Beden kitle indeksi, 18,5–24,9 olduğunda boy uzunluğunuza göre vücut ağırlığınız “normal” kabul edilmektedir. Ancak matematik hesap ile beden tipi her zaman örtüşmeyebiliyor ideal kiloyu en iyi hesaplama yöntemi vücut yağ analizi yapılmasıdır. Herkesin vücuttaki yağ miktarı, kas kütlesi aynı olamayabiliyor. Aynı boyda aynı kiloda iki kişi farklı görünümlerde olabilir. Bunun nedeni kemik yapılarının geniş ve kas ve yağ kütlelerinin farklılığındandır. Sizin için ideal kilo kemik, kas, kütleniz ve yağ dokunuz ile birlikte değerlendirilmelidir. Bu nedenle vücut yağ analizi yaptırdıktan sonra sağlıklı kiloda olup olmadığınıza karar vermek daha doğru olacaktır.
Ancak BKI değeriniz ideal kiloda olsa da sağlıklı besleniyor olmak her zaman için en öenmli hedef olamalıdır. Sağlıklı beslenme denilince ilk akla gelen sebze ve meyvelerdir. Ancak sebzenin pişirilme şekli yenilen meyvenin miktarı göz ardı edilmemelidir. Bununla birlikte süt – yoğurt, tahıllar, et ürünleri ve baklagiller de tabi ki beslenmenin önemli parçalarıdır. Kızartma ya da kavurma yerine haşlama, ızgara ya sulu pişirme yöntemlerini tercih etmenizi öneririm. Şeker ve tuz tüketimini azaltın. Izgaranızı sadece et tavuk ve balık için değil, sebzeler için de kullanın. Domates, biber, kabak, mantar vs. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmek sizin için daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun. Tarçın, şeker ihtiyacını azaltır. Meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin.