Yoğurtla ilgili birçok efsane var, eminim hepinizin aklına “İlk yoğurt nasıl mayalandı acaba?” sorusu gelmiştir. En yaygın inanış yağmurun altında unutulan bir kap sütün ertesi gün mayalanması… Yoğurt bugün sofralarımızda hemen her gün yer verdiğimiz ve severek tükettiğimiz bir besin. Peki yoğurdun faydaları nedir?

 maxresdefault

Sindirim Sistemi Dostu:

Yoğurt, sindirimi kolaylaştırıp, bağırsakların çalışmasına yardım eder. Yapılan çalışmalar yoğurttaki proteinlerin süt proteinlerine göre daha kolay sindirilebildiğini göstermiştir. Laktozunun süte göre yarı yarıya az olması nedeniyle sindirimde avantaj sağlamaktadır. Ayrıca içinde bulunan probiyotikler sindirimin yanında vücut bağışıklığını da güçlendirir.

milk_butter_eggs_yogurt_cheesecurds_sqr_rgb_2500x1953-1024x800

Kalsiyum Kaynağı:

Yoğurtta bulunan kalsiyum emilebilme özelliğinin yüksek olması nedeniyle önemlidir. Kalsiyumun en önemli işlevi kemik ve diş sağlığını korumak ve gelişimlerini sağlamaktır.  Özellikle büyümenin hızlı olduğu dönemde, hamilelikte ve emzirme döneminde kalsiyuma ihtiyaç daha da artış göstermektedir.

timthumb

Fosfor İçeriğini Unutmayın:

Yoğurt, fosfor yönünden de zengindir. Fosfor, hücrelerde enerji üretimine yardımcı olur. Vücutta hücre yenilenmesinde ve çoğalmasında etkili olan DNA ve RNA’nın temel parçalarındandır.

82d88d_4be3d0d8131248669981c5d7b55d568f
Osteoporozu önler
Yoğurt, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir ve korur. Bu yüzden osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde de büyük önem taşır.

1423660364-252cb670ea8eee48467651629245c768-1366x907

Yoğurdun Yeşil Suyunu Dökmeyin:

Kolesterol problemi olanlar az yağlı yoğurt tercih edebilir, yoğurttaki yağ ve kolesterolden uzak durmak için kaymak tercih edilmemelidir. Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemeli, zengin bir vitamin kaynağı bu su, çorbalara karıştırılabilir veya ayran gibi içilebilir. Yoğurt suyunun süzülmesiyle bu suyun içerdiği yüksek miktardaki riboflavin de kaybedilir. Oysa riboflavin, büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir.

 kalsiyum-gidahatti-2

Kalsiyum ihtiyacımız ne kadar?

  • 1 – 9 yaş arasında 400-500 mg kalsiyum için 2-3 porsiyon süt veya diğer süt grubu besinler tüketmelidir
  • 10-15 yaş arası 600-700 mg kalsiyum için 3-4 porsiyon süt veya diğer süt grubu besinler tüketilmeli
  • Ergenlik, gebelik, emzirme ve menopoz döneminde de her gün 3-4 porsiyon kadar süt veya diğer süt grubu besinler tüketmek gerekir. Bu miktarlar, yaş, cinsiyet ve fizyolojik durumunuza göre de değişiklik gösterir.

 

probiyotik

NOT:  Yukarıda probiyotiklerden bahsettim, peki PROBİYOTİK NEDİR?

Probiyotik, ‘hayat için’ anlamına gelen bir kelime ve yararlı bakterileri içeren diyet destekçisi…  Doğduğumuzda ve bebekken bağırsaklarımız sağlıklıdır, özellikle anne sütü bunun en iyi ilacı. Ancak yıllar içinde geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan antibiyotikler, kötü beslenme alışkanlıkları, alkol ve stres gibi durumlar vücudumuzdaki yararlı bakterilere zarar verir.

Probiyotiklerin sağlığa yararlarıysa sadece bağırsaklarla sınırlı değil. Kolesterolün azaltılması, cilt ve ağız sağlığı hatta kilo kontrolüne bile fayda olumlu etkileri var.  ‘Psikiyatri Araştırma’ dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bu ‘dost’ bakteriler sosyal anksiyetenin azaltılmasına da  yardım ediyor.

 

YAĞ YAKAN YOĞURT TARİFİME TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ