photo_28122012195658_3187Yeni yıla girmeye hazırlanırken genelde geçmiş yılın muhasebesi yapılır ve yeni hedefler belirlenir. Yeniye geçmek için ne güzel bir hedeftir böyle bir dönem. Beni hep heyecanlandırır ve mutlu eder. Kendi iç motivasyonumuzu keşfetmek için heyecan duymak ve yapabileceğimize inanmak en güçlü koltuk değneğidir.

Ben neleri değiştirmek istediğimi, neleri yapmak istediğimi, neleri artık yapmak istemediğimi her yıl düşünürüm. Bir de yaşadığım olaylara uzaktan bakıp “ neyi daha iyi yapabilirim” “nasıl daha farklı olabilirdi” diye de değerlendiririm. Size de kendiniz için bunu yapın ama sadece düşünce boyutunda bırakmayın, hemen bir kâğıt-kalem hazırlayarak, neleri yapmak, değiştirmek, gerçekleştirmek istediğinizi not edin. Hedefleri yazarak belirleyin sadık kalabilmek için en önemli şey isteklilik ve arzudur. Hedef listenizi hangi sırayla yazdığınıza bir bakın işte bu öncelik sıranız neyi, ne kadar çok istediğinizi belirlemede önemli rol oynar.

Hedefleri belirlemede ve gerçekleştirmede önemli faktörler vardır. Bunlar;

  • Gerçekçi hedef belirlemek: Belirlediğiniz hedef için, neler gerekli, ne kadar zaman, ne kadar bütçe, ne tip olanaklar vs gibi faktörleri düşünmek ve bunları zihinde netleştirmek gerekli. Bu şekilde, aslında hem hedefinizin resmini zihninizde çizmiş olursunuz, hem de ne kadar gerçekçi olduğunu tespit etmiş olursunuz.

 

  • Hedefin somut ve ölçülebilir olması: Hedeflerinizin olabildiğince net olması, hedefin ulaşılabilirliğini arttırır. Örneğin; hedefiniz, egzersiz yapmak olsun. Bunun için gerekli koşulları sağladınız. Motivasyonunuz yüksek ve bir yandan da hayat temponuz oldukça hızlı. Yine de önceliğiniz egzersizi hayatınıza sokmak ise, kendinize somut bir hedef koyabilirsiniz. Bu da, örneğin, haftada 3 kez egzersiz yapmak, olabilir. Hedefiniz zihninizde ne kadar somut olursa, buna ulaşmanız da o kadar mümkün olacaktır.

 

  • Kendinizle ilgili hedefler belirleyin: Hayatta birçok kişi için ya da birçok konu için isteklerimiz olabilir. Bu nedenle de, başkalarıyla ilgili hedefler koymak yerine, sizin iradenize bağlı olan, kendinizle ilgili hedefler belirlemek önemli oluyor. Örneğin; “kilo vermek için diyete başlayacağım”, ya da “bana zarar veren sigarayı bırakacağım” gibi ifadeler daha anlamlı olacaktır.

 

  • Hedefleri belirlerken olumlu ifadelere odaklanmak: Hayatta olmasını istediğimiz dileklerimizi olumsuz duygular yerine, olumlu duygularla ifade edebiliriz. Eğer ki, olumsuz ve yapmak istemediğimiz davranışlara ya da değişimlere odaklanırsak, şevkimiz kırılabilir. Ancak, olumlu ifadeleri kullanırsak ve neleri değiştirmek istediğimizi kendimize söylersek, bizim motivasyonumuzu daha fazla arttıracak ve harekete geçmemizi sağlayacaktır.

Yukarıda bahsedilenler, bizim hedeflerimizi oluştururken, daha doğru ve sağlıklı kararlar almamızı sağlayan etmenlerdir. Hedeflere ulaşmak ise emek ve çaba ister. Ancak, bu hedeflere ulaştıktan sonraki devamlılık ve süreklilik de bizim elimizdedir. Bunun için, yaptıklarımızı her zaman not etmeliyiz ve gerçekleştirdiğimiz hedeflerimiz için, kendimize küçük ödüller verebiliriz. Bu da motivasyonumuzu arttırıcı etkiye sahip olabilir.