Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelişip şiddetli baş ağrısına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.
Migreninizi hangi faktörlerin tetiklediğini bilmeniz önemlidir. Bunun için atak geldiği sırada neler yiyip içtiğinizi düşünebilirsiniz. Bunun için bir migren günlüğü tutmak uygun olabilir.
- Peynir
- Alkollü içecekler (bira, şarap,viski)
- Sakatatlar (karaciğer, beyin,böbrek,işkembe)
- Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri (sodyum nitrat içerirler)
- Hazır et ve tavuk suyu tabletleri (monosodyum glutamat içerir)
- Deniz ürünleri (kalamar, karides, midye)
- Konserve besinler
- Turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt,limon)
- Yağlı ve baharatlı yiyecekler
- Kafeinli içecekler (çay, kahve, asitli içecekler)
- Çikolata
- Bakla
- Maya
Öneriler: Her sabah 10- 15 dakika rahatlama egzersizleri yapın. Fırsatınız olursa yürüyün ya da yüzün. Gece geç vakte kadar uyanık kalmamaya özen gösterin. Akşam yemeğini en geç saat 20.00’de, yavaş yavaş yiyin. Mümkün olduğu kadar dışarıda yemek yemekten kaçının.