Şişmanlık son yıllarda dünyanın ve ülkemizin de en büyük sağlık problemlerinden biri haline geldi. Doğal olarak fazla kilolar insanların sıkça şikayet ettiği bir konulardan biri.
Eskiden sadece benim de mezun olduğum Hacettepe Üniversitesi’nde olan Diyetetik Bölümü’nün diğer üniversitelere de açılmasıyla birlikte lisanslı diyetisyen sayısı her geçen gün artıyor, beni ve meslektaşlarımı mutlu eden bu gelişmeye, lisanssız ve kendisini beslenme uzmanı olarak tanıtan kişilerin sektöre dahil olması gölge düşürüyor. Hemen her gün zayıflamak için farklı öneriler, şok diyetler, açlık kampları, popüler diyetler medyada yer alıyor ve insanların kafası karışıyor. Çoğu kişi ya kilo veremiyor, ya aldığı kiloları fazlasıyla geri alıyor ya da kilolarıyla birlikte sağlıklarını da kaybediyorlar. Bu yazımda size sık yapılan diyet yanlışlarından bahsetmek istedim.
Öğün Atlamak
Metabolizmanızı canlı tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak için 3 ana öğün ve yemek yediğiniz saate göre ara öğün yapmanız gerekebilir. İnsülin metabolizmasıyla ilgili herhangi bir sorununuz varsa 2-3 saatten fazla aç kalmayın
Karbonhidratları Tamamen Diyetten Çıkarmak
Karbonhidratlar temel enerji kaynağıdır, gün içinde yeterli karbonhidrat almazsanız kaslarınız beyne glikoz göndermek üzere enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Bu durumda 1 gr kas kaybı 2.7 gr su kaybına sebep olur. Hızlı kilo kaybederken aslında kas kaybetmiş olursunuz. Kaslarınız azalması yağ yakan fabrikanızın küçülmesi gibidir, maalesef metabolizmanızda kalıcı bir yavaşlama meydana getirir bu da hızlıca yeniden kilo almanıza sebep olur. Diyette dengeli ve doğru karbonhidrat tüketimi kas kaybını engeller ve yağ yakımını destekler.
Hızlı Kilo Vermek
Birçok kişi kısa sürede çok hızlı kilo vermek ve bir mucize yaratmak ister. Hızlı ve sağlıksız verilen kilolar yağ yerine kas ve sudan kayıplar oluşturur hatta organların ve metabolizmanın zarar görmesiyle karşı karşıya kalabilir. Kişisel özelliklere ve metabolizmaya göre değişse de haftada 1-1.5 kilo kayıp idealdir.
Aşırı Egzersiz Yapmak
Egzersiz insan sağlığının ve İyi Yaşam’ın vazgeçilmezlerinden biri ama nasıl ki her şeyin fazlası zararlıysa egzersiz de aşırı yapıldığı zaman sağlığa olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Kararında yapmaya ve abartmamaya özen gösterin ve egzersizi hayatınızdan asla çıkarmayın. Yağ yakma nabzınıza uygun egzersiz yapmak için Dilara Koçak mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.
Kendinize Yasak Koymak
Diyet deyince akla ilk olarak yasaklar ve kısıtlı beslenme gelse de; diyet aslında sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek demek. Yani belirli bir zaman aralığında yapılacak bir şey değil bir yaşam biçimidir. Hiçbir besini kendinize yasaklamayın ama fazla kalori içerenleri sınırlayın ve belirli günlerde tüketeceğinize dair kendinize söz verin. Aksi takdirde hedef kilonuza indiğinizde ve yasakları kaldırdığınızda verdiğinizden daha fazla kilo alma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.