Diyet denilince akla hep bir kısıtlama hali ve yasaklar denir. Bezelye de bu yasaklı listenin başında gelen sebzelerdendir…
Bezelye yüksek karbonhidrat içerdiği düşüncesiyle diyetteki bireylerin öncelikli olarak vazgeçtikleri sebzelerin başında yer alır. Ancak bilinenin aksine oldukça tok tutucu bir alternatiftir100 gramında ortalama 18 gr. protein ve 4.5 gr. lif içerir. Protein içeriğiyle metabolizmayı destekler.
Yani diyette bezelye de dahil olmak üzere sevdiğiniz besinleri yasaklamak zorunda değilsiniz. Önemli olan ne şekilde ve ne sıklıkta tükettiğiniz
Besleyicidir: Ortalama 100 gram bezelye 70-80 kcal enerji içermektedir. A, C, K vitaminlerini içeren bezelye demir, bakır, magnezyum gibi sağlık açısından faydalı mineraller içermektedir. Düşük kalorili ve düşük yağlı olduğu kilo vermek ve korumak isteyenler için uygun bir seçimdir, hem de yeşil sebzeler zaten kilo vermeye yardımcı oldukları için, bezelye de kilo vermeyi kolaylaştıran sebzeler arasında yer alır.
Kansere Karşı Koruyucudur: Yapılan araştırmalar bezelyenin içerdiği ‘‘polifenol’’ olarak adlandırılan madde, kansere karşı koruyucudur. Ayrıca lif içeriğiyle mide dostu olduğunu söyleyebiliriz.
Bağışıklığı Güçlendirir: Bezelye kaliteli antioksidanlar ve bağışıklık sistemini destekleyen, kalsiyum, demir, çinko, bakır, manganez gibi mineraller içerir.
Bezelyenin Anti-Aging Özelliği: Alfa karoten, kateşin, karotenoid gibi antioksidanlar içeren bezelye, cildin yaşlanmasını engelleyerek, cilde doğal bir parlaklık kazandırır.
Alzheimer ve Artrit: Bezelye K vitamini içerdiğinden dolayı Alzheimer ve artrit gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Alzheimerdan etkilenen hastalarda, düzenli bezelye tüketimi hasarların sınırlanmasını sağlar.
Kan Şekerini Dengeler: Bezelye, yüksek lif ve protein içerir. Uygun hazırlama ve pişirilme teknikleriyle tüketildiğinde, kan şekeri dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.
Göz Sağlığı için Faydalıdır: Bezelye az önce de söylediğim gibi fazla miktarda lutein, karotenler, zeaksantin gibi güçlü antioksidanlar içermektedir. Ayrıca A vitamini açısından da zengin sayılan bezelye, mukus zarları, deri ve özellikle göz sağlığının korunmasını sağlar.
Kırışıklıklar ve Osteoporoz: Antioksidanlar bakımından güçlü olan bezelye, kırışıklık ve osteoporozun önlenmesinde yardımcı olur. Genel anlamda cilt sağlığının korunmasını sağlar.
Nasıl tüketelim?
Bezelyenin protein içeriğini artırmak için kıymayla birleştirerek kıymalı bir bezelye yemeği yapabilirsiniz.
Hızlı ve doyurucu bir öğün için bezelyeli-kepekli makarna tercih edebilirsiniz.
Yoğurdunuzun içine haşlanmış bezelye taze nane yaprakları ekleyerek tüketebilirsiniz.
Humusun içine birkaç yemek kaşığı bezelye ekleyip yeşil bir humus elde edebilirsiniz.
Salatalarınızın üzerine haşlanmış birkaç kaşık bezelye ekleyebilirsiniz.
Krem peynirle beraber blenderdan geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinizin yanına ekleyebilirsiniz.