Sıcak havalarda sizin de baş ağrısı yaşadığınız, kendinizi yorgun, halsiz hissettiğiniz zamanlar oluyor mu? Eğer bu soruya cevabınız evetse mineral alımınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Özellikle terlemenin daha çok yaşandığı yaz aylarından vücuttan ter yoluyla sıvının yanında sodyum , potasyum gibi birçok mineral kaybı olabiliyor. Minerallerin yerine konmaması da bir takım sorunlara yol açabiliyor.
Mineral deyince aklınıza ilk olarak maden suyu geldiğine eminim .Peki mineralleri sadece maden suyu ile ilişkilendirmek doğru mu ?
Hadi gelin onları daha detaylı inceleyelim .
Mineral Nedir ?
Vücudumuzun büyümesi ve gelişimi , yaşamın sürdürülmesi ve sağlığımızı korumak için minerallere ihtiyaç duyuluyor . Vücudumuzun %4 gibi çok küçük bir kısmını oluşturuyor gibi gözükseler dahi vücut yapısının oluşmasında görev alıyorlar .Diş , kas , kemik , kan ve diğer dokularda da minerallere rastlamak mümkün.
Su ve Mineraller Sağlığımız İçin Neden Önemli?
Peki sizce en doğal mineral kaynağımız nedir ? Tahmin edeceğiniz üzere su .Vücudumuzun yaşam kaynağı olan suyun içinde sodyum , potasyum , magnezyum ve kalsiyum gibi birçok önemli mineral bulunuyor .Suyun içerisindeki minerallerden kalsiyum kas , kemik , iskelet ve diş sağlığında rol oynarken sodyum ve potasyum , özellikle yaz aylarında bozulan sıvı ve elektrolit dengesinin düzenlenmesinden sorumlu.
Minerallerin Faydaları Nelerdir ?
Besinler yoluyla aldığımız mineraller , sindirim sistemimiz içerisinde kana karışarak vücudumuz için fayda sağlar .Hücre içi ve dışı dengesinin sağlanmasında rol oynayan mineraller aynı zamanda çocuklarda ve yetişkinlerde kas , kemik ve dişlerin oluşumu sürecinde görev alırlar .Yaşamımızı sürdürebilmemiz ve görme , işitme gibi duyularımızın sağlıklı şekilde çalışması için enzimlerin ne kadar büyük bir rol oynadığını biliyor musunuz ?
Mineraller de yaşamımız için önemli olan enzimlerin çalışmasına yardım eden yapıtaşları .Bunların yanı sıra mineraller , bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve sağlıklı gelişim için katkı sağlıyorlar.
Mineral Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Gün içerisinde kendinizi sürekli yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz ? Genellikle sabahları kalkmakta zorlanıyor ya da kalkarken akşam yeniden uyuyacağınız dakikaların hayalini mi kuruyorsunuz ? Tüm bunların sebebi mineral eksikliği olabilir. Baş ağrısı, kas krampları, iştahsızlık, eklem ağrıları da mineral eksikliğinin diğer belirtileri arasında. Vücudumuz için elzem olan mineralleri bazı zamanlarda yeteri kadar sağlayamayabiliriz .Vücudumuz için gereken minerali günlük beslenme ile alamadığımızda ya da vücudumuzdaki mineraller emilip kullanılamadığında mineral eksikliği meydana gelir .Günümüzde sağlıklı ve dengeli beslenen bireylerde mineral eksikliğiyle çok karşılaşmıyoruz ancak modern hayatın getirisi olan düzensiz ve dengesiz beslenme şekillerinde mineral eksikliğine rastlamak mümkün. Her bir mineralin vücutta farklı bir görevi olduğunu ve mineral eksikliği belirtilerinin de eksikliği görülen mineral çeşidine göre değişebileceğini unutmayalım.
Vücutta Mineral Değeri Kaç Olmalı?
Bu durum minerallerin çeşidine ve kişinin ihtiyaçlarına göre değişir. Yaş, cinsiyet, sağlık durumu, aktivite durumu vitamin ve mineral ihtiyaçlarını etkileyebiliyor. Eğer herhangi bir vitamin veya mineral eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka öncelikle hekim kontrolünde bir kan tahlili yaptırmanızı öneririm. Erkekler ne kadar vitamin – mineral almalı yazımızı okumak isterseniz tıklayabilirsiniz.
Mineral İçeren Besinler Nelerdir ?
Minerallerden bahsettik , biraz da mineralleri diyete nasıl dahil edebiliriz , hangi besinler mineral yönünden zengin bunları konuşalım. Her mineralin vücuttaki işlevi farklı olduğu ve bir mineralin yerini başka bir mineral ile dolduramayacağımız için her mineralden yeteri kadar almak önemli. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planını benimseyerek yeterli minarelleri vücudumuza almak mümkün .Peki sizce hangi besinler mineral açısından zengin ? Tabi ki burada ilk sırayı sebze ve meyveler alıyor. Bunların yanında et , balık ve deniz mahsülleri , süt ve süt ürünleri , patates , bakliyat , yeşil sebzeler de mineral yönünden zengin .
Mineral Eksikliğini Önlemenin Yolları
Yanlış ve düzensiz beslenme , aşırı alkol tüketimi , antibiyotik kullanımı gibi nedenlerden dolayı vücudumuzda mineral eksikliği görülebilmekte .Günlük almamız gereken mineral miktarları hakkında fikriniz var mı ? Sodyum , potasyum , magnezyum , kalsiyum gibi makro minerallerimizin gereksinimi günlük 250 mg ‘ın altındayken , krom , bakır , flor , iyot , demir gibi eser elementler için gereksinimimiz 20 mg ‘ın altındadır .Mineral eksikliğini önlemek için öncelikle sağlıklı ve dengeli bir beslenme planını benimsemek gerekiyor .Ancak bazı mineral eksikliklerinin tedavisi için tek başına beslenme değişikliği fayda etmeyebiliyor .Bu durumda doktorunuza danışarak bir mineral takviyesi almanız gerekebilir .Bunun yanında kalsiyum (kemikleri güçlendirir), magnezyum (kalp ve damar sağlığı açısından önemli), bikarbonat (mide ve sindirim sistemi için önemki) , florür (dişleri güçlendirir) ve diğer mineraller açısından da dengeli bir yapısı olan maden suyunu beslenme planınıza eklemenizi öneririm . Maden suyuyla ilgili daha fazlasını okumak çin tıklayabilirsiniz.