Atıştırmalıklar her zaman beslenme disiplinindeki muzır çocuklardır. Keyifli zamanlarda neşeli arkadaş keyifsiz anlarda ise koltuk değneği görevi görürler. Her zaman her yerde karımıza çıkarlar ancak “bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim “ kalıbında olduğu gibi atıştırmalık dünyasında da seçimlerinizin hepsi aynı kategoride değil. Hadi bana favori atıştırmalık listenizi söyleyin ben de size beslenme tarzınızı yorumlayayım. İşte bu yüzden bugün yaz aylarının vazgeçilmezlerini inceleyelim istiyorum.
Mısır
Patlamış mısır genelde kış aylarının tercihi olurken yaz aylarında köşe başlarında konser çıkışlarında veya sahilde mısır arabaları kendini göstermeye başlar. Benim için haşlama veya közde mısır çocukluk hatırasıdır. Ancak çocukluğumuzdaki gibi bahçeden toplayıp hemen haşladığımız veya közlediğimiz mısırlar şimdi eskisi gibi mi biraz endişeliyim doğrusu. ( ben anne kucağında hala bu mısırları yeme şansına sahibim fotoğrafta gördüğünüz gibi, canım annem ve mısırları benim elimde közleniyor) Alışveriş merkezlerinde bol yağ ve tuz ile veya şeker ile karıştırılıp servis edilenler konusunda için hiç rahat değil. Gıda ve Tarım Bakanlığı GDO içeren ürün asla yok diyor ama yine de ölçülü tüketmekte fayda var çünkü mısır aynı zamanda glisemik indeksi yüksek bir karbonhidrat gurubu yani ekmek yerine geçiyor. Peki ne kadar yemeli?
1 dilim ekmek yaklaşık 60-70 kalori ile eşdeğer olarak
• 2 YK haşlama mısır( salata için)
• Yarım kağı yağsız patlamış mısır yenilebilir.
Midye Dolma
Çeşme plajlarının vazgeçilmesi, İstanbul meyhanelerinin baş tacı midye tava yaz aylarında pek çok kişinin hayalidir. Öncelikle güvenli ürünkoçan ve hijyenik koşullar başta olmak üzere ağır metal riskini de göz önünde bulundurursak çok sık yemenizi tavsiye etmem ancak sezon boyunca birkaç defa ve 3-4 adeti geçmeyecek şekilde yenebilir ( kızmayın bana lütfen)
Dondurma
Tatlı tüketimi için çok farklı atıştırmalık alternatifleri varken dondurma yaz mevsiminin vazgeçilmezidir. Aslında her mevsim yenilebilir dondurma boğaz ağrısı yapar düşüncesi ise tamamen efsanedir. Yeterli ve dengeli beslenme için tüm besin öğelerinden (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller) her gün vücut için gereken düzeyde almak gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında “dondurma”, içerdiği protein, karbonhidrat, yağ, A, D, E, B grubu vitaminleri ve Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum gibi mineraller ile yeterli ve dengeli beslenme düzeninde tercih edilebilecek keyifli ve kişiyi mutlu eden bir alternatiftir
Ramazan ve bayram kiloları üzerinize yapışmasın
Bayramlar aileyi bir araya getiren özel günler olduğu kadar pek çok kişi içinde aynı zamanda uzun bir tatil haline geldi. Ramazan da pide, güllaç, dondurma, baklava derken üzerine bir da bayram kiloları geldi ise size 2 günlük tavsiyem var. Tabi bu programı yaparken hiçbir sağlık problemi olmayan yetişkinleri düşünerek biraz fikir vermesi için paylaştığımı da önemle hatırlatmak isterim
Sabah 1 kase az yağlı yoğurt, 2 YK yulaf, tarçın, 1 çay kaşığı keten tohumu ve 1 şeftali
Öğle Yalancı kızartma, cacık, 25 gr tam buğday ekmeği
Ara 1 bardak kefir, 2 kırmız erik, 3 tam ceviz
Akşam Doyura salata
Ara 15 fındık veya badem
Günlük 2.5 litre su
2 bardak maden suyu
Şekersiz çay içilebilir
Yalancı kızartma
1 kabak, 1 patlıcan, 2 dolmalık biberi kızartma yapacak gibi dilimleyin 2 yemek kaşığı yağ ile iyice harmanlayın. Isınmış fırında yağlı kağıt üzerinde arakalı önlü kızartın. Daha sonra bol domates rendesi, sarımsak ve karabiber ile pişirdiğiniz sosunuzu üzerine ekleyin yanına kocaman bir kase cacık ile afiyetle tüketin
Doyuran salata
Sizi doyuracak kadar bol semizotunu temizleyip yıkayın. 1 kutu probiyotik yoğurdu 1 çay kaşığı hardal ve 1 YK sirke ile çırpın. Salatanın üzerine 3 yemek kaşığı haşlama mercimek ile ilave edin. 1 haşlanmış yumurta ortadan ikiye kesilip biraz tuz ve bol baharat ile en tepeye yerleştiğinde emin olun bu lezzet karışımına bayılacaksınız.