• Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
19/12/2024

2014 yılında yaptığım Peru seyahatinin en şaşırtıcı parçalarından biri Nazca Lines’ı görmek oldu. Peru’ya gidenler genellikle buraya zaman ayırmaz o yüzden ayrıcalıklı bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Peru zaten heyecan verici bir ülke. Görecek, deneyimleyecek çok şey var. Eğer içinde Nazca Lines da olsun isterseniz, bir tam günü buna ayırmanız ve biraz da yorucu bir yolculuğu göze almanız gerek. Biz aldık.

  • Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
19/12/2024

2018 yılında önce Grönland için yola çıkmıştık (buradan göz atabilirsiniz) ardından oraya kadar gitmişken çok merak ettiğim ülkelerden biri olan İzlanda’ya geçtik. İzlanda, uzun yıllardır “Dünyanın En Güvenli Ülkesi” sıralamasında 1. sırada yer alıyor. 1949’dan beri NATO üyesi ama resmi bir ordusu yok. NATO içinde ordusu olmayan tek ülke.

  • Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
19/12/2024

Üniversite yıllarından beri aklımın bir köşesinde olan, hayal rotalarımdan biri buzulları görmekti. 2018’de hayalim gerçek oldu. Önce Norveç’e uçmuş, oradan İzlanda’ya geçmiştik. İzlanda seyahatimi de buradan görebilirsiniz. İzlanda’dan küçük bir uçakla Grönland’a geçtik, oradan başka bir uçağa daha binip adanın batısına ulaştık ve 1 hafta süren gemi yolculuğuna çıktık.

  • Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
19/12/2024

Galapagos Adaları seyahatim, birçok açıdan eşsiz bir deneyimdi. Öncelikle Yaban-İnsan Arabulucusu gibi bir şapkam var; sağ olsun çalışma arkadaşlarımın hediye ettiği ve kendimi çok ait hissettiğim bir tanım olarak yıllardır benimle. Yaban hayatı gözlemek, yeni şeyler öğrenmek ve aslında yabanı anlamak açısından benzersiz bir fırsat oldu.

  • Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
19/12/2024

Mutluluk kelimesine herkesin yüklediği anlam başkadır. Benim için insanlara fayda sağlayabildiğim, doğayla iç içe olabildiğim ve seyahat edebildiğim her an mutluluk sebebi. Her yıl “Dünyanın En Mutlu Ülkeleri” arasında üst sıralarda yer alan Butan’a gitmek ise yaşadığım en pozitif deneyimlerden biriydi.

  • Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
19/12/2024

Bir adrenalin tutkunu ve bir doğa aşığı olarak 2016 yılında hayalini uzun zamandır kurduğum bir deneyim yaşadım. Amazon Ormanları’nda -bir ara yolumuzu bile kaybettiğimiz ama neyse ki rehberlerimiz sayesinde kazasız belasız dönmeyi başardığımız- maceralı ve çok şaşırtıcı bir keşfe çıkmıştık.

  • Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
26/11/2024

Sezgisel yeme, vücudun doğal olarak verdiği fiziksel açlık, tokluk ve doyum sinyallerini dinleyerek ve bu sinyallere uyum sağlayarak yemek yeme biçimi. Kısıtlayıcı diyet uygulamalarına karşı sezgisel yemek yeme davranışı anti- diyet yani diyet karşıtı bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor. Bu beslenme düzeninde kendini diyet yapıyormuş gibi hissetmiyor. Sadece besin seçimini nasıl ve ne doğrultuda yapması gerektiği bilincini kavrıyor. Bilindiği üzere kısıtlayıcı diyet yaklaşımları başlı başına önyargıyı ve beden algısı bazlı takıntılı davranışları beraberinde getirebiliyor. Buradaki amaç ise kısıtlama olmaksızın bireyin vücudunun ihtiyaçlarının farkına vararak ne yemesi gerektiğini öğrenmesidir. Sezgisel Yeme nasıl uygulanır? Peki bu sezgisel yemeyi yaşamımıza nasıl dahil edebiliriz ? İşte bu konuda Diyetisyen Tribole ve Beslenme Terapisti Resch’nin sezgisel yeme hakkında yazdığı kitapta belirtmiş olduğu 10 prensibi paylaşmak istiyorum sizlerle. İşte sezgisel yeme davranışını hayatımıza yerleştirmek için öneriler: 1.İşe ‘diyet zihniyetini reddetmekle’ başlayın. Unutmayın diyetler yasakları andırırken, beslenme düzeni size alternatifleri sunar. 2.Açlığınızın fizyolojik bir ihtiyaç olduğunu kabul...

  • Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
26/11/2024

Dünya sağlık örgütü bu konudaki uyarılarının yanı sıra bir de bu konuda karşılaşılan efsaneleri paylaşmış. İşte korona virüsü ile ilgili efsanelerin bir kaçı: Korona virüsü yaşlı insanları mı yoksa gençleri mi daha çok etkiler? Her yaştan insana yeni koronavirüs (2019-nCoV) bulaşabilir. Yaşlı insanlar ve herhangi bir tıbbi durumu (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olan kişiler daha savunmasız gibi görünüyor.  Dünya Sağlık Örgütü her yaştan insana, iyi el hijyeni ve iyi solunum hijyeni uygulayarak kendilerini virüsden korumak için adımlar atmasını tavsiye ediyor. Zatürreye karşı olan aşılar sizi koronavirüse karşı korur mu? Hayır. Pnömokok aşısı ve pnömoniye karşı yapılan aşılar koronavirüse karşı koruma sağlamaz. Virüs o kadar yeni ve farklı ki, kendi aşısına ihtiyacımız var. Araştırmacılar koronavirüse karşı bir aşı geliştirmeye çalışıyor ve Dünya Sağlık Örgütü çabalarını destekliyor. Bu aşılar korona virüse karşı etkili olmasa da, sağlığınızı korumak için solunum yolu hastalıklarına karşı aşılama şiddetle tavsiye edilir. Soğuk havalar korona virüsü öldürür mü? Soğuk havanın...

  • Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
26/11/2024

Dünyayı etkisi altına alan korona salgını son günlerde gündemimize oturdu. Koronayla beraber en çok konuşulan konu da bağışıklık… Peki bağışıklık sistemini güçlendirmek, virüsten koruyor mu? Virüslerin sebep olduğu hastalıklarda bağışıklık sistemi büyük bir etken. Kendinizi hastalıktan korumak, hastalığı en hafif haliyle atlatmak için bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız şart. Ama bu uygulamanın yanı sıra korona ile mücadelede yapılması gereken en önemli şeylerden biri de hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak. Hem hastalıktan korunmak hem de yayılmasını önlemek için neler yapabiliriz? Güne kahvaltıyla başlayın ve herhangi bir sağlık probleminiz yoksa her gün 1 yumurta tüketin Tam tahılları tüketmeyi ihmal etmeyin Susamasanız bile gün içinde en az 2 litre su içtiğinizden emin olun Haftada en az 3 kez sofranızda kuru baklagillere yer verin Yağlı tohumları beslenmenize ekleyin. Badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, fındık  gibi yağlı tohumlar bağışıklık sistemini destekleyen vitamin E içerirler.  Her gün 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketin,  Tek bir...

  • Dilara Koçak
  • Posted by Dilara Koçak
26/11/2024

Kolajen son yılların en çok konuşulan konularından biri. Cildini güzelleştirmek, eklemlerini iyileştirmek isteyen, spor yapan bir çok kişinin odak noktası. Peki kolajen nedir ve kimler için gereklidir ve hangi besinlerde vardır? Merak ediyorsanız işte cevapları Kolajen nedir ? Kolajen, vücutta özellikle kaslarda, kemiklerde, tendonlarda, bağlarda, organlarda, kan damarlarında, ciltte, bağırsaklarda ve diğer bağ dokularında bol miktarda bulunan bir proteindir. Başlıca işlevi bağ dokusunu güçlendirirken, eklemleri, tendonları, organları ve vücut bütünlüğünü korumaktır. Bu yüzden kemik yapımızın sağlıklı ve güçlü olması için oldukça önemlidir. Aynı zamanda cildin elastikiyetini arttırarak cildin daha sıkı ve gergin olmasına da yardımcı olur. Vücuttaki kolajen seviyeleri yeterli olduğunda, kolajen içeren hücreler güçlü ve genç bir görünüm alır. Yetersiz olduğu durumda ise çeşitli eklem rahatsızlıklarına ve cilt problemlerine neden olur. Kaç tip kolajen var? Tanımlanmış yaklaşık 28 tip kollajen var. Ama en çok duyduğumuz ve karşımıza çıkan 3 kolajen ; Tip1 , Tip2 ve Tip 3.  Tip I...