Her mevsimin kendisine özgü güzellikleri, barındırdığı mucizeler, yetişmesine ortam yarattığı bitkiler var. Kış bitmeden sizlere mucizevi, kırmızı bir sebze olan pancarı anlatmak istedim. Kırmızı pancar, ıspanakgiller ailesinden olan, yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı, toprak altında yetişen bir kök sebzedir.
Pancarı Mucizevi Kılan Faydaları
- Pancar betalain denilen, meyve, sebze, baharat, kuruyemişler ve tohumlarda bulunan ve aktif olarak insan sağlığına destek veren bitki özü moleküller olan fitonutrientler içerir. Bu moleküller bitkilere renklerini, aromalarını vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluştururlar. Tek bir meyve ya da sebze 100’den fazla fitonutrient içerebilir.
- Betalain maddesi ayrıca kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları da engelleyebilir.
- Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olması nedeni ile detoks için kullanılabilen olarak kullanılabilen pancar aynı zamanda iltihabı önleyici, azaltıcı ya da ortadan kaldırıcıdır.
- Yapılan bazı çalışmalar pancarda bulunan nitratın vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiğini, kan dolaşımını kolaylaştırdığını, tansiyonu düşürdüğünü göstermektedir.
- Egzersiz öncesinde içilen pancar suyunun egzersize dayanıklılığı ve dinçliği arttırdığı bilinmektedir.
- Pancar bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içerir. Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkileri olduğu düşünülmektedir. Kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olabilir.
Dikkatli olalım: Betalainler pişirme süresi uzadıkça, besin değerlerinden kaybederler. O nedenle buharda 15 dakikadan daha az, fırında da bir saati geçmeyecek şekilde pişirmenizi öneririm.
KIRMIZI DETOKS
PANCARLI TARiFLER:
Pancar salatası
MALZEMELER
– 100 gr. lor peyniri
– 2 adet haşlanmış pancar
– Roka n Maydanoz
– Marul n Domates
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri karıştırıp, limon ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Afiyet olsun.
Pancarlı semizotu salatası
MALZEMELER
– 1 adet kabak + 1 kâse yağsız yoğurt + 1 diş sarımsak
– 1 yemek kaşığı kapari
– 1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya 5 adet zeytin n Tuz
– 1 kâse pancar turşusu
– 5 dal yeşil soğan
– 7-8 yaprak roka
YAPILIŞI:
Kabağı ince ince rendeleyip yağ eklemeden pişirin. Yoğurdu karıştırma kabına alıp, çırpın. Sarımsağı rendeleyin. İçine biraz su ekleyin. Rokaları salata kabına yerleştirin. Kabak, zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerine ince doğranmış yeşil soğan, pancar ve kapariyi koyup servis edebilirsiniz.
Pancarlı buğday salatası
MALZEMELER
– 1 marul
– 1 tutam roka
– 1 su bardağı haşlanmış buğday
-1 kâse pancar tur-şusu n Kiraz domates
Sos için:
-1 kâse süzme yoğurt ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı YAPILIŞI:
Marul ve rokayı doğrayın. Pancar turşusunu da küp küp doğrayın.
Hepsini bir servis tabağına koyun. Haşlanmış buğdayı
üzerine serpin. Kiraz domatesleri ikiye kesin. Süzme yoğurdun
kıvamını suyla hafif açın ve zeytinyağını döküp karıştırın. Salatanın
üzerine bu sosu dökün. Üzerine tekrar roka, buğday ve kiraz domates ekleyebilirsiniz.