Mutluluk kelimesine herkesin yüklediği anlam başkadır. Benim için insanlara fayda sağlayabildiğim, doğayla iç içe olabildiğim ve seyahat edebildiğim her an mutluluk sebebi.

 

Her yıl “Dünyanın En Mutlu Ülkeleri” arasında üst sıralarda yer alan Butan’a gitmek ise yaşadığım en pozitif deneyimlerden biriydi.

 

2017 yılında gittiğim Butan’da, mutluluk çok önemli bir mesele, ulusal önceliklerden biri. Hatta burada sadece halkın mutluluğu ile ilgilenen bir hükümet birimi var. Her yıl düzenli olarak Gayri Safi Mutluluk Endeksi ölçüyor ve açıklıyorlar.

 

Butan’da halkın mutluluğunu sağlamak anayasal güvence altında. Bu konuda halkın mutluluğu ve refahı için 4 ayak üzerine kurdukları şöyle bir yapı var:

  • Sürdürülebilir ve eşitlik anlayışına dayanan sosyoekonomik yapı ve ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi.

  • İnanç, dil, kıyafet ve mimari gibi tüm kültürel değerlerin korunması, devamlılığı… Kontrollü bir turizm anlayışı ve rehber olmadan gezmeye izin verilmemesi.

  • %60’ı ormanlardan oluşan ülkenin doğasının korunması; plastik poşet kullanımının, sigaranın yasak olması gibi kurallar da bu yüzden.

  • Yolsuzluklardan arınmış bir yönetim.

 

Aslına bakarsanız Butan katı kurallarla yönetilen bir ülke. Ama halk tüm kısıtlamalara rağmen mutlu. Evsiz hiç kimse yok, kimse sokakta yaşamıyor. En özendiğim yönlerinden biri buydu.

 

Diğeri ise kadınlara gösterdikleri özen. Toplumda kadınlar çok değerli, çok saygı görüyorlar. Hatta miras kız çocuğa bırakılıyor.

 

Öte yandan teknolojiyle araları pek iyi değil. Dünyada TV kullanmaya başlayan en son ülke olarak biliniyor. Aslında çok turist sever de sayılmazlar; bir dizi kurala uyarak burayı ziyaret edebiliyorsunuz.

 

İnanç olarak budistler ve haliyle vejetaryen besleniyorlar. Sigara tüm ülkede yasak. Modern tıp kadar geleneksel tıp da önemli ve tüm sağlık hizmetlerine erişim ücretsiz.