Diyet programlarına başlanılan ilk günlerde hızla kilo verebilirsiniz, metabolizma hızınıza ve verdiğiniz kiloya göre bu hız bir süre daha devam edebilir. Kilo verme bir süreden sonra yavaşlar hatta bazı durumlarda diyet programına devam etseniz bile durma noktasına gelebilir. Önemli olan bu sorun karşısında moralinizi ve motivasyonunuzu bozmadan diyete ve egzersize devam etmek. Bu sorunun üstesinden nasıl gelebileceğinizi veya hangi sebeplerden kaynaklandığını da birlikte inceleyeceğiz bu yazımda. Kilo vermenizin durması veya yavaşlaması dıurumunda panikleyerek kendinizi aç bırakmak çözüm değildir. Üstelik siz aç kaldıkça metabolik hızınız daha da yavaşlar ve fazla kilo alma riski doğar. Kilo verme programlarında yavaşlamanın çeşitli nedenleri olabilir. İşte o nedenlerden en çok rastlananları:
Yanlış kilo hedefi:
Sadece boy uzunluğunuza bakarak ve yıllar yıllar önce olduğunuz kiloları düşünerek ideal kilo hesaplıyorsanız yanlış yoldasınız. Çünkü ideal kiloyu bulmada yağ ve kas oranı, boy uzunluğundan daha etkili. Tabii yaşınızı da unutmamak lazım. Menopoz dönemindeki bir kadının kilo verişi ile 20’li yaşlardaki bir gencin kilo veriş hızı aynı değildir.
Daha önce yapılan hatalı diyetler:
Yediklerimiz ne olacağımızı belirler. Çeşitli çalışmalarda gençlik döneminde yüksek proteinli, çok düşük kalorili diyet yapan grupla yüksek lifli ve dengeli diyet yapan grup, yetişkinlik dönemlerinde karşılaştırıldığında ilk grubun daha kilolu ve yağ oranlarının daha yüksek olduğu görüldü. Hatalı diyetler, ileri yaşlarda zor kilo vermenin sebebi olabilir. Çok düşük kalorili, size özel planlanmamış diyetler metabolizma hızınızın yavaşlamasına ve sonrasında daha zor kilo vermenize neden olabilir.
Kilo kaybetme hızı, hedef kilonuza yaklaştıkça azalabilir:
Hedefe yaklaştıkça kilonuzu korumak için daha az kalori almanız gerekebilir. Aslında vücut ağırlığınız azaldıkça ihtiyaç duyduğunuz kalori de azalır. Buna rağmen yediklerinizi azaltmadan kilo vermek istiyorsanız diyetinizi egzersizle destekleyebilirsiniz.
Hedefe yaklaştıkça disiplin bozuluyor:
Kilo verme kararının başlangıcında genellikle çok daha disiplinli oluruz. Çevreden gelen yemek tekliflerine ve ısrarlara kulak asmayız. Ama 8 – 9 kilo verdikten sonra etraftan gelen iltifatlar ve övgüler, yoldan çıkmamıza neden olabilir. Unutmayın, her gün yapılan 50-60 kalorilik küçük kaçamaklar, haftada 400-500 kalori ayda da iki bin kalori eder.
Yeni bir şey deneyin:
Uzun zamandır aynı programın içindeyseniz, farklı bir beslenme şekli veya öğün saatlerinde değişiklik yapmayı, akşam mümkün olduğunca erken yemeyi deneyebilirsiniz. Hareketinizi artırmak, en hızlı cevap veren yol. Farklı kahvaltı seçenekleri de metabolizmanızı hızlandırır. Örneğin kahvaltıda meyve suyu varsa onun yerine meyve yiyin. Böylece kalori alımını üçte bir oranında azaltmış olursunuz.
Bedeninizi dinlendirin:
Eğer üç aydan daha uzun bir süredir diyet yapıyorsanız programa bir süre ara verin, kilo koruma programına geçin ve aynı kiloyu korumayı deneyin. Koruma döneminde uzun zamandır yemediğiniz besinleri tüketin, dengeli ve aşırıya kaçmadan tabii ki. Tekrar diyete başladığınızda sorun oluşturan son 2 – 3 kiloyu daha rahat verebilirsiniz.
Son, inatçı kilolar zor gidebilir:
Kilo vermeye karar verip başarılı bir şekilde 10 kg verdiniz hedefinize sadece 2 kg kaldı yani 54 kg ağırlığındasınız ve 52 kg olmak istiyorsunuz. Diyeti dikkatlice takip ediyor her sabah heyecanla tartıya bakıyor ama bir türlü 52 kilogramı göremiyorsunuz. Yalnız değilsiniz son kilolar biraz zor gider. Bazı kilolar özellikle dirençlidir. Her bireyin direnç gösteren bir vücut ağırlığı olabilir ama genelde kilo kaybetme hızı, hedef kilonuza yaklaştıkça azalabilir çünkü sizin küçük bedeninizi korumak için daha az kalori harcamanız gerekir.
Karın yağları için yeşil çay:
Karın bölgenizde toplanan dirençli yağları eritmekse, yeşil çayı diyetinize eklemeyi unutmayın. Çeşitli çalışmalar, yeşil çayın özellikle karın bölgesi üzerinde kilo kaybına yardımcı özellikleri olduğunu gösteriyor. Genelde kilo verirken karın yağları en son gidiyor ve bu da bireyleri mutsuz ediyor.
Tartıdaki farklar neden olabilir?
- Özellikle kadınların hormon salgıları özellikle menstürasyon(adet, regl) öncesi vücutta yaşanan değişiklikler vücut ağırlığını doğrudan etkiler.
- Bağırsak hareketlerindeki değişiklik bir sabah tartınızı etkiler eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız 400 – 900 g fark hissetmeniz normaldir.
- Eğer suyu az içip tuzlu bir şeyler yediyseniz vücutta ödem yani su tutulması meydana gelir bu yüzden vücut ağırlığınız artmış gibi görünür. Bu yüzden hiç endişelenmeyin daha fazla su için, maydanoz suyu da iyi bir ödem çözücüdür.
- Uzun uçak yolculuğu yaptıysanız basınç farkı ve hareketsizliğe bağlı ödem olabilir.
- Alkol alıp ertesi sabah tartıya çıktıysanız da ani değişiklikler görmeniz çok normaldir. Dengeli beslenip bol su içtiğinizde birkaç gün içinde düzelir.
Diyet uzun soluklu bir maratondur
- Diyeti kısa süreli bir yarış olarak değil uzun soluklu bir maraton olarak düşünün.
- Diyette mükemmellik beklentisi suçluluk hissi yaratır. Diyet listenizin esnek olmasına dikkat edin.
- Küçük farkların bile uzun vadede iyi sonuçlar getireceğine inanın.
- Diyete başlarken kilo vermenin yavaşlaması hatta duraklamaya girmesinin normal olduğunu bilerek yola çıkın. Bu durum bir kriz değil, aşılması mümkün bir durumdur.
- Diyeti, bir kamp gibi belirli bir süreyi yasaklar ve aç kalma duygularıyla geçirmek yerine bir seçim olarak yaşam biçimi haline getirirseniz daha rahatlarsınız.
- Amaç sadece “rakamsal hedef”e ulaşmak değil daha iyi bir yaşam biçimine kavuşmaktır.