Galapagos Adaları seyahatim, birçok açıdan eşsiz bir deneyimdi. Öncelikle Yaban-İnsan Arabulucusu gibi bir şapkam var; sağ olsun çalışma arkadaşlarımın hediye ettiği ve kendimi çok ait hissettiğim bir tanım olarak yıllardır benimle. Yaban hayatı gözlemek, yeni şeyler öğrenmek ve aslında yabanı anlamak açısından benzersiz bir fırsat oldu.

 

Öte yandan bir iklim iyimseri olarak, bir sürdürülebilir yaşam gönüllüsü olarak, bir doğa aşığı olarak, bir hayvansever olarak ve tabii ki bir macera sever olarak Galapagos’ta olmak rüya gibiydi. 2016 yılında gitmiş ve bir hafta kalmıştım.

 

Galapagos Adaları, dünya için “Canlı Müze” olarak kabul ediliyor. Türlerin kökeni konusunda hazine değerinde bir coğrafya. Darwin’in adaya gitmesi ve buradaki çalışmaları nedeniyle, evrim kuramının da beşiği burası.

 

Galapagos idari olarak Ekvador’a bağlı. Hepsi farklı yüzölçümlerine sahip 13 büyük ada, 6 küçük ada ile çok sayıda adacık ve kayadan oluşuyor. Toplam 8 bin kilometrekare büyüklüğünde kara parçaları, 59.500 kilometrekare okyanus alanına dağılmış durumda.

 

Adaların sadece 4’ünde yerleşim var. Nasıl muhteşem bir dünyada yaşadığımızın, ekosistemdeki çeşitliliğin en güzel özeti burada. Ama türler konusunda da ilginç bir yapı var. Öğrendiğim bilgilere göre; birçok sürüngen türü yaşıyor ama hiç amfibi yok. Sayısız kara ve deniz kuşuna sahip ancak memeli sayısı çok az. Bitki çeşitliliğinde de mesela otlar konusunda çok zengin ama büyük çiçekli ve büyük tohumlu bitkiler burada görülmüyor.

 

Tabii bilimsel olarak açıklanması ve anlatılması gereken çok şey var ama benim alanım değil. Ben sadece bir doğa meraklısıyım. Bu seyahatte çektiğim fotoğraf ve videoları galeride görebilirsiniz.

 

Galapagos’a gitmek isterseniz aklınızda bulunması gereken en önemli noktalardan biri burayı korumak için yıllık turist sayısı sınırlaması olduğu. O yüzden doğru zamana yayılmış iyi bir planlama gerekiyor.

 

1935’ten bu yana alınan kararlarla Galapagos Adaları koruma altında. 1978’den bu yana da UNESCO’nun Dünya Miras alanları arasında yer alıyor. Balıkçılık yapmak, hayvanlara fazla yaklaşmak, doğal akışa izleyici olmak dışında müdahale etmek yasak.