Karaciğerin en iyi dostlarından biri olan enginarın tam da mevsimi… İster ızgara yaparak salatalarınıza ekleyin, ister yemeğini yapın ama mevsiminde enginarı kaçırmayın… Neden mi?
Karaciğerimiz vücudumuzda detoks görevi yapan, protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, ilaçların ve birtakım elementlerin vücutta işlem görebilmesini sağlamadan sorumlu olan organımızdır. Hepimizin bildiği gibi karaciğerin yenilenme özelliği de vardır. Bütün bu işlevlerini yerine getirebilmesi için karaciğer dostu bir beslenme programıyla onu desteklemek de bizim görevimiz elbette…
Enginar toprak altı gövdesi çok yıllık, toprak üstü organları tek yıllık olan baş ve yapraklarından çeşitli şekillerde faydalanılan bir sebze türüdür. Enginarın yenilen kısmı açmamış çiçeklerinin geniş ve etli çiçek tablası kısmıdır, tabi brakte adını verdiğimiz enginar başındaki yapraklarının etli dip kısımlarını da unutmamak gerekir.
Enginar besin öğeleri içeriği bakımından çok zengin bir sebzedir. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A vitamini, B1 vitamini ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.
İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak Enginarda bulunan “Ciarin” adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Bedeni ve ruhsal bitkinliği giderir. Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırarak diüretik etki oluşumuna yardımcı olabilir. Kolesterol üzerinde de etkili olan enginar, kandaki kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olabilir.
Enginar Besin Değeri
(1 orta boy enginar ortalama 130 g)
Enerji: 60 kalori
Diyet Lifi: 7 gram
Protein: 4 gram
Vitamin C: 15.0 mg
Folat: 87 mcg
Demir: 1.6 mg
Kalsiyum: 56.3 mg
Magnezyum: 76.8 mg
Kolesterol içermez.
Karaciğer Yağlanması İçin;
Karaciğer yağlanması karaciğerle ilgili en sık karşılan problemlerden birisi. Sosyal medya hesaplarımdan ve danışanlarımdan bu konuyla ilgili çok fazla soru alıyorum, hazır karaciğer sağlığı için enginarın faydalarından bahsetmişken karaciğer yağlanması problemi için de önerilerimi paylaşmak istedim.
Karaciğer yağlanması hem dünyada hem de ülkemizde oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Ülkemizdeyse 4’de 1’inde görülen bu hastalık ilerlerse karaciğer iltihabı, siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara sebep olabiliyor. Karaciğerin normal yağ içeriği yaklaşık yüzde 10’dur. Bu oranın daha fazla olmasıyla karaciğer yağlanması oluşmuş olur. Eğer sizde karaciğer yağlanması problemi yaşıyorsanız aşağıdaki maddeleri yaşam tarzı haline getirmenizi öneririm.
- Günde 2- 2.5 litre su içmeye özen gösterin
- Her gün 2-3 fincan yeşil çay için
- Badem/fındık/ ceviz gibi yağlı tohumları yeterli miktarlarda tüketin
- Şeker ve şeker içeren besinlerden uzak durun
- Alkol almamaya özen gösterin
- Taze sebze ve meyve tüketin
- Özellikle brokoli, enginar, ıspanak gibi yeşil sebzeleri tüketmeye özen gösterin.