Anne sütü doğadaki en değerli besindir. İlk 6 ay süresince bebeği her ağladığında emzirmek ve ona anne sütünden başka besin vermemek, etkin süt verme şeklidir. Anne sütünün verimi bebek için çok önemlidir. Sadece anne sütü ile beslenen çocukların bağışıklık sistemi daha güçlü olur ve bu sayede birçok hastalığa karşı korunurlar.

Anne sırf bu sebep için bile olsa, kilo vermek uğruna sütünü tehlikeye atmamalıdır. Emzirme döneminde, her gün yaklaşık 6 -7 çay bardağı, yani 600- 700 ml süt salgılanır. Bunun için harcanan kalori ise, her gün için 500 -700 kalori civarındadır. Biliyorum emzirirken kilo vermek her annenin arzusu ama korkmayın ve acele etmeyin. Süt verirken oluşan kalori kaybı  1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımı ile bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur.

Benin önerim, annenin bir beslenme ve diyet uzmanı ile görüşmesi, randevuya gitmeden önce ise bir hafta boyunca yediklerini ve süt verdiği zamanları kaydetmesidir. Çünkü süt verimi ve beslenme ilişkisi çok önemlidir.

 

Emzirirken Kilo Verme Hızı Ne Olmalı?

İlk 4 ayda aylık yarım-bir kg zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kg kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kg’ın üzerinde zayıflamak emziren anne için sakıncalıdır. Hekim izni olduktan sonra hafif yürüyüşler yapmak ve düzenli egzersizler kilo vermeyi çabuklaştıracaktır.

 

Daha Çok Süt İçin Daha Çok Yemek mi Lazım?

Emzirme döneminde beslenmeniz bebeğinizin gelecekteki sağlığı ve anne sütü verimliliği için çok önemli. Hamileliğinizdeki beslenme alışkanlığınıza emzirirken de devam edin. Değişik besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen gösterin. Bebeğini emziren anne ne iki kişilik yemeli, ne de hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmalıdır. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterlidir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak, 1 su bardağı süt, bir yumurta veya 1 köfte kadar et, 1 ince dilim ekmek ve bir adet meyve eklemeniz yeterlidir.

 

Kilo Verme Hızınızı Öncesiyle Kıyaslarken Dikkat!

Hamilelik öncesi kilonuza dönmek istiyorsanız, vücudunuzun bu duruma uyum sağlayamama ihtimalini de unutmayın. Hamilelikten önce de kilo vermekte zorluk yaşamışsanız, büyük ihtimalle hem alınan ek kiloları vermekte hem de bebeğin ihtiyaç duyacağı sütü üretmekte zorlanırsınız. Kilo vermeye odaklanmaktansa, hamilelik öncesi kilonuzu hedefleyin ve kas gücünü artırmaya odaklanın. Gelişen kaslar metabolizmanızı hareketlendirecek.

 

Emzirirken Düşük Kalorili Diyet Yapmak Sütü Azaltır mı?

Hızlı kilo kaybı için yapıla düşük kalorili diyetler annenin sütünü azaltır. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme anne sütünü azaltır. Protein ve kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt, peynir, yumurta anne  için çok önemlidir ayrıca her gün mutlaka et- tavuk veya balık gibi protein kaynaklarından biri tüketilmelidir.

 

Sütü Az Olan Anne Ne Yapmalı?

Sütü az olan annenin beslenmesi daha dikkatli gözden geçirilmelidir. Beslenmede mutlaka beş temel gruptan besinler olmasına dikkat edilmelidir. Az ve sık beslenmek yani üç saat arayla küçük öğünler yapmak süt verimini artırabilir. Her emzirme sonrası 250 ml kadar sıvı alınmalıdır.

Bilimsel olarak süt verimini artırdığı kanıtlanan tek bir besin olmamakla beraber kişisel tecrübesi olanlar bu konuda tavsiyede bulunabilirler. Danışanlarımdan çörek otu, çemen otu, yeşil soğan gibi besinler hakkında geri dönüş alıyorum.

Sütün artması için annenin psikolojisi de çok önemlidir. Annenin huzurlu, dinlenmiş, uykusunu almış olması da önemlidir. Başlarda göğüs ağrısı olabilir ve süt az gelebilir ancak sabretmek gerekir. Bu konuda kendinize ne kadar güvenirseniz ve ne kadar emzirirseniz sütünüz de o kadar artacaktır.

Emziren anneler için Süt Artıran Smoothie tarifim için tıklayın 🙂