Yemek yememizin tek nedeni bedeninizi beslenmek mi? Bazen aç olan duygularımızı doyurmak için de yeme eğilimi gösterebiliriz.

 

Duygusal yeme bir çok insanın hayatında önemli bir rol oynuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çoğu insanın normalin üstünde yemek yemesinin nedeni, %75 duygusal duruma bağlı ve açlıkla karışan yaklaşık 16 farklı duygu var. Kızgınlık/öfke, yorgunluk/bitkinlik, depresyon, yalnızlık, güvensizlik/yetersizlik, suçluluk, kıskançlık, mutluluk, kaygı/asabiyet, hayal kırıklığı, boşluk hissi, üzüntü/keder, korku, bu duygulardan bazıları…

Siz de kötü geçen bir günün ardından kendinizi bir dilim çikolatalı pastayla buluyorsanız ya da çok sevdiğiniz arkadaşlarınızla buluştuğunuz zaman o kadar aç olmasanız dahi pizza sipariş edebiliyorsanız duygularınızı besliyor olabilirsiniz.

Eğer bu durumlarla nadir karşılaşıyorsanız çok büyük bir problem yoktur. Ama stresliyken, mutsuzken, endişeliyken ya da öfkeliyken bu durumu çok sık yaşıyorsanız aşırı yeme hastalığına sahip olabilirsiniz.

DUYGUSAL YEME DAVRANIŞI TESTİ

Aşağıdaki 5 soruyu EVET ya da HAYIR olarak cevaplayınız

  1. Bazı şeyler ters gittiğinde ve stresli bir gün yaşadığınızda bir şeyler yeme isteği duyarım.
  2. Bir şeyler yeme isteği aniden gelir.
  3. Genelde yüksek kalori, yüksek yağ ve şeker içeren besinleri tercih ederim.
  4. Doysam bile yemeye devam etmek isterim
  5. Yemeğimi bitirdikten sonra suçluluk ve pişmanlık hissederim.

 

Yukarıdaki 5 sorudan çoğuna EVET cevabını veriyorsanız siz de fiziksel açlığınızı değil de duygularınızı doyurmak için yemek yiyor olabilirsiniz. İlk adım farkındalık, birinci adımı tamamladınız, tebrikler…

 

Bir Döngüye Girdiğinizi Unutmayın…

Eğer siz de stresli, mutsuz, gergin anlarınızda aşırı yeme davranışı gösteriyorsanız bunun içinden çıkılmaz bir döngü olduğunu unutmayın. Aşırı yeme davranışı sonrasında pişmanlık ve mutsuzluk yaratacak ve bu duygular yine sizi yemeye yöneltecektir. Bu döngü herkesten önce size zarar verir. Başkalarına olan öfkenizi kendinizden çıkarmak hayatta yapacağınız son şey olmalıdır. Önce kendinize değer verin ve bir şeyler yeme arzusu hissettiğinizde bunun sonrasında size yine pişmanlık hissi yaratacağını hatırlayın. Eğer siz iyi ve sağlıklı olamazsanız etrafınızdaki kimseye faydalı olamazsınız…

 

Yediklerinizi Yazarak Kendinizi Kontrol Altına Alın

Duygusal yeme ve aşırı yeme davranışını önlemenin ilk yolunun farkındalık olduğunu söylemiştim. Eğer hangi duyguların sizde aşırı yeme hissi uyandırdığını bilirseniz önlem almak da kolay olur. Yediklerinizi yazmak bu konuda size yardımcı olabilir. Bu sene 10. Yılında olan İyi Yaşam Günlüğü 2017 bu konuda size yol arkadaşı olacaktır. Gün içinde yediğiniz yemekleri ve yanına yerken hissettiklerinizi yazabilir ve hangi duyguların sizde aşırı yeme hissi uyandırdığını anlayabilirsiniz.