ABD’de yaklaşık 10 yıldır çok yaygın tüketilen kinoanın ülkemizde de son zamanlarda adı daha çok duyulmaya başladı. Kinoalı kahvaltılar, salatalar, ana yemekler hem soframıza hem de vücudumuza iyi geliyor.
Bilimsel adı Chenopodium quinoa olan, zengin bir protein kaynağı kinoa tahıl grubundan olarak düşünülse de aslında tam olarak bir tahıl değil; ıspanak, pazı, pancar gibi besinlerin bulunduğu ailenin bir üyesidir.
İlk olarak inkalar tarafından 5.000 yılı aşkın bir süre önce Peru’da ekilmiş ve onlar tarafından ‘’tahılların anası’’ olarak adlandırılmış. Soğuk, sıcak havalarda ve tuzlu, kumlu topraklarda hayatta kalabilen kinoanın değişik yetiştirilme koşullarıyla 250 değişik çeşidi vardır. Bitkinin yalnızca tohumları değil yaprakları, sapları da dahil olmak üzere bütün parçaları yenebiliyor.
Kinoada bulunan betacyanin pigmenti ona parlak kırmızı bir renk verse de bazen turuncu, pembe ,mor veya siyah renktede olabiliyor.
Protein dengesi çok iyi
Kinoa lisin ve isolösin olmak üzere tüm temel aminoasitleri içeren yeterli bir protein kaynağı olarak kabul ediliyor. Tahıllarda sınırlayıcı amino asit olarak bilinen ve eksik olan lisin ve isolöysin aminoasitleri, kinoada önemli miktarda bulunur. Bu yönüyle tahıllardan daha iyi protein kaynağı olarak gösteriliyor.
Yağ asidi için iyi kaynak
Yağ asidi içeriğiyle de kinoa bir kez daha diğer tahılların önüne geçiyor. Tam tahıllarda 1 gram vücut için yararlı olan yağ asitlerinden alabilmek için yaklaşık olarak 360 kalorilik bir tüketim yapmanız gerekirden kinoadan 63 kalorilik tüketmeniz yeterli oluyor. Yani tam tahıllar yağ kaynağı olarak düşünülmezken kinoa sağlığa iyi gelen yağ asitleri için iyi bir kaynak olarak gösteriliyor.
Antioksidan içeriyor
Manganez, fosfor, bakır, magnezyum, folat ve çinkonun da iyi kaynağı olan kinoa aynı zamanda hidroksibenzoik, kumarik ve vanilik asit gibi çeşitli antioksidan etki gösteren bileşenlere sahip. Bazı B vitaminlerini, E vitaminini ve diyet lifini de içerir, yapılan çalışmalar total kolesterolün düşmesine ve iyi kolestrolün (HDL) korunmasına yardımcı olduğunu göstermiş. Ayrıca kinoadaki antioksidan ve antienflamatuar fitobesinlerin de, insanlarda kansere yakalanma riskinin azaltılması için yardımcı olabileceği de söyleniyor.
Allerjen özelliği çok düşük gluten içermiyor
Bütün tahıllar içerisinde en düşük alerji potansiyeline ve yüksek sindirilebilirliğe ve besin değerine sahiptir. Çocuk ve bebekler için iyi bir alternatiftir. Gluten içermediği için; glutene duyarlı olan çölyak hastaları için karbonhidrat ve protein ihtiyaçlarını karşılayan besleyici ve lezzetli bir besin olma özelliği taşımasının yanında vejetaryenler için de protein alımını desteklemek amaçlı iyi bir tercihtir.