Ben üniversiteye 1990 Eylül’ünde Ankara’da başladım ve 49 kiloydum, 29 Ekim tatili için tekrar ailemin yanına döndüğümde ise yani 6 -7 hafta sonra 56 – 57 kg idim. Daha önce hiç kilo almamıştım, tam tersi evde sürekli yemek yemeye ve kilo almaya doğru teşvik vardı çünkü zayıf bir çocukluk geçirmiştim. (sakın hala her şeyi yediğim halde zayıfım sanmayın yediklerime dikkat ediyorum ve egzersiz yapıyorum yoksa ben de hızla kilo alabiliyorum çünkü yaş ilerliyor maalesef) Bizim ailede zayıf birey çoğunluktadır, hatta kız kardeşim ve erkek kardeşim uzun süre kilo almak için bana beslenme programı yazdırdılar. Annem hiçbir zaman kilolu olmadı ve benim de o yıla kadar hiç kilo problemim yoktu, hatta eve döndüğümde tüm aile “ne güzel kilo almışsın” diye sevindi. Tabi o zaman mesleki dersler başlamamış, yeni bir şehir, ev yerine yurt düzeni, yeni arkadaşlar, farklı yiyecekler, gece geç saatte yenilen yemekler derken ben ne olduğunu anlayamamıştım. Hatırlıyorum aynı odada kaldığım diğer 5 arkadaşımın da aynı şey başına gelmişti. Tabii bizim zamanımızda teknoloji hayatımıza bu kadar girmemişti, teknolojinin beslenme düzenimizi nasıl etkilediğini öğrenmek için tıklayın.
Üniversiteye başladığınızda evden ayrılmanın verdiği bir boşluk hissi, arkadaşlarla dışarıda geçirilen uzun zamanlar, anne yemekleri yerine sürekli hazır yemek ve yüksek yağlı ve yüksek kalorili seçimler birden hayatınıza girebiliyor ve siz farkında olmadan kilo alıyorsunuz.
Peki, ne yapmalıyız:
1. Öğün atlamamak, az az sık sık yemek:
Öğün atlamak, beyinden vücuda “kıtlıktaymış” gibi iletilir. Uzun süre aç kalmak, metabolizmayı yavaşlatır, açlık daha çok hissedilir ve dersler bittikten sonra yağ içeriği yüksek besinlere hayır diyemezsiniz.
2. Su içmeyi unutmayın:
Su içmeyi ihmal etmeyin. Su şişeniz bittikten sonra tekrar doldurup, su tüketmeye devam edebilirsiniz. (500 ml’lik su şişesini 3 defa doldurup, bitirmek günde 1,5 litre su alımını garantiler.)
3.Kahvaltısız olmaz:
Sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak, uzun ve yorucu ders saatleri boyunca aynı enerji seviyesinde kalmaya yardımcı olur ve beyinize güç vererek derse odaklanmayı sağlar.
4.Öğle Yemeği Seçimi:
Okul yemekhanesinde yemiyorsanız, sandviç, tost, simit, döner dürüm, salata, ızgara çeşitlerini, miktarını hesaplayarak rahatça tüketebilirsiniz. Pizza, patates kızartması, hamburger, mantı, makarna, pide, gözleme gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek yiyecekleri haftada bir defadan fazla tüketmemeye çalışın.
5.Ara Öğünsüz olmaz:
Yoğun geçen ders aralarında acıkıp bir şeyler atıştırma ihtiyacı duyarsanız; kepekli tost, simit-peynir, kuru-taze meyveler- fındık/ceviz/badem imdadınıza yetişecek en iyi ikililerdendir.
6.Akşam Yemeği Seçimi:
Özellikle, vitamin – mineral ve yüksek orandaki lif olarak zengin içerikleri nedeniyle olabildiğince çok salata ve sebze ağırlıklı beslenmek yararlı olacaktır. Seçme şansınız varsa, yağ oranı daha düşük olan tavuk ya da hindi (haftada 2 kez kırmızı et-köfte) tercih edilebilir. Balık az tükettiğinizi düşünüyorsanız, ton balığı alternatifini deneyebilirsiniz.
7.Tatlı sevenlere iyi haber:
Haftada 2 kere tatlı tüketebilirsiniz. Canınız tatlı istediğinde sütlü tatlı, dondurma, meyve ve yoğurt veya 20 gr bitter çikolata ile 15 badem tüketebilirsiniz.
8.Sıvı kalorilere dikkat:
Meyve suları, yağlı sütle ve şurup ilave edilerek yapılmış kahveler yüksek enerji içerikleri nedeniyle, ihtiyacımız olan günlük kalori miktarının hesabını yaparken göz önünde tutulmasında fayda vardır.
9.Gece yaşanan açlıklarda:
Şekersiz bir kahve yanında diyet bisküvi, kuru meyveler ile kuru yemişler (10 fındık veya 3 tam ceviz yediğinizde 1 tatlı kaşığı yağ aldığınızı veya meyveleri tüketirken porsiyon miktarlarına uymak gerektiğini unutmayın) tüketmek iyi seçimler olacaktır.
10. Atıştırmalıklardan Nasıl Uzak Duracağım?
Bu soruyu kendinize soruyorsanız, bunu sağlamanın en önemli yollarından biri; sık sık satın almamaya çalışmaktır. Eğer yaşadığınız yerde, besinleri saklamak için buzdolabınız bulunuyorsa; az yağlı yoğurtlar, meyveler, müsli barlar imdadınıza yetişecek sağlıklı atıştırmalıklar olacaktır.
11. Sadece Beslenme yetmez hareket de lazım:
Genelde uzun ders saatleri, oturarak çalışmak gibi nedenler hareket etmeyi kısıtlayabilir. Alınan kalorilerin, yakılan kalorilerden fazla olması zamanla aşırı kiloların birikmesine neden olabilir. Bu nedenle size önerim, kampüsteki spor alanlarınızı gözden geçirin, hatta bazı okullarda gym haricinde tırmanma, yoga, dans topluluğu gibi farklı aktiviteler de mevcut oluyor, bunlardan faydalanmanızı öneririm.
Özellikle yaza girerken diyet modasına(!) uyup metabolizmanıza eziyet etmeyin, sık yapılan diyet yanlışları için tıklayın.