Histamin Diyeti Nedir?

Histamin, sindirim ve bağışıklık sisteminde yer alan bir çeşit nörotransmitter. Çevresel zararlı bileşenlerden yani alerjen ve toksinlerden vücudumuzu koruyor. İnsan vücudu için önemli olan histaminin vücut tarafından parçalanamadığı durumlarda kişilerde sağlık problemleri görülebiliyor. Nasıl mı? Histamini parçalayan enzim eksikliğinden kaynaklı histamin vücutta birikmeye başlar. Histamin-N-metiltransferaz (HMT) ve diaminoksidaz (DAO) histamini parçalayan iki enzimdir. Histamin intoleransı genellikle DAO yetersizliğinde ortaya çıkar. Bu durumda histamin kanda birikir ve kişilerde karın ağrısı, adet düzensizliği, reflü, uyku problemleri, kalp damar problemleri görülebilir.

Peki bunun tedavisi var mı? Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? dediğinizi duyar gibiyim. Bu noktada yapmanız gereken histamin diyeti uygulamak.

Histamin Diyeti Nasıl Yapılır?

Histamin diyetinde temel amaç beslenmenin histamin düzeylerinde oluşturduğu etkiyi en aza indirmek diyebiliriz. Ancak bu demek değildir ki bu diyeti uygulayarak histamin düzeyini sıfırlayacağız. Çevresel zararlı bileşenlerden kaynaklı histaminin etkisini sıfırlamamız maalesef mümkün değil. Bu diyette temel amaç histaminden zengin olan ve histamin salgılatan besinleri diyetinizden çıkarmak.

 Histamin Diyetinde Ne Yenmez?

Histamin diyetini uygularken katkı maddeleri, salam sucuk pastırma gibi işlenmiş etler, kakao, kuru meyveler, asidik meyveler, avokado, patlıcan domates gibi histaminden zengin besinleri beslenme planınızdan elimine etmeniz gerektiğini belirtmiştim.Elimine etmeniz gereken besinler elbette bunlarla sınırlı değil. Peki dikkat etmeniz gereken diğer besinler neler:

-Fermente gıdalar (turşu, yoğurt gibi)

-Eskitilmiş peynirler

-Kuru meyveler

-Nohut

-Mercimek

-Maya içeren her tür gıda

-Sirke ve sirke içeren her tür gıda

-Konserve gıdalar

-Alkol

-Domates

-Brüksel lahanası

-Ispanak

Histamin diyeti yapıyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var. Örneğin uzun süre muhafaza edilmesi gerekmeyen taze besinler daha düşük histamin düzeyine sahip.

Histamin diyeti uyguluyorsanız taze besinleri buzdolabında bekletmek yerine dondurmayı tercih edebilirsiniz. Genel olarak fermente edilmiş gıdalar yüksek histamin seviyesine sahipken, taze işlenmemiş gıdalar düşük histamin seviyesine sahip. Kendileri histamin açısından zengin olmasa da bazı gıdaların hücrelerinizin histamin salmasını tetikleyebileceği düşünülüyor. Bunlara histamin kurtarıcılar deniliyor. C ve D vitamini, kalsiyum, magnezyum, çinko ve quercetin histamin düzeyini düşürmeye yardımcı oluyor diyebilirim. Doktorunuza danışarak bu takviyeleri beslenme planınıza dahil edebilirsiniz.

Histamin Diyeti Yapanlar Ne Yemeli?

Histamin diyeti yapanların ne yememesi gerektiğinden bahsettim. Peki düşük histamin içeren diyete uygun besinler neler:

-Organik hayvansal ürünler

-Taze balık

-Muz, turunçgiller ve kurutulmuş meyveler hariç taze meyve ve sebzeler özellikle; karpuz, soğan, elma, yaban mersini

-Gluten içermeyen tahıllar

-Bitkisel sütler

-Zeytinyağı

-Taze baharatlar

Histamin Diyeti Ne Kadar Sürer?

Histamin diyeti yaklaşık 2 hafta-4 hafta kadar uygulayabileceğiniz kısa süreli bir program. Histamin intoleransınız olduğuna dair şüpheniz varsa bir süre boyunca histamin diyeti yapmak ve sonucunda kendinizi daha iyi hissedip hissetmediğinizi görmek en doğru yaklaşım. Bu diyetinin uzun süre uygulanacak bir diyet olmadığını semptomlarınız ortadan kalkana kadar kısa dönem uygulamanız gerektiğini de hatırlatmak da fayda var.

Histamin Diyeti İle Ne Kadar Kilo Verilir?

Histamin diyetinin amacı kilo vermek olmadığını vücudunuzdaki histamin seviyesini azaltmak olduğunu hatırlayın. Amacı kilo verdirmek olmasa da histamin diyetinde gluten ve işlenmiş gıdalar beslenmeden çıkarıldığı için uygulayan kişilerde kilo kaybı görülebiliyor. Herkesin metabolik hızı farklı olduğu için histamin diyetinin uygulandığı süreç içerisinde verilen kilo miktarı da kişiden kişiye göre değişebiliyor.

Örnek Histamin Diyet Listesi

Kahvaltı:

1 adet haşlanmış yumurta veya 1 yumurta ile yapacağınız az yağlı mantarlı omlet

1 dilim beyaz peynir

7-8 adet zeytin (tercihen siyah ya da yeşil)

Bol yeşillik ve havuç ile yapılmış kahvaltı salatası (avokado ve domates eklenmemeli)

1 adet lavaş

Öğle:

6-8 kaşık sebze yemeği (patlıcan, ıspanak ve brüksel lahanası hariç)

3 yemek kaşığı karabuğday

Bol yeşillikli mevsim salata

Ara Öğün:

1 porsiyon meyve (turunçgil grubu ve kuru meyveler hariç)

10 adet çiğ badem

Akşam:

100-150 gr ızgara et/tavuk/balık

Fırın sebze (patlıcan, domates, brüksel lahanası hariç)

Histamin Diyeti Yemek Tarifleri Nelerdir?

Karnabahar pilavını daha önce denemiş miydiniz? Beyaz pirince sağlıklı bir alternatif olan karnabahar pilavı histamin diyeti uygulayanlara harika bir alternatif.

Glutensiz Diyet Karnabahar Pilavı

Malzemeler:

1 küçük boy soğan

1-2 diş sarımsak

Maydanoz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

½ kg karnabahar

Kuru nane

Tuz

Karabiber

Karnabahar blenderdan geçirilir. Soğan ve sarımsaklar ince ince kıyıldıktan sonra zeytinyağı ile sotelenir. Üzerine salça ve karnabaharlar eklendikten sonra su eklenerek pişirilir. Dilediğiniz baharatları ekleyebilir ve üzerini bademle süsleyerek servis edebilirsiniz.