Kötü ağız kokusunun tıptaki adı halitosisdir. Bazen bu konuda başınız derde girmiş olabilir. Ağız kokusu genelde kişinin çevresindekileri, bazen de kendisini rahatsız eden bir durumdur. Kişinin yedikleri ve içtikleriyle çok yakından ilişkilidir.
Bazı hastalıklar nedeniyle oluşan ağız kokularının haricinde yeme alışkanlıkları ve yeterli ağız hijyeni sağlanamaması dolayısıyla da meydana gelebilmektedir. Sindirim sistemindeki problemler ve kabızlık da ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Kötü ağız kokusunun en önemli 3 nedenini şöyle sıralayabiliriz.
- Yiyecekler ve içecekler; özellikle sarımsak, soğan, peynir, aşırı yumurta, deniz ürünleri ve portakal suyu tüketimi
- Ağız hijyenin yeteri kadar sağlanmaması, dişlerin yeterli fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması, diş çürükleri veya apseler, dişler arasında kalmış olan besin artıkları, tartar, diş eti iltihapları
- Sigara ve alkol kullanımı
Ağızda yeterli hijyen sağlanamadığı durumlarda kötü ağız kokusu ortaya çıkar. Özellikle ağzınızda yiyecek kalıntıları kaldıysa, bu yiyecekler çürür, nefesiniz kokmaya başlar ayrıca kalan bu parçalar bakterileri oluşmasına ortam sağlar ve kokuyu arttırır. Dişlerin arasında sıkışmış partikülleri temizlemek için günde mutlaka bir kez dişler diş ipiyle temizlenmelidir.
Ağızda meydana gelen problemler, burun ve sinüs, akciğer veya mide ve sindirim sistemi kaynaklı olabilir. Sinüsleri ve burun tıkanıklığını açıcı baharatlardan özellikle zencefil, tarçın, hardal, yaban turbu yenilebilir. Ayrıca bir kase sıcak su içine 5-6 damla okaliptüs yağı koyup bu keskin ve yakıcı buharı içinize çekmenizde işinize yarayabilir.
Kronik göğüs enfeksiyonlarında tıbbi bir tedaviye ihtiyaç duyulur ancak korunmak için sigara içilmemesi ve havuç, brokoli, ıspanak ve narenciyeler gibi beta karoten ve C vitamininden zengin besinler tüketilmesi de akciğer dokularını korumaya yardımcı olur.
Kabızlık, ülser ve hazımsızlık da kötü ağız kokusunu tetikler. Nanenin kendisini veya naneli sakız çiğnemek hazımsızlık için işe yarayabilir. Kabızlık durumunda en iyi yöntem ise lif ve su alımını arttırmak olacaktır. Kabızlığın önüne geçebilmek için beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli ve daha fazla su içmelidir. Eğer kötü ağız kokusu sorununuza bir türlü çözüm bulamıyorsanız mutlaka bir diş hekimine ya da kulak-burun-boğaz uzmanına görünmelidir. Lütfen bunu atlamayın çünkü neden ciddi olabilir.
Ağız kokusundan siz de şikayetçiyseniz bunları bol miktarda tüketin!!!
- Elma, çilek gibi meyveler ile nane, kereviz gibi sebzeler ağız kokusunda tüketilebilir.
- Maydanoz çok iyi bir nefes temizleyicidir. Bu nedenle ince bir dal çiğnemek inanılmaz etkiler yaratabilir.
- Bazı doğal otlar ve baharatlarda doğal nefes tazeleyicilerdir. Karanfil, zencefil, çörekotu ve anason çiğnenebilir.
- Probiyotik içerikli ürünler tercih edilmelidir.
- Lif ve su oranı yüksek olan besinler özellikle çiğ sebzeler, elma ve armut diş etlerine masaj yapıp sağlıklı kalmalarına yardımcı olur.
- Sinüzit için zencefil, tarçın, hardal, yaban turbu yenilebilir.
- Tam tahıl ürünleri ve su tüketimi kabızlığı engeller.
- Beta karoten ve C vitamininden zengin havuç, brokoli, ıspanak ve narenciyeler (portakal, mandalina, greyfurt ve limon) enfeksiyonlardan korur.
Tüketimini azaltın!!!
- Diş ve diş eti sağlığı, plaklardan korunmak için şeker, tatlılar, şekerli içecekler, kek ve bisküviler azaltılmalıdır.
- Sarımsak, soğan gibi kükürtlü besinler
- Alkol ve tüm tütün ürünleri.
- Salam, sucuk, pastırma.
- Rokfor gibi çok kokulu bazı peynirler.
ÖNERİLER
- Yemeklerden sonra dereotu veya kahve taneleri çiğneyerek, portakal veya limon kabuğu emerek yemek kokuları giderilebilir.
- Nefesteki sarımsak ve alkol kokusunu gidermek için, kimyon ve kakule tohumlarını da çiğnemekte fayda vardır.
- Ağızdaki mekanik parçalanma çok önemlidir böylece tüketilen besinler ile tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı azalır.
- Sakız çiğnemek tükürük miktarını ve akışkanlığını artırarak, dil üstünde ve ağızda bakterilerin yerleşmesini kısmen engeller.
- Yapılan bir çalışma yoğurdun içinde bulunan bakterilerin, ağızda kötü kokuya neden olan kükürtlü bileşikleri azalttığını göstermiştir.
- Kahve ve bira yerine su veya meyve suyu içmek nefesi daha ferah tutacaktır.
- Günde 2 kez dişler ve dil üstü fırçalanmalıdır. Böylece yenilen yemeklerle ilişkilendirilen kokuları uzaklaştırır. Eğer yemek yedikten sonra yanınızda diş fırçanız ve macununuz yoksa en azından suyla ağız iyice çalkalanmalıdır. Çünkü plaklar bakterilerin yaşaması için en verimli yerlerdir ve nefesinizin kötü kokmasını tetikler.
- Sodyum bikarbonatlı diş macunları ve sakızlar, uçucu kükürt bileşiklerini uçucu olmayan bileşikler haline dönüştürüp kötü kokuyu ortadan kaldırırlar.
- Eğer hızlı bir şekilde ferah bir nefese ihtiyacınız varsa ağız gargarasıyla ağzınızı çalkalamak iyi bir fikirdir ancak etkisinin 20 dakika süreceğini unutulmamalıdır.
Son olarak yılda 2 kez düzenli olarak diş hekimine gidilip kontroller yaptırılmalı ve dişler temizletilmelidir
Dikkat!!! Bazen ağız kokusu, tıbbi teşhiste bir anahtar olabilir.
Eğer ağzınızda;
- Aseton kokusu varsa diabetik koma
- Amonyak kokusu varsa üremi (böbrek yetmezliğine bağlı gelişen bir durum)
- Balık kokusu varsa karaciğer yetmezliği göstergesi olabilir.
Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum…