Bayramlarda genellikle bütün aileyi bir araya getiren, zengin sofralar kurulur. Mutluluklar, kahkahalar, paylaşımlar arttıkça fark etmeden et ve et ürünleriyle bayramların klasiği olan tatlı tüketimi büyük ölçüde artar.
Bayram kilolarının matematiği
Kişinin 1 kilo alabilmesi için normal beslenmesinden 7 bin kalori fazla alması gerekir. sağlıklı bir erkek 3 bin kaloriye ihtiyaç duyar. 7 bin kalori için gün boyunca yemek lazım gibi görünse de, 1 porsiyon baklava ortalama 450-500 kalori eder.
Bayram ziyaretlerinde üç misafirlikte birer tabak baklava yese günde bin 500 kalori fazladan almış olur. 4 günde toplam 6 bin kalori sadece tatlı yenilerek alınır. Bunun böreği, dolması, pilavı var. İşin kötüsü o kiloyu maalesef iki günde veremiyorsunuz. Aldığınız 1 kiloyu geri vermek için 7 bin kalori eksik tüketmek gerekiyor. Yediklerinizi günde bin kalori bile indirseniz haftada 1 kilo verebilirsiniz. 2 kilo, 2 haftada gider.
Onun için kendinize biraz zaman tanımalısınız. Ancak fazla uzatmadan bayramın hemen ardından yediklerinize dikkat etmeye başlamalısınız. Eğer moralinizi bozup “Bu kiloları aldım, vermek çok zor” deyip ipin ucunu bırakırsanız problem kartopu gibi büyür. Vereceğiniz kilolar arttıkça da kendinize olan inancınız azalır.
Detoks derken?
Detoks Diyetleri böbrekler ve karaciğere detoks sürecinde yardımcı olması beklenen programlardır doğal beslenmeyle bol su esastır. Kahve, çay, Alkol, işlenmiş besinler ve hayvansal ürünler detoks diyet programlarında yoktur. Bir ölçüde baklagil, balık, sebze ve sınırlı oranda meyve bu beslenme tipinde kabul edilebilir. Ancak dikkat sadece sıvılar litrelerce su veya otlarla hazırlanan açlık diyetlerini
ben önermiyorum.
10 gün boyunca hiç katı yiyecek yemeden sadece sıvı alınan programları sağlık açısından riskler taşıyabiliyor… Bitkisel bazlı ve dengeli protein içeren bir diyetle beslenmek sağlıklıdır ancak çoğu detoks diyeti aşırıya kaçabiliyor ve ben bunu sağlıklı bulmuyorum
Bayramda aldığınız 1-2 kiloyu kolayca vermek ve vücudunuza yüklediğiniz ağırlıklardan kurtulmak istiyorsanız dengeli bir diyetle aldığınız kaloriyi azaltmak ve sağlıklı beslenmek en doğrusu olacaktır.
Bağırsaklarınıza yardım edin
Hayvansal gıdalar, posa içermez. Bayram boyunca sebze, meyve tüketimini de azalttıysanız bağırsak hareketlerinde yavaşlama ve kabızlık problemi oluşabilir. Bu sebeple bayram sonrası daha fazla posa ve vitamin – mineral açısından sebze ve meyve ve tahıl ürünleri tüketimine ağırlık verin. Günlük 2.5 -3 litreye yakın su tüketimine dikkat edin. İşte size bir günlük örnek menü. Bu liste sağlıklı yetişkinler için örnektir. En doğrusu bir beslenme uzmanı ve hekim onayıyla size özel programı uygulamaktır.
ÖRNEK MENÜ
Sabah
3 yemek kaşığı yulaf
Yarım şeftali
10 çiğ badem, tarçın
1 kutu probiyotik yoğurt veya kefirle smoothie yapabilirsiniz
Ara Öğün
2-3 bardak limon ve taze nane ilave edilmiş ılık su
Öğle
Bol yeşillikli salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
4-5 yemek kaşığı haşlanmış bulgur, kinoa veya mercimek
1 avuç keçi lor peyniri
Yarım avokado veya 4-5 ceviz
Ara Öğün
1 bardak kefir
1 şişe maden suyu
10 badem
2 kuru kayısı
Akşam
Sınırsız mantar sote (etsiz ve bol sebzeli)
Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
1 haşlanmış yumurta
Ara Öğün
2 kuru erik 15 çiğ badem
2-3 bardak limon ve nane ilave edilmiş ılık su
Dikkat!
Tüm gün su tüketiminizi 3 litre olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Bitki çayları şekersiz ve limonlu olarak ilave olabilir.
Doğa yürüyüşleriyle destekleyebilirsiniz.
Alkol, kahve ve şekerli, gazlı içecekler tüketilmemelidir.