Reflü yemek yendikten sonra tüketilen yiyeceklerin mideden, yemek borusuna ve ağza geri gelmesidir. Özellikle yemek borusunun altındaki mide geçişinde bulunan kapının çalışma bozukluğundan kaynaklanır. Buna ek olarak midenin boşalımının iyi olmaması veya mide çıkışında, midenin boşalmasını engelleyecek bir daralma olması reflüye neden olur.
Reflü Hastalığının Beslenme Üzerindeki Etkileri
Reflü günlük hayatı ve yaşam kalitesini etkileyen hastalıklardan biridir. Kötü beslenme alışkanlıkları, fazla kilolu olmak, çok dar ve sıkı kıyafetler giyinmek , kullanılan bazı ilaçlar reflüyü tetikleyebilir veya reflüye sebep olabilir. Beslenme reflü üzerinde oldukça etkilidir. Bazı besinler reflüyü tetiklerken bazıları da reflüye iyi gelebilir. Bu sebeple reflüsü olan bireylerin beslenmesi de bu hastalığa uygun olarak değiştirilmelidir;
Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
- Aşırı yağlı, kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler, sakatatlar, pastırma, sucuk, sosis vb.
- Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı hassasiyeti artırabilir. Bu konuda kendinizi gözlemleyin.
- Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) hassasiyeti artırabilir, kontrollü tüketi.
- Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata.
- Acılı baharatlar, turşu, sirke, soğan, sarımsak, limon tuzu, et suyu içeren besinler.
Reflü Hastalarına Mide Dostu Besinler
- Az yağlı, az baharatlı besinler
- Yulaf ezmesi, patates, brokoli gibi yüksek lif içeren besinler
- Muz, kavun, karnabahar , fındık gibi alkali besinler
- Su içeriği yüksek sebze ve meyveler
- Zencefil
- Yağsız protein kaynağı besinler
Reflü Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Beslenme Tavsiyeleri
- Protein içeriği yüksek yağ içeriği düşük bir diyet uygulamaya özen gösterin
- Alt özafagus sfinkter basıncını düşürdüğü için sigarayı hayatınızdan uzaklaştırın
- Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler reflüyü tetikleyebilir, dikkat
- Az az sık sık beslenilmeye, bir anda fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınmaya özen gösterin
- Yemek yerken sıvı alımı azaltın, sıvı tüketimini öğün aralarına taşıyın
- Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmeyin
- Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçının
- Acı baharat, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, alkol ve kafein içeren besinlerin tüketimini en aza indirin.
- Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca kesinlikle uzanmayın veya yatar pozisyona geçmeyin
- Yatağın başucunu 15 cm kadar yukarı kaldırılıp uygun pozisyon alabilirsiniz
- Dar kemerler ya da beli daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçının
- Sakız çiğnerken yutulan hava geğirmeye ve daha fazla reflüye neden olabilir ama diğer taraftan sakız çiğnemenin salya miktarını artırarak olumlu etkisi olabileceği de biliniyor, bu konuda kendinizi gözlemleyebilirsiniz.
Reflü’ye Uygun DK Dükkan Ürünleri
Ara öğün seçeneği ; Glutensiz Keten Tohumlu Çubuk; Yüksek lif içeren, glutensiz keten tohumlu çubuk ara öğünlerde kurtarıcınız olabilir
Tatlı sevenlere; Glutensiz Mini Bar; İlave şeker ve gluten içermeyen mini bar, midenizi sakinleştirecek bir bitki çayının yanına eşlik ederek gününüzü güzelleştirebilir.
Kahvaltıya; DK Dükkan Granolalar; Güne güzel bir başlangıç yapmak için az yağlı veya yağsız süt/ yoğurt ile DK Dükkan granolaları denemeye ne dersiniz?