Sevgili anneler, bir mucize gerçekleştirdiniz, 9 ay boyunca kendi kanınızdan, kendi canınızdan can vererek bir hayat getirdiniz dünyaya. Anne olmanın sevincini en derinden yaşarken bazı endişeleriniz olabilir, bende bu yazımda emzirme döneminizi ele almak istedim. Bir kez daha sizi kutluyor ve bebeğinizle birlikte sağlıklı musmutlu günler diliyorum.
1. RAHATLAYIN VE STRES YAPMAYIN
Doğumdan emzirmeye kadar her şey hormonlarımızın kontrolü altında. Unutmayın ki bu işin çok büyük bir çoğunluğu da psikolojik. Kendinizi sütünüzün geldiğine ve bu sütün bebeğinize yettiğine inandırın. Bunu bir strese dönüştürmeyin. Emzirme süresinde sakin ve rahat ortamda bebeğinizle bağ kurun. Gece, gündüz, bebeğiniz açlık gösterdiği her an bebeğinizi emzirin, bebeğiniz doyduğunda zaten emmeyi bırakacak ve uykuya dalacaktır. İlk zamanlar bebeğiniz henüz çok küçükken kolay yoruldukları için karnı doymamasına rağmen uyuyakalabilir, bu durumda emzirmeyi tekrar deneyin. Unutmayın ki ne kadar çok emzirirseniz sütünüz o kadar artar.
2. HAMİLELİK DÖNEMİNDE ALDIĞINIZ KİLOLARI DÜŞÜNMEYİN
Emzirme dönemi de hamilelik gibi hayatınızda başınıza sayılı gelecek dönemlerden biri. Bu dönemi, hem kendiniz hem de bebeğiniz için en sağlıklı ve güzel şekilde geçirmeye çalışın. Bu dönemde, hamilelik döneminde aldığınız kiloların stresine girmeyin. Düzenli olarak emzirmek gün içinde yaklaşık 300-500 kalori daha fazla yakmanızı sağlayacaktır, bu da ayda yaklaşık 1-2 kiloya denk gelir.
3. EMZİRME TEKNİKLERİ HAKKINDA UZMANA DANIŞIN
İşin büyük bir kısmı psikolojik demiştik, elbette bir kısmı da teknik. Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirmezseniz, sütünüzü tam anlamıyla ona veremezsiniz ve bir süre sonra sütünüz azalmaya başlayabilir. Bunun için mutlaka bu işin uzmanlarından, doktorunuzdan veya hemşirelerinizden doğru tekniği öğrenin.
4. SÜTÜNÜZÜN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ: SU
Emziren annenin ve sütünün en büyük destekçisi su… Sütünüzün artmasını sağlayacak en önemli besin maddesinin su olduğunu unutmayın. Her emzirdiğinizde vücudunuzdan doğal olarak bir sıvı çıkışı oluyor ve bunu yerine koymak da yeni süt üretimi için çok büyük önem taşıyor. Gün içinde 3 litre sıvı almaya özen gösterin, her emzirme seansında 1 bardak su içmekle başlayabilirsiniz. Sıvı ihtiyacınızın bir kısmını bitki çayları, ıhlamur ve süt artıran anne çaylarıyla karşılayabilirsiniz. Ayrıca sıvı kaybının yanında elektrolit dengesini sağlamak için gün içinde 1-2 şişe doğal maden suyu da tüketebilirsiniz.
5. YEDİKLERİNİZ ÇOK ÖNEMLİ
Bu dönemde az öncede söylediğim gibi özel bir zayıflama diyeti yapmanıza gerek yok. Bütün besin gruplarından dengeli bir şekilde aldığınız sağlıklı beslenme programı, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Unutmayın ki anne karnında olmasa bile onu hala siz besliyorsunuz ve yediklerinizin sütünüze etkisi de yüksek. Dengeli beslenmek sütünüzün miktarı ve kalitesi için çok önemli.
• Uyku düzeniniz ilk zamanlar karışsa da gün içinde öğünlerinizi atlamayın.
• Yeterli miktarda protein almak için her gün kahvaltınızda yumurtayı ihmal etmeyin.
• Gün içinde ana öğünlerde, protein alımını desteklemek için tavuk/köfte tüketin.
• Özellikle haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterin.
• Ara öğünler ani acıkmalarınızı önler, gün içinde mutlaka ara öğün yapmaya özen gösterin, ara öğünlerinizde demir içeren kuru meyveler tüketebilirsiniz.
• En iyi kaynağı yağsız kırmızı et ve yumurta olan B12 vitamini de süt verimliliği için çok önemli.
• Her gün en az 2 porsiyon süt ve süt ürünlerinin tüketiminin kalsiyumun yeterli alınması ve annenin kemik sağlığı için önemli olduğunu unutmayın.
• Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketin.
• B grubu vitaminlerinin yeterli alımı için tam buğday, bulgur, kinoa ve kuru baklagiller tercih edebilir, salatalarınıza tahıl ekleyebilirsiniz.
• Magnezyum ve çinko her kadın için yaşamın her döneminde önemlidir. En iyi kaynaklarından biri ise fındıktır. Ara öğünlerinizde fındık tüketebilirsiniz.
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’ın “SÜT ARTTIRAN SMOOTHİE” tarifine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Diyetisyen Betül Karakuş