Muz Diyeti Nedir? Faydaları Nelerdir? Muz Diyeti Nasıl Yapılır?
Neredeyse her gün mucizevi şekilde kilo verdirdiğini iddia eden ürün ve diyetler ortaya çıkıyor. Sosyal medyanın da etkisiyle son yıllarda hızlı kilo vermeyi vaat eden diyetlerde artış olduğunu hep birlikte gözlemliyoruz. Bu konuda sizi bir kez daha uyarmak istiyorum çünkü hiçbir diyet, yeterli ve dengeli beslenmeyle hareket etmenin etkisini yaratmıyor. Popüler diyetlerin birçoğu belki kısa süreli kilo vermede avantaj sağlayabilir ama uzun vadede sağlığınızı riske atabileceğini de unutmayın.
Hızlı kilo vermek için sıklıkla kullanılan şok diyetlerden biri olan muz diyetini daha önce duydunuz mu? Tek bir besinin başrolde olduğu ve kısa sürede hızlı kilo verdirmeyi vaat eden muz diyeti nedir, nasıl uygulanır, yararlı mıdır, zararlı mıdır ve daha birçok soruyu gelin birlikte inceleyelim.
Muz Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?
Muz diyeti, eczacı Sumiko Watanabe’nin 37 kilo veren kocası Hitoshi Watanabe için yarattığı bir diyet modeli. Diyeti 2008 yılında Japonya’nın en büyük sosyal ağ hizmetlerinden birinde yazdığında popüler hale getirmiş. Muz diyetinin popüler olduğu dönemlerde Japonya’da muz kıtlığına sebep olduğu da veriler arasında.
Muz diyeti adından da anlaşıldığı gibi günde gün içerisinde muz tüketiminize dayalı bir beslenme programı. Günde 3-4 adet muz tüketmenizi istiyor. Öğle ve akşam yemeklerinde istediğiniz bir yemek yiyebiliyorsunuz. Kalori kısıtlaması olmayan bir diyet programı. Yani aslında kahvaltıda ve ara öğünlerde su veya bir porsiyon süt ile istediğiniz kadar muzu tüketebileceğiniz belirtiliyor ancak muzda bulunan yüksek potasyum oranından dolayı fazla tüketime dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Akşam 8’den sonra ise yemek yemeyi kesmeniz öneriliyor. Ayrıca uyku saatinin gece 12’den sonraya kalmaması ve iyi bir gece uykusunun önemli olduğu da dikkat edilmesi gerekenlerden. Diyetin en fazla 4 gün yapılabileceği söyleniyor; 4 günün sonunda çok uzun süre tek tip beslenmenin potansiyel zararlarından dolayı ara verilmesi gerektiği belirtiliyor. Şunu hatırlatmakta fayda var, bu diyetin yararlı olduğunu gösteren bir literatür bilgisi mevcut değil.
Kimler Muz Diyeti Yapmalıdır veya Yapmamalıdır?
Muz diyeti ve diğer popüler olmuş diyetleri uygulamayı düşünüyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanı veya herhangi bir hastalığınız varsa bir hekiminize danışın. Muz diyetini kimler yapmalıdır sorusundansa kimler yapmamalıdır kısmı daha önemli. Muzun içeriğindeki yüksek potasyum nedeniyle böbrek hastalarının dikkatli tüketmesi gereken meyvelerden biri.
Ayrıca muz karbonhidrat içeren bir besin olduğu için hipoglisemisi veya şeker hastalığı olan bireylerde kan şekeri dengesizliği yaratabilir. Kronik hastalığı olanlar, özel bir diyet takip etmesi gerekenler, gebelik ve emzirme döneminde olanlar ve düzenli ilaç kullanması gerekenler için hiç bir tek besinin diyetinin uygun olmadığının altını çizmek istiyorum.
Muz Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Muz diyetinin değil ama muzun faydalarından bahsedebiliriz. Muz; B6 ve C vitaminlerini içerir. Protein, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve lif bakımından zengin içeriğiyle sindirime destek olur. Ayrıca muz mutluluk hormonu olarak da adlandırdığımız serotonin salgılanmasına destek olduğu için stresin azalmasına da yardımcı olabilir. Muz diyetinde akşam 8’den sonra yemek yememek, gece geç saatlerde yüksek kalorili alımının engellenmesine destek olur. Fakat tekrardan uzun vadede tek tip beslenmenin yeterli besin alımı için uygun olmadığını ve yağ kaybı sağlamayacağını hatırlatalım.
Muz Diyeti Yaparak Kaç Kilo Verilebilir?
Son yıllarda sıklıkla duyduğumuz Muz Diyeti; beslenme düzeni ile ayda ortalama 3-4 kg bir kilo kaybı vaat ediyor. Ancak kilo kaybı süreci; uyku düzeni, medikal geçmiş gibi birçok farklı koşuldan etkilenebildiğinden bu rakamlar kişiden kişiye değişebilir. Örneğin; kişinin genetik yapısı, daha önceden yaptığı diyetler ve fiziksel aktivite düzeyi de süreci etkileyen etmenlerden. Literatürde yeterli çalışma bulunmadığından, Muz Diyeti beslenme düzeni ve gerçekleşen kilo kaybı ilişkisinin kanıtlanması mümkün olmuyor.
Muz Diyeti Sağlıklı Bir Diyet midir ?
Bilgiye erişimin bu denli kolaylaştığı yaşadığımız teknoloji çağında beslenme konusunda da her gün milyonlarca insana ulaşan sonsuz bir bilgi akışı var. Sizin için planlanan doğru bir beslenme programı ile sağlık faydası yaratabileceğiniz gibi internet üzerindeki bilgi kirliliği veya popüler beslenme düzenleriyle de olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Sağlığa ve metabolizmanın doğal işleyişine zarar vermeden, kalıcı bir kilo kaybı sağlayarak ideal kiloya ulaşabilmek için besin çeşitliliğinin sağlandığı; karbonhidrat, protein, yağ makro besinlerin yanında mikro besinlerin de yeterli düzeyde alındığı sürdürülebilir bir beslenme düzenini benimsememiz gerekiyor. Bu nedenle Muz Diyeti gibi spesifik bir besinin vücudun ihtiyacından daha fazla ve sürekli tüketilmesi, diğer besin gruplarının eksikliği ile birlikte sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Keşke tek bir beslenme programı veya bir beslenme formülü olsa da herkes ona uysa ideal kilosunda ve sağlıklı kalsa. Ama maalesef en iyi diyet herkes için farklılık gösteriyor. Ben her zaman en iyi diyetin kişinin kendisini en rahat hissettiği, sürdürülebilir bir beslenme programı olduğunu vurguluyorum. Muz diyeti, armut diyeti gibi tek tip beslenme modeline sahip diyet programlarının sürdürülebilir olmadığının da altını çizmek istiyorum.