Kurumsal Beslenme Danışmanlığı

Başta ABD olmak üzere birçok ülkede farklı sektörler tarafından tercih edilen kurumsal beslenme danışmanlığı, çalışanların bireysel sağlığına yatırım yapmanın yanı sıra işverenlere daha üretken ve mutlu bir personel yapısı sunar.

Bununla birlikte; şirketler için bir sosyal sorumluluk projesi olarak değerlendirilebilir ve hem toplumsal sağlığa hem de iyi yaşam bilincinin yaygınlaşmasına sunduğu katkı nedeniyle önem taşır.

Yüksek lisans eğitimini bu alanda yaparak akademik bir ilke imza atan Dilara Koçak, ülkemizde 2003 yılında kurumsal beslenme danışmanlığını başlatan isim oldu. Bir yeniliğe öncülük etmenin verdiği motivasyon ve sorumlulukla güçlü bir altyapı hazırlayarak, yıllar içinde birçok saygın kurum/kuruluşa, ekibiyle birlikte beslenme danışmanlığı yaptı.

Kurumsal beslenme danışmanlığı; kilo yönetimi, sağlıklı mutfak alışkanlıkları, spora uygun beslenme, şirket yemekleri için sağlıklı menü seçimi ve satın alma, diyetisyenlik hizmeti, eğitimler ve toplu seminerleri kapsayan çok yönlü bir program olarak hazırlanır. Hem çalışan profiline göre hem de yöneticilerin yoğun temposu ve sık seyahat programına göre farklı planlamalar içerir.

Beslenme sadece temel fiziksel bir ihtiyaç olduğu için değil aynı zamanda tüm yaşam akışını, alışkanlıkları, enerjiyi ve hem bedensel hem ruhsal sağlığı etkilediği için önemlidir. Dahası, uzun yıllar bir arada olan ve günün büyük bölümünü birlikte geçiren kişilerde benzer beslenme eğilimleri gözlenmesi söz konusudur. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye dair doğru bilgilerin öğrenilmesi ve alışkanlığa dönüşmesi için kolektif bilinç kıymetlidir.

Bu noktada; kurumsal beslenme danışmanlığı alan şirketlerde gözlenen başlıca değişimler şöyle özetlenebilir:

Kurumsal beslenme danışmanlığı sadece diyet programları ya da kilo verme ile ilgilenmez; hayat boyu kaliteli beslenmeye, iyi yaşamaya dair farkındalık ve alışkanlık kazandırmayı da amaçlar. Diyabet ve Beslenme, Kolesterol ve Beslenme, Gebelik ve Beslenme, Yüksek Tansiyon ve Beslenme, Karaciğer Yağlanması ve Beslenme, Kanser ve Beslenme, Antioksidanlar, Vitaminler ve Beslenme gibi birçok önemli konuda bilgi sahibi olunmasını sağlar.

Beslenme ve Diyet Akademisi Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre beslenme danışmanlığı için harcanan her 1 Dolar, ileriye 4 Dolar kazanç olarak yansıyor. Amerikan Tıp Birliği Dergisi’nde (Journal of the Amerikan Medical Association) yer alan bir başka çalışmaya göre ise obez bireyler yılda 6-9 gün veya daha fazla sağlık problemleri nedeniyle izin alıyor.  Sağlık problemleri özelinde örnek vermek gerekirse de Tip 2 diyabet konusunda beslenme eğitimi alanların iş günü kaybının %64 oranında azaldığı, yeterlilik ve verimlilikte ise %87 oranında başarı sağlandığı görülmüş.

Bilimsel araştırmaları ve bulguları artırmak mümkün. Ama hepsinin işaret ettiği ortak nokta; kurumsal beslenme danışmanlığının bugünün dünyasında markalar için stratejik bir adım ve geleceğe yatırım olduğu aynı zamanda toplumsal hayata katkı sunduğu yönünde…

Kurumsal Beslenme Danışmanlığı

Referanslar

Dilara Koçak ve Mezura Sağlık ekibinden Kurumsal Beslenme Danışmanlığı almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.