Görme duyumuz dünyaya, hayatımıza açılan penceremiz. Sağlıklı gözler demek, sağlıklı bir hayat demek, peki gözlerinize iyi bakıyor musunuz?
Bu yazımda göz sağlığınızın korunmasına yardımcı olacak 10 besinden bahsetmek istedim. Gözleriniz katarakt, sarı nokta hastalığı, glakom ve diğer görme bozukluklarından korunmak için ihtiyacı olduğu besinlere sahip mi hep birlikte bakalım…
- Kırmızı Biber
Dolmalık biberler kalori başına en fazla C vitaminine sahip besinlerdir. Bu durum gözlerinizde ki damarlar için iyidir ve katarakt olma riskini düşürebilir. Isı C vitaminin yapısını bozduğu için çiğ tüketilmesi daha iyidir. Ayrıca biberler göz dostu A vitamini ve E vitaminini içerirler.
- Ay Çekirdeği ve Sert Kabuklu Kuruyemişler
30 gram ay çekirdeği veya badem, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığının önerdiği günlük alınması gereken E vitamini miktarının yarısını içerir. Yapılan bir araştırmada E vitamininin sarı nokta hastalığının kötüleşmesine engel olabileceği ortaya çıktı. E vitamini kataraktı da önleyebilir. Fındık, yer fıstığı ve fıstık ezmesi de iyi bir E vitamini kaynağıdır.
- Yeşil ve Yaprak Sebzeler
Mesela ıspanak ve karalahana C ve E vitamini zenginidir. Ayrıca lutein ve zeaksantin içerirler. Bitki formunda ki A vitamininin sarı nokta hastalığı ve katarakt da dahil göz hastalıkları riskini azaltır.
- Somon
Retinalarınız düzgün çalışabilmek için 2 çeşit omega 3 yağlı asidine ihtiyaç duyar ve bunlar DHA ve EPA’dır. İki yağ çeşidini de somon, ton balığı ve diğer deniz ürünlerinde bulabilirsiniz. Omega 3 gözlerinizi sarı nokta hastalığından ve glokomdan korur. Bu yağlardan yeteri kadar alınmaması gözlerde kuruluğa neden olabilir.
- Yağsız Et ve Kümes Hayvanları
Çinko, A vitamininin karaciğerden retinalarına taşınmasına yardımcı olur. Istakoz porsiyonu başına en fazla çinko içeren besinlerden biridir ama kırmızı et ve tavuk eti de iyi birer çinko kaynağıdır.
- Baklagiller
Baklagiller çinko zenginidir ve gözlerinizin karşılaşabileceği sağlık sorunlarının yavaş ilerlemesine neden olur.
- Yumurta
Yumurtanın içindeki çinko yumurta beyazından lutein ve zeaksatin üretilmesine yardımcı olur. Yumurta retinayı zararlı mavi ışıklardan korur, sarı noktadaki koruyucu pigmentlerin artışına sebep olur. Sarı nokta gözün keskin görme merkezidir.
- Kabak
Vücudumuz tarafından üretilemeyen lutein ve zeaksatini almanın bir diğer yolu da kabaklardır. Ayrıca sakız kabağı C vitamini ve çinko içerir. Kışın üretilen kabaklar A ve C vitamini de içerirler.
- Brokoli ve Brüksel Lahanası
Bu akraba sebzeler A vitamini (lutein, zeaksatin ve beta karoten), C vitamini ve E vitamini içerirler. Tüm bu antioksidanlar gözlerinizdeki hücreleri serbest radikallerden ve sağlık sorunlarından korur. Özellikle retina oldukça hassastır.
-
Yeşil Çay
Yeşil çayın içindeki antioksidanlar katarakt ve sarı nokta hastalığı oluşma riskini azaltabilir. Yeşil çay enfeksiyon önleyici ve antioksidan özelliklerinden sorumlu olan kateşin denilen sağlıklı maddeleri içerir. Kateşin içeriği siyah çaya oranla biraz daha fazladır. Daha sağlıklı gözler için gün içinde yeşil çay tüketebilirsiniz. Kateşin zengini olan diğer besinler ise kırmızı şarap, çilek, kiraz, dut, böğürtlen, ahududu gibi meyvelerdir.