne olun, ister baba veya bekâr bir erkek… Mutfak beslenmemizin en önemli ögelerinden, yediğimiz tüm yiyecekler oradan geçiyor bu yüzden sağlıklı beslenmenin ilk adımı mutfağı ve mutfak seçimlerini iyileştirmek…

 

  1. Sebze yemeği yapılırken, 1 kg sebzeye 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyun. Etli sebze yemeklerinde ise dışardan yağ ilavesi yapmanıza gerek yoktur.
  2. Pişirirken yağda kızartma kavurma yerine haşlama, fırında ızgara veya sulu pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.
  3. Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve sosa odaklanmak yerine sebzeler ve baharatlar ile farklı tatlar yaratmaya çalışın.
  4. Sosları ve çorbaları krema yerine süt ile deneyin.
  5. Evde tuzu ve yağı daha az tüketmesi gereken birey var ise herkese aynı tencerede yemek pişirin daha sonar bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin birkaç tencere ile uğraşmayın.
  6. Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya pekmez deneyin.
  7. Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurt ile deneyin.
  8. Izgaranızı sadece et ve balık için değil sebzeler için de kullanın; domates, biber, kabak, mantar, soğan ve diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz
  9. Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yöntemi uygulayın.
  10. Fırında pişirme işlemi için yağlı kâğıttan faydalanın.
  11. Katı meyve veya sebze sıkacağından çıkan posayı keklerin içine koyarak posa tüketiminizi arttırabilirsiniz.
  12. Çay saati canınız börek isterse 1 yufka içerisine 3 yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanoz ile gözleme şeklinde dörde katlayın 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile 3 yemek kaşığı light yoğurdu üzerine sürün ve teflon tavada hafif ateşte 2 yüzünü pişirin. Yarısını yediğinizde sadece 2 dilim ekmek ve 1 ölçü peynir yemiş olacaksınız.
  13. Pirinç yerine bulgur tercih edin. Böylece glisemik indeksi düşük olan bulgur kan şekeri seviyenizi pirince göre dengeler, içerdiği lif ve proteinler daha yüksektir. 2-3 Yemek kaşığı bulgur 1 ince dilim ekmeğe eşittir.
  14. Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyveler ile tatlı yapmayı deneyin.
  15. Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak için sulandırın veya maden suyu ile karıştırın.
  16. Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın kalori değeri düşük su oranı yüksek olduğu için doyurucudur ve antioksidan kapasitesi yüksektir.
  17. Etlerin yanına karbonhidrat içeren(patates, pirinç vb.) bir garnitüre yerine kalorisi çok düşük olan mantarı seçin soğan, domates ve taze sebzeler ile sote edebilirsiniz.
  18. Yulaf, kepek unu ve kuru meyveler ile kendi müslinizi hazırlayabilirsiniz, fındık ceviz badem veya keten tohumu da ekleyebilirsiniz.
  19. Tarçın şeker ihtiyacını azaltır; meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin.
  20. Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun çocuklarınızın atıştırma alışkanlığı varsa havuçları şekilli kesin salatalık ve minik domatesler ile farklı şekiller yaparak hem oynayıp hem yemelerine müsaade edin.

2017 Yılında Hayatınızı Düzenlemek İstiyorsanız ‘İyi Yaşam Günlüğü 2017’ yıl boyunca yanınızda olacak. Bilgi almak için tıklayın.