Her gün 2 porsiyon meyve yiyenler daha sağlıklı
Sonbaharın duygusal atmosferiyle gerçek açlık ve psikolojik açlık duygusunu ayırt etmek biraz zorlaşabilir, iştahınız değişmiş olabilir. Böyle durumlarda içerdiği faydalı bileşikler yüksek su ve lif içeriği ile düşük kalorili sebze ve meyve tüketimine öncelik göstermek iyi bir seçim olabilir. Kışa girerken meyve ve sebzeler sağlık ve iyi yaşama doğrudan katkıda bulunan besin bileşenlerinin bize sanki hediye paketidir.
Yapılan çalışmalar gün içinde 2 porsiyon meyve ve sebze tüketen insanların %11 daha sağlıklı olduğunu söylüyor. Ortalama 8,3 yıldır menopozda olan 52,823 kadınla yapılan bir çalışmada beslenmesinde lifli meyvelere yer verenlerin diğerlerine oranla meme kanseri riskinin %34 oranında daha az olduğu bulunmuş. Hipokrat’ın meşhur sözünü hatırlayın “ ilaçlar besin değil, besinler ilacınız olsun”
B 12 vitamini ve folat alımınız yeterli mi?
Folik asit, B grubu vitaminlerindendir. Kansızlık, büyüme geriliği, kalp hastalığı riski, depresyon folik asit yetersizliği ile ilgili olabilir. Folik asit genellikle kurubaklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken B12 vitamini et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde bulunur. Bu iki vitamin demans, duygu durumu bozukluğu ve merkezi sinir sistemi hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Japonyadaki son çalışmalar yüksek folat alımının depresyona karşı koruyucu etki gösterdiğini desteklemekte. Havaların soğuması, yaprakların sararması, gündüzlerin kısalmasına rağmen mutlu olmak istiyorsanız kışa hazırlık döneminde B12 ve folatdan zengin yiyeceklerin tüketimine özen gösterebilirsiniz.
Selenyum açısından zengin yiyecekler yiyin
Kışa hazırlık evresinde kilo vermek gibi bir amacınız varsa bile bu dönemi sadece salata yiyerek geçirmeyin. Bağışıklık sisteminin en önemli oyuncularından biri olan selenyumu eksik alıyor olabilirsiniz.Selenyum gribe neden virüslere, bakterilere karşı savaşan beyaz kan hücrelerinin yapımında rol oynar. Ayrıca vücudumuzda antioksidan etki gösteren bir mineraldir. Araştırmacılar, orta yaş grubundaki bireylerde, beyinde oluşan oksidatif stresin depresyon kaynağı olabileceğini gösteriyor. Yapılan bir çalışmada bir gruba günlük 200 mikrogram selenyum diğer gruba ise plasebo ilaç verilmiş ve depresyon skorları değerlendirilmiş. Daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulsa da bu çalışmada kanda selenyum miktarı fazla olan yaşlıların depreyon skorları daha düşük bulunmuş. Tam tahıllar, selenyumun iyi kaynaklarındandır. Baklagiller, balık, ay çekirdeği, soğan, sarımsak, mantar, yumurta diğer kaynakları arasındadır.