İçinde bulunduğumuz Antroposen Çağı’nda, gezegenimize verdiğimiz zararları hesaba katarak gelişme yollarımızı yeniden tasarlamamız gerek. Herkes bu konuda daha fazla farkındalık sahibi olmalı. Beslenme, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin 12’siyle ilişkili. Tüm bunların bilinciyle biz beslenme uzmanlarının attığı adımlar, yarattığı farkındalıklar kıymetli. Dünya kaynakları yetmiyor, artan dünya nüfusu ve tüketim alışkanlıklarımızın değişmesi ile olumsuz yönde etkileniyor.
Dünya üzerinde neredeyse her yaşta kanser vakalarının arttığını biliyor musunuz? Kanser, milyonlarca insanı etkileyen ve her yıl milyonlarca yeni vaka ile karşı karşıya kalınan bir hastalık. Amerikan Kanser Derneği'nin (ACS) 2025 verilerine göre ABD'de toplam 2 milyonun üzerinde yeni kanser vakasının tanı alacağını öngörülürken 600.000 üzerinde kişinin kanser nedeniyle yaşamını yitireceği tahmin ediliyor.
Son yıllarda özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarında oldukça önemli bir artış söz konusu. Ergenlik bulgularının kız çocukta 8, erkek çocukta ise 9 yaşından önce ortaya çıkması durumu erken ergenlik olarak adlandırılıyor. Erken ergenlik vakalarının artmasının aslında birkaç ana nedeni var.
Mis gibi kokusu ile sokağı saran Ramazan pidesi, sevgiyle kurulan iftar sofraları, sahur telaşları…Hoş geldin 11 ayın sultanı Ramazan! Ramazan ayı, birlik ve bereketin simgesi, ruhen ve bedenen arınmanın en güzel zamanıdır. Oruç tutarken sadece manevi olarak değil, fiziksel olarak da dengeli ve sağlıklı beslenmek büyük önem taşır. Uzun süren açlık sonrası vücudun ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılamak, enerji seviyesini korumak ve sindirim sistemini desteklemek için iftar ve sahurda bilinçli seçimler yapmak gereklidir.
Dünya sağlık örgütü bu konudaki uyarılarının yanı sıra bir de bu konuda karşılaşılan efsaneleri paylaşmış. İşte korona virüsü ile ilgili efsanelerin bir kaçı: Korona virüsü yaşlı insanları mı yoksa gençleri mi daha çok etkiler? Her yaştan insana yeni koronavirüs (2019-nCoV) bulaşabilir. Yaşlı insanlar ve herhangi bir tıbbi durumu (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olan kişiler daha savunmasız gibi görünüyor. Dünya Sağlık Örgütü her yaştan insana, iyi el hijyeni ve iyi solunum hijyeni uygulayarak kendilerini virüsden korumak için adımlar atmasını tavsiye ediyor. Zatürreye karşı olan aşılar sizi koronavirüse karşı korur mu? Hayır. Pnömokok aşısı ve pnömoniye karşı yapılan aşılar koronavirüse karşı koruma sağlamaz. Virüs o kadar yeni ve farklı ki, kendi aşısına ihtiyacımız var. Araştırmacılar koronavirüse karşı bir aşı geliştirmeye çalışıyor ve Dünya Sağlık Örgütü çabalarını destekliyor. Bu aşılar korona virüse karşı etkili olmasa da, sağlığınızı korumak için solunum yolu hastalıklarına karşı aşılama şiddetle tavsiye edilir. Soğuk havalar korona virüsü öldürür mü? Soğuk havanın...
Dünyayı etkisi altına alan korona salgını son günlerde gündemimize oturdu. Koronayla beraber en çok konuşulan konu da bağışıklık… Peki bağışıklık sistemini güçlendirmek, virüsten koruyor mu? Virüslerin sebep olduğu hastalıklarda bağışıklık sistemi büyük bir etken. Kendinizi hastalıktan korumak, hastalığı en hafif haliyle atlatmak için bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız şart. Ama bu uygulamanın yanı sıra korona ile mücadelede yapılması gereken en önemli şeylerden biri de hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak. Hem hastalıktan korunmak hem de yayılmasını önlemek için neler yapabiliriz? Güne kahvaltıyla başlayın ve herhangi bir sağlık probleminiz yoksa her gün 1 yumurta tüketin Tam tahılları tüketmeyi ihmal etmeyin Susamasanız bile gün içinde en az 2 litre su içtiğinizden emin olun Haftada en az 3 kez sofranızda kuru baklagillere yer verin Yağlı tohumları beslenmenize ekleyin. Badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, fındık gibi yağlı tohumlar bağışıklık sistemini destekleyen vitamin E içerirler. Her gün 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketin, Tek bir...