Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) ya da böbreklerden atımının az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır. Ani nöbetler halinde gelişir ve şiddetli ağrı yapar ; en sık etkilenen yer ayak başparmağıdır.
YENİLMEMESİ GEREKENLER
- Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler
- Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç..)
- Sucuk, pastırma, sosis, salam
- Alkollü içecekler
- Havyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalya
- Leblebi, kuruyemiş
- Tam yağlı peynirler
- Yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler
- Kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler
- İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar
- Şeker ve şekerli besinler , tatlılar (Bal, reçel, marmelat, pekmez..)
- Hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek vb.
- Kaymak, krema, mayonez
- Hayvansal yağlar(tereyağ, margarin, kuyruk yağ..)
- Av etleri (Kaz, ördek,keklik, bıldırcın,tavşan..)
SINIRLI ÖNERİLEN BESİNLER ( Günde sadece 1 seçim)
|
:2 köfte kadar |
|
:8 çorba kaşığı |
|
:5 çorba kaşığı |
|
:4 çorba kaşığı |
|
:8 çorba kaşığı |
NOT : Yukarıda yazılmış olan sınırlı besinlerden her gün sadece biri tüketilmelidir!!!
ÖRNEK YEMEK LISTISI
Sabah:
- 1 -2 ince dilim beyaz ekmek
- 2 kibrit kutusu kadar yağsız peynir
- Domates,salatalık,biber
- 1 bardak az yagli veya yağsız sut
- 2-3 zeytin
Ara:
- 1 adet meyve
Ogle :
- 30 gram kadar tavuk eti
- 6 yemek kaşığı sebze yemeği ( fasulye,kabak,patlıcan gibi serbest sebzelerden olmalı)
- 1 porsiyon salata
- 2 ince dilim ekmek veya 4 kaşık pilav
- 1 su bardagi az yagli yoğurt (200 ml)
Ara:
- 1 adet meyve
Aksam :
- 6 yemek kaşığı sebze yemeği (serbest sebzeden olmalı)
- 1 ince dilim ekmek veya 1 kase çorba (Baklagil tercih edilmemeli)
- Salata
- 1 kase cacık