Tropikal iklim kuşağının meyvelerinden biri olan namıdiğer selülit savar ananasın içerdiği enzimler, çözünür lifler, antioksidan maddeler, vitamin ve mineraller ananası nasıl faydalı bir besin yapıyor, bir kez daha hatırlayalım…
Ananas, tropikal iklim kuşağının meyvelerindendir. Özellikle Kosta Rica, Honduras, Fildişi Sahili, Gana, Tayland ve Malezya gibi tropikal iklimin görüldüğü bölge ülkelerinde yetiştirilmektedir. C vitaminin iyi bir kaynağı olan ananasın lif oranı da gayet iyidir. Ayrıca az bulunan bir mineral olan manganezin de mükemmel bir kaynağıdır.
Selülit Savaşısı
Ananas, bromelain adında proteinleri sindirici etkiye sahip bir enzim içerir. Bu nedenle özellikle doğal yönden etin yumuşatılması işleminde kullanılır. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan inflamasyon ve ödemi de etkili bir biçimde azaltır. Zedelenmiş dokuların iyileşme süresini kısaltabilir. Bromelain dokularda meydana gelen ödem ve inflamasyon sonucu ortaya çıkan artrit, sinüzit, gut hastalığı, bademcik iltihabı ya da yaralanma ve burkulmaların iyileşmesine yardımcı olur. Son yapılan çalışmalar gösteriyor ki Bromelainin anti-inflamatuvar özelliği kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi geçirme ve inme riskini azaltıyor. Antioksidan koruma sağlar ve bağışıklık sistemini destekler. Dokuların iyileşme süresini kısaltması, inflamasyon ve ödemi azaltması da onun selülit savar olarak nitelendirilmesine sebep olan özelliklerinden bazıları.
Hastalıklara Karşı Koruyucu
Ananas bağırsak sağlığını koruyan çözünür posa içermektedir. Ayrıca lif içeriğiyle yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir. Ananas ayrıca Ferulic asitin iyi bir kaynağıdır ve kanser oluşumuna neden olan maddeleri önlemeye yardımcı olur. Diyet yapanlar için de çok uygun ve yoğun tatlı tadına sahip lezzetli bir meyvedir. Şekerli bir tada sahip olması onu daha çekici kılar.
Ananas seçerken koyu yeşil yaprakları olmasına özen gösterin, bu taze ve iyi kalitede olduğunun belirtisidir. Özellikle küçük, yeşil ve tombul gözüken ananaslar büyüklerine göre daha tatlıdır. Ananas yıl boyunca üretilmektedir fakat yaz ayları ananasın en çok yetiştiği aylardır.
Nasıl Tüketilir?
Meyvenin kendisini yiyebilir, suyunu çıkartıp içilebilirsiniz. Meyve salatalarına, barbeküye, deniz mahsullerine veya etli yemeklerinize ilave edebilirsiniz. 80 gr taze ananas 41 kalori içerir ve günlük C vitamini ihtiyacının %25’ini karşılar. Ananas suyunun 80 mlsi ise yaklaşık 38 kalori içerir. Ananası saklama kabında muhafaza edebilir ya da streçle kaplayabilirsiniz böylece kokusunun diğer yiyeceklere sinmesini önlemiş olursunuz. Ananas buzdolabında saklanmalıdır. Dilimlediğiniz ananasları buzdolabında 2-4 gün saklayabilirsiniz.
Dilerseniz Ananas Sorbe tarifi ve daha fazlası için Dilara Koçak Youtube kanalıma göz atabilirsiniz.