Beslenmemize ve sağlığımıza değer katmak için, tariflerimizde ne gibi değişiklikler yapabileceğimiz hakkındaki yazımı geçen ay sizlerle paylaşmıştım. Bu ay ise, sağlıklı pişirme konusundaki bilgilerimizi ölçmek için sizlere bir test hazırladım.
Yemeklerinizin sağlıklı olduğunu düşünüyor musunuz? Beslenmeyi düşünerek mi yemek pişiriyorsunuz? Yenikliklere açık mısınız yoksa hala eski tarifleri mi uyguluyorsunuz? Aşağıda bulunan testi çözmeniz, yemek pişirme konusunda bildiklerinizi ölçmek için bir fırsat olabilir.
Kırmızı etin yağlarını veya tavuğun derisini ayırıyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Sebze ve meyvelerin yenilebilir kabuklarını soymadan mı tüketiyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Yemeğinizin daha güzel görünmesi için garnitürlerden faydalanıyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Sebzelerdeki vitamin kayıplarını en aza indirmek için az suda ve kapağı kapalı olarak mı haşlıyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Beyaz makarna/pirinç yerine kepekli makarna/pirinç ya da bulgur mu tercih ediyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Yemek pişirirken katı yağlar (tereyağ, margarin) yerine sıvı yağları mı kullanıyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Öğünlerinizde farklı renk ve lezzetteki besinlerin yer almasına dikkat ediyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Salata, çorba ve diğer yemeklerinizde kuru baklagillere yer veriyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Tatlılarınızı şeker yerine meyve, meyve püresi veya meyve suları ile mi tatlandırıyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Az yağlı süt, yoğurt, peynir gibi yağı azaltılmış malzemeler mi tercih ediyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Salatalarınızda yağlı ve mayonezli soslar yerine, yağsız salata sosları, limon, sirke mi kullanıyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Haşlanmış et/tavuk üzerinde biriken yağı ayırıyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Daha az yağ alımı için yağ püskürtme şişesi kullanıyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Yemeklerin lezzetini arttırmak için çeşitli baharatlar veya bitkileri deniyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Yemeklerinizi brokoli gibi daha çok kalsiyum içeren sebzelerle mi hazırlıyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Pişirme yöntemi olarak ızgara, fırın, buğulama yada haşlamayı mı kullanıyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Tuz ilave etmeden önce yemeğin tadına bakıyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Makarnayı az suda ve yağ eklemeden mi haşlıyorsunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Etli/ kıymalı/ tavuklu olarak hazırladığınız sebze ve kuru baklagil yemeklerine yağ ilave ediyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Tatlı yaparken şeker yerine pekmez ya da balı kullanıyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Dondurucuda bulunan yiyecekleri çözdürdükten sonra tekrar donduruyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Omlet ya da menemen yaparken 2 tam yumurta yerine 1 tam ve 2 yumurta beyazı kullanıyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Yemeklerinizde yağ, un, şeker, tuz alımınızı azaltmak için tariflerde değişiklik yapıyor musunuz?
Her zaman Genellikle Bazen Hiç
Puanlama
Her zaman; 3 puan
Genellikle; 2 puan
Bazen; 1 puan
Hiç; 0 puan
Puanlarımızı Yorumlayalım
59-69 puan arası: Tebrikler, sağlıklı bir mutfağa sahipsiniz hatta sağlığına ve beslenmesine çok dikkat eden usta bir aşçı olarak tanımlayabiliriz sizi. Pişirme konusundaki bilgilerinizle, mutfağınızda lezzetten ödün vermeden aynı zamanda yağ ve sodyum oranı uygun yemekler hazırlayabilirsiniz.
49-58 puan arası: Yemek pişirme konusunda yeteneklisiniz ancak sağlık açısından pratik bilgileri de uygulayarak, bu konuda daha iyi hale gelmek sizin elinizde.
30-48 puan arası: Sağlıklı mutfak için biraz daha çaba sarf etmeniz gerekiyor aslında sandığınız kadar zor değil. ‘Bazen’ cevaplarınızı, ‘Genellikle’ ve ‘Her zaman’a dönüştürme vaktiniz çoktan gelmiş.
29 puan ve altı: Sağlıklı mutfak hakkında neler yapabileceğinizi araştırmanız, okumanız ve uygulamanız gerekiyor. Gerekli deneyim ve bilgileri edindikten sonra testimizi tekrar çözmenizi ve başarınızı ölçmenizi öneriyorum.