Tıp dilinde hepatosteatoz olarak adlandırılan ‘karaciğer yağlanması’ karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi anlamına gelir. Günümüzde yetişkin her dört kişiden birinde görülmeye başlamış bir hastalıktır. Karaciğerin, çeşitli nedenlerle zedelenmeye karşı göstermiş olduğu bir tepkidir. Karaciğer yağlanmasının birçok sebebi ve bu sebeplere bağlı olarak birçok sınıflaması vardır.
Daha kolay anlaşılabilmesi açısından bunları üç grup altında toplayabiliriz:
- Alkole bağlı karaciğer yağlanması
- İlaçlara ve hastalıklara bağlı karaciğer yağlanması
- Yaşam şekline ve beslenmeye bağlı olarak gelişen karaciğer yağlanmaları
Karaciğer yağlanması olan bir bireyin dikkat etmesi gerekenler:
- Yapılabilecek en önemli şey özellikle beslenme şeklini değiştirmek olacaktır.
- Alkol tüketilmemelidir.
- Eğer var ise fazla kilolar verilmelidir.
- Karaciğerin yükünü azaltmak için doğal besinler tercih edilmelidir, katkı maddelerinden uzak durulmalıdır
- Hayvansal yağlardan uzak durulmalıdır.(tereyağı, içyağı gibi)
- Sebze ve meyve gibi lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır, özellikle enginar tercih edilmelidir
- Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan uzak durulmalıdır.
- Yağlı etler ve kıyma, tavuk derisi, yumurta gibi yağlı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
- Kuruyemişlerin aşırı tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Aşırı karbonhidrat ve şeker tüketimi azaltılmalıdır.
- Düzenli olarak spor yapmak hayatın bir parçası haline gelmelidir.