Demir insan vücudunda üretilemeyen fakat insanlar için hayati önem taşıyan bir mineraldir. Demir vücutta kırmızı kan hücrelerinin ve bazı enzimlerin üretiminde kullanılan ayrıca bakır ve kalsiyum gibi minerallerin vücutta emiliminde rol oynayan son derece önemli bir mineraldir. Demir eksikliği çok ciddi hastalıklara neden olabilir, eğer böyle bir probleminiz varsa mutlaka uzman bir hekim tarafından önerilen ilaçları kullanmanız ve demir yönünden zengin olan yiyecekleri tüketmeniz gerekmektedir.
Özellikle takip edilmesi gereken gruplar:
- Hamileler ve emziren anneler
- Büyüme çağındaki çocuklar(Vücut ve beyin gelişimi için çok önemli)
- Aşırı âdet kanaması geçiren genç kızlar
Demir eksikliğine bağlı kansızlık, basit bir kan testi ile belirlenebilir. Ülkemizde üreme çağındaki birçok kadında demir eksikliğine bağlı kansızlık görülebilmektedir.
Eksikliği durumunda:
- Kanda oksijen taşımakla görevli alyuvar hücrelerinin üretiminde aksama olur, bu da kansızlığa bir diğer deyişle anemiye sebep olur.
- Alyuvarların yetersiz olmasıyla yeterli oksijen taşınamaz ve bu da enerji üretiminde aksaklıklara sebep olur, dolayısıyla kalp yorulur, halsizlik, uyku hali ve yorgunluk ortaya çıkar.
Belirtileri nelerdir?
- Yorgunluk ve enerji azlığı
- Konsantrasyon bozukluğu
- Sinirlilik
- Bağışıklık sisteminde zayıflık
- Çarpıntı ve nefes darlığı
- Solgun cilt, dişeti kanamaları ve tırnaklarda kırılmalar
- Yiyecek dışındaki şeylere istek. Örneğin: toprak, buz vb.
- Tahriş olmuş dil
Çocuklarımız ne kadar tüketmeli:
- 6 -12 ay arasında olan bebekler günde 11 mg/kg demir almalıdır.
- 9 -12 ve 15-18. aylar arasında çocuklardaki hemoglobin değerleri ölçülmelidir ve demir eksikliği kontrol edilmelidir.
- 1 -3 yaş aralığındaki çocuklar günde 7 mg/kg demire ihtiyaç duyarlar. Buradaki temel sorun yetersiz beslenme ve gerekli takviyelerin doğru yapılmamasıdır. Bu dönemde süt çeşitleri, günde 500-700 ml’den fazla tüketilmemelidir.
- 4-12 yaşdöneminde demir eksikliği anemisi az görülmekle birlikte okul çağı dönemindeki çocuklarda beslenme hatalarından daha çok başka nedenler anemiye sebep olabilmektedir. Bu çocuklarda ısrar eden demir eksikliği anemisi durumlarında ayrıntılı araştırma ve takip gerekmektedir.
- Ergenlik döneminde özellikle genç kızlarda adet döneminin başlamasıyla kan kaybı, hızlı büyüme, vejeteryan beslenme biçimi, yetersiz besin alımı, yanlış zayıflama ve diyetle, yeme bozuklukları (anoreksia nervosa vb.) demir eksikliğinin sık görülmesine neden olabilmektedir.
Sizler için hazırladığım tarife aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz 🙂