Geçen ay amaç (isteklerimizin nedenleri) belirleme yöntemleri üzerinde durmuştum. Bu ayki bültenimizde, bundan sonraki adımları sizinle paylaşmak istiyorum.
*Amaçları belirledikten sonra hangi yolları takip etmeliyiz?
*Amaçlarımıza ulaşmak için neler yapmalıyız?
*Neler sayesinde vazgeçmeyiz? sorularına cevaplarını paylaşacağım.
Bu konularla ilgili daha önceden de bilgi sahibi olmuş olabilirsiniz. O nedenle, teknik bilgilerin yanı sıra, “nasıl”lar üzerinde durarak, uygulanabilir yöntemlerle size ışık tutmaya çalışacağım.
Öncelikle çok istediğimiz herhangi bir şeye, örneğin kilo vermek, spor yapmaya başlamak, verdiğimiz kiloları korumayı istemek vb. gibi faaliyetlere karar vererek, amaç belirlemek çok önemli bir başlangıç. Burada bahsettiğim arzularımızın nedenlerini, örneğin, neden kilo vermek istediğimizi, neyin bizi mutlu edeceğini bilmek ve ona doğru ilerlerken motive olmak, yolun geri kalanını yürümemizi oldukça kolaylaştırıyor.
Çok büyük bir adım olan amaçlarımızı belirledikten sonra, aklınıza bunları “nasıl” gerçekleştireceğiz sorusu gelebilir. Bunun için ilk önce yapılması gereken, amaca giden hedefleri saptamaktır. Örneğin, amacınız diyelim ki, verdiğiniz kiloları korumak.Bunun için uygulamanız gereken beslenme programını bilebilirsiniz, egzersizin ne kadar önemli olduğunu da. Ancak iş uygulamaya gelince, bazen de her şey yolunda gitmeyebilir. Böyle durumlarda hedefleri belirlemek ve plânlı olmak iki önemli çözüm yolu olarak düşünülebilir. Aşağıda hedeflerimize ulaşabilmek için etkili olabilecek yöntemler ve plân yapmak üzerinde duracağım. Neler yaparsak, hedeflerimize ulaşmaktan vazgeçmeyerek, sonuna kadar ilerleyebiliriz…
Plân yapmak
Hedeflerimizi gerçekleştirmede bir diğer önemli adım da plân yapmaktır. Plân yapmak birçok insan için göz korkutucu bir hâl alabilip, bir plâna bağlı kalmak özgürlüğü kısıtlayacakmış gibi de gelebilir. Ancak doğru ve gerçekçi hazırlanmış bir plânın insanın hayatını kolaylaştırdığı söylenebilir. Japonların bir atasözü vardır; “Planlamaya ayrılan on dakika, uygulamada bir saat kazandırır.” Bu şekilde zihnimizdeki düşünce dağınıklığı giderilir ve yapmak istediklerimiz netleşir ve nasıl bir yol izleyeceğimizi önceden görmüş oluruz. Bu da harekete geçmemizi hızlandırıp, sonuca doğru gitmemizi sağlar.
Nasıl bir plân yapmalı?
- Plânlar, kendimize uygun olmalıdır. Kişisel özelliklerimize, zamanımızın uygunluğuna, yaşam şeklimize göre plânlarımızı yaparak, işlerimizi kolaylaştırabiliriz. Örneğin; beslenme programınızdaki malzemelerin temini, hazırlanması, saklanması konularında plan yapmak, beslenme programımızı uygulamada çok yardımcı olacaktır.
- Kilo vermenin ve/veya korumanın ana prensibi az az, sık sık, yani öğün atlamadan 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenmektir. O nedenle, hedefiniz bunlar olduğunda, yeme saati planlarınızı ona göre yapmanızda fayda vardır.
- Yaptığımız plânları değerlendirmeyi unutmamalıyız. Bu değerlendirmeler hem kısa vadeli, hem de uzun vadeli olabilir. Böylece bütün bu plânları yaptığımız, hedeflerimizi oluşturduğumuz amacımızı her daim hatırlamış olup, bu amacımız için çabalamaktan vazgeçmeyeceğizdir.
- İleride kendi yeme listenizi oluşturmanız ve zenginleştirmeniz önemli. Doğru olan, ölçülü ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmektir. Bu konuda çeşitli kaynaklardan faydalanarak, bilgi sahibi olmanız, bilinçlenmeniz için de bir plan yapmanızı öneririm. Ancak bu bilgi kaynaklarının güvenilir olması çok önemlidir.
Hedeflerimize ulaşabilmek için neler yapmalıyız?
- Öncelikle sabırlı olmak ve yılmamak, kararımızdan vazgeçmememiz için oldukça önemli. O nedenle, sizi heyecanlandıran, bazı zorluklar karşısında yılmayıp, ilerlemenizi sağlayacak olan amacınızın resmini hep görebileceğiniz bir yerde tutmak çok önemli.
- Önceliklerinizi belirleyerek, birden çok hedefiniz olduğunda bunları sıralamak ve istediğiniz sıraya göre hedeflerinizi gerçekleştirmek.
- Küçük adımlar belirleyin. Yapmak istediğiniz hedef daha uzun süre gerektiren bir hedef olabilir. Bunun için yılmamak gerekir. Sizi vazgeçirmeyecek olan küçük başarılı hedeflere ulaşmaktır.
- Hedeflerinizi olumlu ifadeyle belirlemekte fayda var. Örneğin; “beslenme programında istemediğim kaçamakları yapmamak” yerine, “bu beslenme programına tamamen uymaya çalışmak” gibi bir ifade hedefinizi gerçekleştirmenizde sizi daha çok motive edecektir.
- Bütün bunları not etmek somut bir şekilde hedeflerinizi görmenizi sağlayacaktır. Ayrıca kafa karışıklığından da sizi uzak tutacaktır.
- Gerçekçi hedefler kurmak oldukça önemli. Özellikle kilo verme ve koruma konusunda saptanacak olan hedefin gerçekçi olması gerekir. Kendi “gerçekçi” kilonuzu bilmek için diyetisyeninizden destek alabilirsiniz.
Bu satırlarda kısaca paylaştığım bu uygulanabilir adımların yaşamınızda fark yaratması dileği ile…