Alkali diyet, son zamanların yükselen yıldızlarından. Birçok dergide, gazetede, sosyal medyada, internet sitelerinde alkali diyetle ilgili bazı bilgilerle mutlaka karşılaşmışsınızdır.
Alkali Diyet Nedir?
Alkali diyetinin arkasındaki teori; et, süt, şeker, kafein, alkol, yapay ve işlenmiş gıdalar tüketmekten kaçınmak ve de daha fazla taze meyve ve sebze, kuru yemiş tüketerek vücudun pH seviyesini dengede tutmak. İlk başta kulağa hoş geliyor, bir de sonunda kilo vereceğiniz vaat edilince “Hadi bir deneyelim!” diyebilirsiniz. Şimdi kararınızı bir kez daha gözden geçirmeniz için bu diyetin çok yönlü bir incelemesini yapalım.
- Meyve ve sebzeler, alkali diyetinin temelini oluşturuyor. Tüm bu besinler, kalori yakan kas kitlesine yardımcı. Yaşlandıkça kas kaybederiz fakat yaşlılarda yapılan bir çalışmada alkali kalıntıları içinde metabolize olan gıdaların (özellikle protein ve rafine edilmişler) tüketiminin kas kütlesi üzerinde etkili olduğu bulundu.
- Alkali diyetin önemli ilkelerinden biri, rafine şeker tüketmemek. Sadece bu kural bile cildin daha genç kalmasına yardımcı olabilir. Bir çalışmada Hollandalı araştırmacılar, yaşlarını tahmin etmek için 600 kişinin fotoğraflarını inceledi. Fotoğraflarda yaşlı algılanan kişilerin kan şekerleri daha yüksek olduğu fark edildi. Böylece şekerle cilt elastikiyeti arasındaki ilişkinin, glikolizasyonun son ürünü AGE denilen bir maddeyle bağlantılı olabileceği düşünüldü. Hayatımızdaki şeker içeren seçimleri gözden geçirmek için bu diyet faydalı olabilir.
- Bazı bölümlerde kilo verilemeyebilir dedik fakat eğer yenilenlerin ölçüsü kaçırılmazsa bu tarz beslenme, kilo verme avantajına dönüşebiliyor. Oxford Üniversitesi’nde 38 bin yetişkin üzerinde bir araştırma yapılmış. Çalışmaya katılanların yaşlarına göre Beden Kitle İndeksi (BKİ) karşılaştırılmış. Et ağırlıklı beslenenlerin BKİ’leri en yüksek, vegan beslenenlerin çok daha düşük bulunuş. Yarı veganlarsa ikinci sırada yer almış. Ayrıca bazı ilginç araştırmalarda aynı kaloriler alınmasına rağmen, daha fazla bitki ağırlıklı ve anti-oksidan bakımıdan zengin beslenen insanların daha düşük BKİ, bel çevresi ve yağ yüzdelerine sahip olduğu gözlenmiş.
NOT: Bazı sağlık profesyonelleri alkali diyetinin tamamen gereksiz olduğunu, vücudumuzun zaten doğal olarak pH’ını korumak için tasarlandığını düşünüyor. Ancak konuyla ilgili çok araştırma yok. 2012’de ‘Journal of Enviromental and Public Health’de yayımlanan raporda, çalışmalar incelendiğinde, ortaya karışık sonuçlar çıkıyor. Alkali diyet hakkında ne yazık ki tatmin edici oranda çalışmalar yok ve bilgiler sınırlı, herkesin metabolik özelliklerinin farklı olduğunu unutmadan en doğrusunun size özel yazılmış bir diyet yapmanız olacağını her zaman hatırlayın.