Ramazan bayramı geldi… Ramazan geliyor, nasıl beslenelim; iftarda, sahurda ne yiyelim derken bu ay bitti bile. Bayramın tatlı telaşı şimdiden hepimizi sardı. Her ne kadar “Ramazan Bayramı” olsa da Şeker Bayramı olarak da anılan bu özel günlerde beslenmenin dengesi biraz tatlıya kaçabiliyor. Oruç tutanların 1 ay boyunca yeme içme dengesi farklılaştığı için bayramı, normal günler için bir geçiş aşaması olarak da görebiliriz. İşte size 10 maddeyle Ramazan Bayramını daha mutlu geçirmenin yolları….

 

  1. Ramazan süresince sınırlı saatlerde yemek, psikolojik olarak bayramda daha fazla yeme ihtiyacı hissettirebilir. Bu davranıştan kendi sağlığınız ve çevrenizdekilerin sağlığı için uzaklaşmaya çalışın. ‘’Battı balık yan gider’’ bakış açısından uzaklaşın, alışveriş listenizi de buna göre hazırlayın.
  2. Her gün şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlı ve meyveli seçimler ile dengelemeye çalışın. Yaz aylarına denk gelen bayramlarda sütlü tatlılar tercih etmeniz daha iyi olacaktır, dondurma, tavuk göğsü gibi… Hamur tatlılarından vazgeçemiyorsanız porsiyonlarınızı küçültebilirsiniz.
  3. Bayram tatlılarını dengelemek için kahvaltıda hafif seçimler ile öğle ve akşam yemeklerinde salata ve sebzeye ağırlık verin.
  4. Yaz mevsiminin en sıcak aylarında olduğumuz için sıvı alımınız tabi ki yine çok önemli. Süt, yoğurt veya maden suyu ile hazırlayacağınız buzlu ve meyveli içecekleri, alternatif olarak misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
  5. Sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar yiyin, disiplininizi kaybetmeyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek miktarını da artırabilir, dikkat edin. Beraber yapılan sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın.
  6. Ana yemeklerinizi hazırlarken, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemlerini kullanın.
  7. Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarının şekersiz olmasına dikkat edin. İçtiğiniz çay veya kahveler günlük sıvı ihtiyacınızın yerine geçmez, su içmeyi ihmal etmeyin. Günde ortalama olarak 2 litre sıvı tüketin.
  8. Tansiyon, şeker hastalığı veya kalp damar hastalığı olan bireyler, ramazan bayramında yediklerine daha da çok dikkat etmeleri gerektiğini lütfen unutmayın.
  9. Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemleri artabilir. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketmek ve aniden mideye yüklenmek olabilir.
  10. Yakın mesafe bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmeye çalışın. Bu sayede hem hareketiniz artacak hem de sindirim kolaylaşacaktır.

 

İYİ BAYRAMLAR 🙂

 

BU BAYRAM KENDİ BAKLAVANIZI KENDİZİN YAPMAK İSTER MİSİNİZ? İŞTE SİZE “HAFİF BAYRAM BAKLAVASI” TARİFİM