Turuncu rengi ve portakala göre biraz daha keskin tadıyla greyfurt kışın en güzel meyvelerinden biridir. En çok kışın olsa da ilkbahara kadar bulunabilir.
Greyfurt C vitamininin çok iyi bir kaynağıdır ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde yardımcıdır. C vitamininden zengin besinler soğuk algınlığı semptomlarını azaltmaya yardımcıdır. C vitamininden zengin besinleri tüketen kişilerin kalp hastalıkları, kanser ve inmeye bağlı ölüm risklerini azalttıkları bulunmuştur. Buna ek olarak bu turunçgil, diyet lifi, A vitamini, potasyum, folat ve B5 vitamini için iyi bir kaynaktır ayrıca limonoid ve likopen gibi fitokimyasalları da içerir.
Likopen anti tümör aktiviteye sahiptir ve hücreye zarar veren serbest radikallere karşı savaşta yüksek kapasiteye sahiptir. Bu güzel meyve, limonoid denilen faydalı bileşenler tümör formasyonunu glutatyon- S- transreraz enziminin oluşumunu önleyerek engelleyebilirler.
Çözülebilir lif olan pektin içerir ve birçok hayvan çalışmasına göre atheroskleroz gelişimini yavaşlatır. Sadece C vitamininden zengin olması yönünden değil akciğer ve kolon kanserine karşı koruyucu olduğundan da tüketimi sağlanmalıdır.
Önemli Not
Eğer düzenli olarak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, greyfurt tüketmeden önce mutlaka hekiminize danışmanızı öneririm.
Greyfurt ilaçların karaciğerde ve bağırsaklarda çözülme işlemini durdurarak aşırı doza yol açabiliyor.
Greyfurtla ilaçların sisteme karışması arasındaki ilişkiyi araştıran uzmanlar, bu meyveyle birlikte alındığında tehlike yaratan ilaç sayısının arttığını belirtiyor.
Kanada Tıp Birliği Yayın Organı’nda yayımlanan araştırmaya göre, Lawson Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nde görevli ekip, 2008’de greyfurtla birlikte alındığında tehlike yaratan ilaç sayısı 17 iken, 2012’de bu sayı 43’e çıktı.
Greyfurtla beraber olumsuz etkiler yaratan ilaçlar arasında tansiyon, kanser ilaçları, kolesterol düşürücü statinler ve organ naklinden sonra bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar yer alıyor.