Danışanlarımla yaptığım sohbetlerde diyetteki başarısızlığın vazgeçmekten kaynaklandığını gözlemledim. İnce görünmek ve sağlıklı olmak isteyen birçok kişi diyet yapıyor, günümüzde birçok ağızdan “Yiyemem, diyetteyim!” cümlesini duyuyoruz. Peki bu kadar çok diyet yapan insan varken, diyetlerdeki başarı oranı neden istenilen düzeyde değil?
21 yıllık meslek hayatımda zayıflama maratonuna birlikte çıktığımız ve başarıya ulaşan pek çok insan tanıdım; hemen hemen hepsinin ortak noktası “Neden kilo vermek istiyorum?” sorusuna cevap bulabilmiş olmalarıydı yani bir amaçları vardı. Bu noktada önemli olan amaç edindiğiniz olgunun sağlam temeller üzerine oturması. “Haftaya kuzenimin düğünü var, bu kıyafetlere nasıl gireceğim!” yerine “Bundan sonraki tüm düğünlere istediğim kıyafetleri giyip gidebileceğim, sağlıklı ve huzurlu bir yaşlılık dönemi geçireceğim, kilolarım özgüven eksikliğine neden oluyor bunu aşacağım!” gibi daha sağlam amaçlar edinmelisiniz. Amaç bulma konusunda “Afiyetle Diyet” kitabım size oldukça faydalı olacaktır.
Diyetten vazgeçme durumu genelde diyetin 2. haftasından sonra gerçekleşiyor, ilk haftaların heyecanından kaynaklanan motivasyon sonraki haftalarda düşüşe geçiyor ve kişide diyetten vazgeçme durumu gerçekleşiyor. Bunun üstesinden gelebilmek için neden kilo vermek istediğinizi sürekli gözünüzün önünde olan bir yere not edin, motivasyon eksikliğine yenilmeyin, “gerçek” amacınızı bulun ve bunu kendinize devamlı hatırlatın.
Diyetteki bir diğer hata ise çok hızlı kilo vermeyi beklemek ve sürekli tartılmak. Biz diyetisyenler olarak haftada 1 kilo vermenin sağlık açısından doğru olduğunu söylüyoruz çünkü hızlı kilo kaybı vücut dengesini bozup karaciğer ve böbreklerde son derece önemli tahribatlar yapabiliyor. Ayrıca diyetin genellikle ilk ayının sonlarına doğru kilo verimi durabilir bu durum normal ve geçici bir dönemdir, bu noktada vazgeçmek yerine diyet ve egzersiz programlarını aksatmadan sürdürmek en doğrusu olacaktır.
“Diyetimi bozdum, tüm emeklerim boşa gitti, ben diyeti bırakıyorum!” En büyük yanlışlardan biri de bu cümleyi kurmak, diyet kanunlara bağlı katı yaptırımları olan bir durum içerisine girmek değildir, diyet programının dışına biraz olsun çıkıldığı zaman kişide pişmanlık duygusuyla diyeti tamamen terk etme durumu yaşanıyor.
Diyet sadece dönemsel olarak yapılacak bir olgu değildir, diyet sağlıklı beslenmeye geçişin ilk adımıdır ve sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenme yaşam boyunca devam ettirilmelidir. Umarım yeni yılda kilo problemi olan herkes yanlışlarının fakrına varıp, kendisi için en doğru adımı atar J Mutlu, huzurlu ve her şeyden önce SAĞLIKLI yıllar J