Yeni karşılanacak olan seneye hep farklı anlamlar ve amaçlar yüklenir. Kendimize, çevremize, işimize, arkadaşlarımıza, ailemize dair birçok şey vardır aklımızda. Neleri değiştirmek istediğimizi, neleri yapmak istediğimizi, neleri artık yapmak istemediğimizi düşünürüz. Yeni yılın hedefleri tek tek belirleriz. Zaman zaman hedeflerden şaşılsa da veya kısa sürede unutulup vazgeçilse de yeni bir yıla başlarken kişiye geleceğe dair umut sağlamış ve motive etmiş olurlar. Hedeflerimize sadık kalabilmemiz için, en başta gelen, bu hedefe ne derecede ulaşmak istediğimizdir. Yeni yıl kararlarınızı belirlerken, işte bu öncelik sıranız ve neyi, ne kadar çok istediğiniz epeyce önemli rol oynar.
Daha pozitif, daha fit, daha canlı, daha sağlıklı, daha sevgi dolu, daha başarılı, daha zengin… bir ben. Hangi ‘BEN’ sizin için daha öncelikli ise yeni yıl hedeflerinizi bu akışa göre düzenleyebilirsiniz. Hayal gücünüze izin verin. İlla çok büyük veya çok küçük hedefler seçmek zorunda değilsiniz. Örneğin daha fit olmak istiyorsanız, bir beslenme uzmanından yardım olabilir ve spor salonuna kayıt olabilirsiniz. Daha sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmeyi öğrenmeye çalışabilirsiniz. Amaç yeni yıla girerken hayatta yeni bir sayfa açmak, yeni yılın ilk gününe hayatınızın geri kalanının ilk günü gibi bakmak, yapmak istediklerinizi belki de ilk kez böylesine somut olarak dile getirmek ve görmek.
Her şeyden önemlisi önce BEN diyebilmek aslında kendi değerinize sahip çıkın bedeninizi ve ruhunuzu besleyecek planlar yapın, ertelemeyin!!! Başkaları için kendinizi “feda” etmeyin “FedaKAR” lık Feda karşılığında KAR getirmediği gibi ZARAR veriyor çoğu zaman.
Yeni Yılı Karşılarken;
- Canınızın istediği her şeyin tadına bakın ama ölçüyü abartmayın.
- Saat 18.00 -19.00 civarı diyet kraker+ ayran veya bitki çayı+ bisküvi veya 1 dilim ekmek+ peynir veya 10 -15 fındık atıştırın ve bol su için.
- Midenizi doldurmak ve kilo almak istemiyorsanız istediğiniz kadar salatalık, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, kabak, kereviz sapı gibi sebzeler, yağsız yoğurt+ light labne peynir ve nane ile kendinize dip sos hazırlayarak tüketin. Bu sizi tüm gece oyalar ve tok tutar.
- Yemek öncesi az yağlı peynir, yeşil salata ve haşlanmış veya zyt. sebze ile başlangıç yapılabilir. Ana yemek olarak daha az yağ içerdiği için hindi eti iyi bir seçimdir yanında 3-4 kaşık pilav alınabilir. Yemek sonrası tatlıya hayır diyemiyorsanız pilav almamanızı öneririz.
- Yılbaşı tatlısı olarak yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir, cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma dondurma ile servis edilebilir.
- Kuruyemiş seçiminizde de dikkatli olun 1 avuç beyaz leblebi 70 kalori içerir oysa 1 avuç şamfıstığı yaklaşık 180 -200 kaloridir. 1 ufak kase içine; 1 yemek kaşığı kuru üzüm, 1 yemek kaşığı yaban mersini, 2 adet kuru erik veya kayısı, 1 yemek kaşığı beyaz leblebi, 10 adet fındık+badem, 5 adet fıstık, 3-4 parça ceviz ekleyin ve gece boyunca bu ölçüyü aşmayın.
- Ertesi sabah şiş uyanmak istemiyorsanız alkol ile birlikte bol su tüketin çok tuzlu yemeyin. 2 kadeh şarap veya 2 şişe bira veya 2 tek rakı veya 1 votka tercihi yapılabilir.
Sağlıklı ve mutlu bir yıl diliyoruz.