Yaz mevsiminin başlaması ile sıcaklıklar gün geçtikçe etkisini arttırıyor. Sıcaklardan korunmak için ise herkesin kaçış yolu farklı olacak. Bazı bölgeler denize inip serinlemeye çalışacaklar, bir kısmımız işlerini bırakamadığı için klimalarda çare bulmaya çalışacak.
Bedenimizin kliması yani serinlemesi için soluduğumuz hava ve su çok kritik önem taşıyor. Klimalı ortamlar serinlik hissi verse de aslında yapay olarak serinlediğimiz için kuruyan cildimiz daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden odanın içi serin bile olsa yaz aylarında en önemli konu yeterli su içilmesi.
Bunaltıcı sıcaklar yediklerinize de özen göstermenizi gerektiriyor. Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli sizi taze ve canlı tutmaya yardımcı olacaktır.
Akdeniz diyeti yaz dönemi için en uygun örnektir. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata iyi bir yaz mönüsü seçimidir. Ayrıca sıcakla birlikte terleme oranı arttığı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de önemlidir.
Günde 2-3 porsiyon sebze ve 3-4 porsiyon meyve tüketimi bağışıklık sistemimiz için gerekli olan vitamin ve minarelleri karşılamaya yardımcıdır. Özellikle yeşil renkli sebzeler folik asit potasyum ve özellikle c vitamininden zengin olduğu için bol bol tercih etmek yararlı olacaktır. Bununla birlikte meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek de gerekmektedir. Tatlı tüketiminde hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma tüketilmesi daha doğru olur ama tabi ki ölçüye dikkat.
Yaz meyve ve sebzelerinin su oranının yüksek olması doğadaki dengenin en önemli göstergesi ve armağanıdır bize… Bu sebzeleri az yağ ile pişirmek veya çiğ yenilenleri o haliyle tüketmek en doğrusudur kızartma ve kavurmalara ihtiyacımız yok. Aşağıda hem pratik hem de sağlıklı yaz tariflerimi denemenizi tavsiye ederim
Bedeninizden buharlaşan sıvıları yerine koymak gerekiyor
Vücudumuzdaki sıvı kaybı ter, solunum, dışkı ve idrar yolu ile olur. Yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir; terlediğinizi görmeniz şart değil! Kadınların günde ortalama 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre suya ihtiyacı vardır. Ancak egzersiz yapıldığında her yarım saat için bu miktara 1-2 bardak daha eklenmelidir. Kısaca günlük maksimum günlük su ihtiyacı 2-3 litre denilebilir. Su içmek için susamayı beklemeniz gerekmiyor. Su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine bir iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane veya limon da ekleyebilirsiniz. Ayrıca soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendiyle pişmiş olan kompostolar, limonata, ayran, kefir ve maden suyu sıvı alımı için doğru seçimlerdir.
Riskli grup sıcakların tehdidi altında
Havaların ısınmasıyla birlikte bebekler, çocuklar, yaşlılar, hamileler, tansiyon, kalp ve şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişilerde beslenme kaynaklı bazı sağlık riskleri ortaya çıkabilir. Özellikle şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler kafein alımına dikkat etmeli, düzenli sağlık kontrollerini aksatmamalı ve diyetlerine özen göstermelidir. Aşırı sıcak saatlerde dışarıda bulunmamak ve varsa ilaçların düzenine dikkat etmek çok önemlidir. Bebek ve çocuklar kendini ifade edemeyeceği için sıvı alımları ve idrar çıkışları anneler tarafından takip edilmelidir
Yoğurtlu yalancı kızartma
Kabak ve patlıcanları kızartmalık yapar gibi ince ince doğrayın daha sonra tost makinesini yağlayın ısındıktan sonra içine sebzeleri dizin ve her iki tarfınıda piştikten sonra bol domatesli sarımsaklı sos ve yoğurt ile yenilmeye hazır, afiyet olsun…
Soğuk Çorba
200 gram az yağlı yoğurt , 1 çay bardağı soğuk su , 1 yemek kaşığı haşlanmış bulgur, 1 yemek kaşığı haşlanmış, nohut , 2 tam ceviz, 1 doğranmış salatalık ve dereotunu karıştırın bol buz ve az tuz ile servise hasır, afiyet olsun