Tatlı yiyecek ve içecekler, dengeli bir beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve diğer sağlıklı hayat tarzı seçeneklerinin tamamlayıcısı olabilirler. Şeker yerine balla hazırlanmış farklı tatlı tarifleri denemeye ne dersiniz? Tatlı hazırlarken kaloriyi içine eklediğiz yağ ve şeker miktarı etkiler. Un ilavesi de tabi ki kaloriyi arttırır. Bu yüzden unlu ve yağlı tarifler yerine sütlü ve meyveli daha az yağ içeren tarifler kullanılabilir.Tatlılarda şekerin yerine daha sağlıklı ve doğal, ayrıca vitamin, mineral açısından daha zengin bir ikame olarak bal kullanılabilir. Tariflerinizde değişiklik yaparken şekeri tamamen çıkarmak yerine bal ile yarı yarıya da değiştirilirsiniz. İşte size çok pratik ballı tarifler.
Ballı Kabak Tatlısı
Kabakları az suda haşladıktan sonra püre haline getirin ve 2 parmak kalınlığında olacak şekilde cam bir tepsiye yayın üzerine dövülmüş ceviz, tarçın ve bal ilave edin.
Ballı Ayva
Ayvaları ortadan ikiye bölüp kabuğunu soyun ve çekirdeklerini çıkarın üzerine bir-iki karanfil ve 1 çorba kaşığı bal ekleyerek fırınlayın.
Ballı Tarçınlı Meyve Püresi
2 muzu çatalla ezin üzerine bir armut rendesi, minik doğranmış 3 kuru kayısı, yarım çay bardağı iri dövülmüş fındık, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi ve tarçın ekleyin. Küçük kaselere porsiyonladıktan sonra birer çorba kaşığı bal ilave ederek servis edebilirsiniz.
Ballı Tarçınlı Elma ve Armut Çıtırı
1 orta boy elma ve 1 orta boy armudu çok ince dilimleyin, fırın tepsini yağlı kâğıtla kaplayıp, meyveleri dizin. Ayrı bir kapta 1 çay kaşığı tarçın ve 1 yemek kaşığı bal karıştırıp, meyvelerin üstüne ekleyin. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat kadar (meyveler çıtır hale gelene kadar) pişirin.
Ballı Kurabiye
1 yumurtayı, yarım su bardağı esmer toz şeker ile 3 dakika çırpın. Üzerine 1 çay kaşığı tarçın, 1 paket vanilin, 3 yemek kaşığı bal, yarım su bardağı sıvı yağ, yarım su bardağı dövülmüş ceviz, 2,5 su bardağı kepekli un ve 1 paket kabartma tozu ekleyip yoğurun. İstenilen şekli vererek fırın tepsisine dizin.180°C’ye ısıtılmış fırında 15-20 dk. kızarana kadar pişirin.
Kuru Meyveli Ballı Puding
1 litre light süt, 10 yemek kaşığı sade mısır gevreği, 4-5 adet kuru kayısı, 30 adet kuru yaban mersini, 30 adet kuru üzüm, 15 adet kuru erik, 1-2 yemek kaşığı bal.
Kuru kayısıları ufak dilimleyin ve tüm malzemeler ile bir tencereye koyup, koyu kıvama gelinceye kadar pişirin. Servis kaplarına döküp üzerine 1-2 yemek kaşığı balı paylaştırın, ılık ya da soğuk servis edin. İsteğe bağlı olarak tarçın ilavesi de yapılabilir.
- Balın, bağışıklık sistemimiz üzerindeki etkisi oldukça yüksektir. Bal; niasin, riboflavin ve pantothenik asit gibi vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller içermektedir. Özellikle kış aylarında yaşanan grip, nezle, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda balın kullanılması, vücudun daha çabuk toparlanmasını sağlayacaktır.