Dünya üzerinde olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin büyük nedenini kalp hastalıkları oluşturuyor ve sağlıklı beslenme düzeni kalp hastalıkları açısından ayrıca önem taşıyor.

 

 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre her 100 kadından 44’ü dolaşım sistemi hastalıkları sebebiyle hayata gözlerini kaparken erkeklerde bu oran 100’de 35. Yani sadece erkeklerin değil, kadınların da kalbi tehlike altında.

Bu durum dünyada da çok farklı değil, Amerikan Kalp Birliği’ne göre, Sağlıklı yiyeceklerden yoksun ya da sağlıksız yiyeceklerden zengin beslenmek 2015 yılında; 400.000 den fazla kalp ve damar hastalıkları sebebiyle ölüm ile ilişkilendirilmiş.

Araştırmacılar, daha sağlıklı gıdalar ve düşük tuz ve trans yağ tüketiminin her yıl ABD’de on binlerce insanın hayatını kurtarabileceğini ve beslenme düzenine dikkat edilerek ölümlerin neredeyse yarısının önlenebileceğini söyledi.

Bu yeni araştırmada diyetin kalp ve damar sağlığını nasıl etkilediğini anlamak için, FAO’dan 1990 ve 2012 yılları arasındaki Ulusal Sağlık ve Beslenme Anketlerini alınarak incelendi. 2015 yılında ABD kardiyovasküler ölümlerine bakıldığında, araştırmacılar, tahmin edilen 222,100 erkek ve 193.400 kadının ölümünde ideal bir diyet seçiminin rol oynadığını keşfetti.  Araştırmacılar ayrıca, diyet risk faktörlerinin kardiyovasküler hastalık ölümleriyle bağlantılı olma derecesini değerlendirdiler:

Yağlı Tohumlar, Sebze Ve Tahıl Kalp Hastalıklarından Koruyor

Düşük fındık ve yağlı tohum tüketimi kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 11.6 artırıyor,

Düşük sebze tüketimi kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 11.5 artırıyor;

Tahılların düşük alınması kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 10.4 artırıyor ve

Fazla tuz tüketimi de kalp hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 9 oranında artmasına sebep olabiliyor

Kalbinizi Besleyin

 

Küçük değişikliklerle kalp hastalıkları açısından risk faktörlerinizi azaltabilir ve daha sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz.

 

  • Daha az yağlı etler tüketmeye yemeye özen gösterin. Araştırmalar, çok fazla özellikle de hayvansal kaynaklı doymuş yağ tüketmenin kalp sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini söylüyor.

 

  • Yağ tüketiminde denge sağlamaya çalışın, zeytinyağı, avokado, keten tohumu, ceviz, fındık, badem, Hindistan cevizi yağı gibi farklı yağ çeşitlerini dengeleyerek beslenmenizde yer verin. Özellikle yağlı tohumları gün içinde tüketmeye özen gösterin.

 

  • Düzenli balık tüketmeye çalışın, haftada 2-3 kez omega-3 içeriği yüksek balıklardan tercih edin.

 

  • Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Meyve ve sebzeler özellikle potasyum açısından çok zengin olduğu için yüksek kan basıncını dengelemeye yardımcıdır.

 

  • Tam tahılların tüketimine özen gösterin, lif alımınızı artırın. Gün içinde 20-30 gram lif almaya özen gösterin. Tam tahıllar, yulaf, kuru baklagiller, sebze ve meyveler lif içeren besinlerdir.

 

  • Bitkisel kaynaklı protein ve lif içeren kuru baklagillere haftada 2-3 kez sofralarınızda yer açın.

 

  • Eklenmiş tuz tüketiminizi gözden geçirin ve eğer fazlaysa sınırlayın

 

  • Haftada birkaç gün 30 – 60 dakikalık aerobik egzersizlerini de ihmal etmeyin. Haftada iki üç kere ağırlık kaldırarak da yağ yakımınıza yardımcı olabilirsiniz.