Dilara
Koçak

Beslenme ve Diyet Uzmanı, Yaban-İnsan Arabulucusu, Girişimci,
Profesyonel Konuşmacı

Adana’da doğdu, Mersin’de büyüdü. Tabiatla, yaylalarla, Anadolu kültürüyle ve yerelin kıymetiyle çocukluğunda tanıştı. O zamanlar farkında olmadığı bu doğal birikim, aslında bugünün mayasıydı…

Üniversite eğitimi için gittiği Ankara’da geçen yıllar boyunca başkentin disiplinli, düzenli ve entelektüel havasının getirdiği derinliği kendine kattı. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede Beslenme Bilimleri Yüksek Lisansı yaparak kurumsal beslenme üzerine çalıştı. Kurumsal beslenme alanında lisansüstü çalışma yapan ilk diyetisyen olmasının yanı sıra Türkiye’de bu konudaki uygulamaların öncüleri arasında yer aldı.

1994-1999 yılları arasında farklı hastanelerde klinik alanda çalıştı. 1999 yılında Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü şefliğini üstlenerek, bu görevi 2004’e kadar yürüttü.

2003-2004 arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde; Cleveland Clinic Nutrition Dept., Boston Medical Center, Tufts Univ. Nutrition Dept. ve Harvard Univ. Children Hosp. Nutrition Dept. gibi saygın kuruluşlarda  eğitimler alma ve alanındaki güncel global yaklaşımlar konusunda gözlem yapma fırsatı buldu.

Sonrasında ülkesine dönerek 2005’te Mezura Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Kliniği’ni kurdu. Yurt dışında aldığı eğitimler sonrası Türkiye’de alanı için bir ilke imza atarak; “doktor – diyetisyen – psikolog” beraberliğinde sunduğu klinik çalışma ile alanına multidisipliner bir yaklaşım getirdi. Uzman Diyetisyen kimliği ile kliniğindeki çalışmaları 19 yıldır aralıksız sürdürüyor.

Kitaplar, TV Programları, Profesyonel Konuşmalar

Kendini geliştirmeyi bitmeyen bir yolculuk olarak gördüğü ve daha çok kişinin hayatına anlamlı dokunuşlar yapmak istediği için hem geleneksel ve yeni medya araçları hem de sivil toplum çalışmaları ile mesleğinin etki alanını genişletti; bunu profesyonel eğitimlerle de destekledi.

İstanbul Üniversitesi’nde Yönetici Geliştirme Programını, Boğaziçi Ünversitesi’nde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri Programını, Bilgi Üniversitesi’nde Betül Mardin Halkla İlişkiler Sertifika Programını tamamladı. Mutfak Sanatları Akademisi’nde eğitimler aldı.

2006 yılında, Milliyet gazetesinde iyi yaşam ve beslenme konusunda yazmaya başladı; aralıksız 18 yıldır devam ediyor. Ayrıca Hello, Ceolife gibi birçok dergide de yazıları yayınlanıyor.

İlk kitabı “Dilara Koçak ile İyi Yaşam” 2007’de yayınlandı. Onu 2009’da “Afiyetle Diyet” ve 2015’te “Afiyetle Diyet Tarifleri” kitapları izledi.

CNN Türk’te ekrana gelen “Otomobil İnsana Benzer’’ programı (2005) ile TV dünyasına adım attı. Ardından TRT’de “Dilara Koçak ile İyi Yaşam” programını (2010-2012) hazırlayıp sundu. Kanal D’de “Yemek Takımı” (2013), Kanaltürk’te “Dilara Koçak ile İyi Yaşam” (2015-2016) ve HaberTürk’te “Hayata Renk Kat” (2018-2019) programları ile ekran yolculuğuna devam etti.

Birçok ulusal ve uluslararası toplantıda profesyonel konuşmacı olarak yer aldı. Kurumsal eğitimler verdi. “Sürdürülebilirlik, sağlıklı beslenme, geleceğin gıdası, israfsız yaşam, atıksız mutfak, yaban hayat” gibi konular başta olmak üzere birçok alanda kurum ve kuruluşlar için eğitimler vermeye, konuşmalar yapmaya, akademik ya da sektörel buluşmalarda yer almaya devam ediyor.

BİR İLK

Sürdürülebilir Yaşam Günlüğü

İlk kez 2005 yılında “İyi Yaşam Günlüğü” olarak yayınlanmaya başladı; adı 2020’de ”Sürdürülebilir Yaşam Günlüğü” olarak değişti. 2022 yılında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu desteği ile İngilizce baskısı yapıldı. Aralıksız 16 yıldır yayınlanan alanındaki tek yayın olma özelliğine sahip.

Kullanıcıların yaşamına “bilgi, farkındalık, alışkanlık değişimi” temelinde dokunmayı amaçlayan günlük; şehirdeki yaban hayattan mevsiminde beslenme takvimine, sürdürülebilirlik yolculuğunun temel taşlarından güncel verilere, film, kitap ve belgesel önerilerine kadar geniş ve ağırlıklı olarak zamansız içerikler sunuyor. Adını taşıdığı kavrama içeriği ve istikrarı ile hizmet etmesiyle, model olma niteliği taşıyor.

İyi Bir Gelecek İçin

Dünyaya ve yaşadığı topluma sürdürülebilir fayda sunmanın kolektif bilinç sayesinde mümkün olacağı farkındalığıyla birçok ulusal ve uluslararası sivil toplum çalışmasında yer alıyor.

KAGİDER Yönetim Kurulu üyesi olmasının yanı sıra derneğin “Sürdürülebilirlik ve Yeşil İş Komitesi” liderliğini yürütüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) destekçisi olarak, kuruluşun Türkiye’de Tarım Bakanlığı iş birliği ile yürüttüğü “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” kampanyası hedefleri için çalışıyor.  Aynı zamanda ulusal “Sıfır Atık Sıfır Açlık” projesinin de destekçisi.

Türkiye Diyetisyenler Derneği, Amerika Diyetisyenler Derneği, Amerika Denizaşırı Diyetisyenler Derneği, Deniz Temiz TURMEPA ve Türkiye Diyabet Cemiyeti üyesi.

Yerelin İnovasyonu ve Girişimcilik

Uzun yıllardır farklı projelerde kadın kooperatifleri ve yerel yönetimlerle çalıştı. Akademik bilgi ve mesleki deneyim ile birleşen bu saha çalışmaları, onu girişimcilik kariyerine taşıyan altyapıyı hazırladı.

Geleceğin gıdasını üretmek hedefiyle yolan çıkan The Good Wild markasının kurucu ortağı oldu. Marka, Fermente & filizlendirilmiş bakliyatlar serisi ile “Dünyada bir ilki” başardı. The Good Wild hakkında dahası için tıklayın.

Bugünden Geleceğe…

Bireysel sağlık ve iyilik halinin tek başına yeterli olmadığını önce ülkemizin kaynaklarını doğru ve etkili kullanmanın sonra da dünya iyiliği için çalışmanın önemli olduğunu uzun yıllardır anlatmaya gayret ediyor.

Hem mesleki çalışmaları hem sivil toplum faaliyetleri hem de girişimci kimliği ile attığı adımların odağına şu amaçları yerleştiriyor:

Ödüller

Eko Girişimcilik Ödülü, 2023 – Elle Green Awards

En Başarılı Sağlıklı Yaşam Influencerı, 2022 – Social Media Awards

En Başarılı Sağlıklı Yaşam Influencerı, 2021 – Social Media Awards

En Başarılı Sağlıklı Yaşam Influencerı, 2020 – Social Media Awards

En İyi Sağlıklı Yaşam Influencerı, 2019 – Social Media Awards

En İyi Sağlıklı Yaşam Influencerı, 2019 – Social Media Awards

En İyi Sağlıklı Yaşam Influencerı Kampanyası, 2019 – Inflow Awards

Çevre Özel Ödülü, 2019 – Akdeniz Üniversitesi

Sürdürülebilirlik İletişimi, 2019 – Sustainable Business Awards

En İyi Sağlıklı Yaşam Influencerı, 2019 – Social Media Awards

Hayvan Refahı Destek Ödülü, 2019 – Alman Üniversitesi

En İyi Sağlıklı Yaşam Influencerı, 2019 – Marketing Türkiye

En İyi Sağlıklı Yaşam Influencerı, 2017 – Felis Ödülleri

Sağlık İletişimi Felis Ödülü, 2017 – Brandweek

Sosyal Medya Sağlık İletişimi Başarı Ödülü, 2016 – Brandweek

En İyi TV Programı, Dilara Koçak’la İyi Yaşam, 2015 – HASVAK Sağlıkta Başarı Ödülü

Dünya 3.’lüğü (CNN Türk), 2005 – Daimler Chrsyler Marketing Awards