Ramazan ayı geldi, Ramazan ayında oruç tutanlar için 11 aylık genel düzenin dışında hem sosyal hayatta hem de beslenme düzeninde birçok farklılıklar ortaya çıkıyor.

 

Sofralar daha zengin, aileler bir arada ve duygu paylaşımı yüksek oluyor. Tüm akrabalar, arkadaşlar, dostlar bir araya geldiğinde değişen sofralar ve bu sofraların tabii ki vazgeçilmez klasikleri oluyor, peki nasıl dengelemeli ne kadar yemeli?

SICAK RAMAZAN PİDESİ

Ekmeksiz diyet, pidesiz ramazan olmaz. Yılın sadece belirli bir ayında yapılan ramazan sıcak ramazan pidesinin hem kokusu hem görüntüsü sizi cezbediyor olabilir. Miktarına dikkat ettiğiniz sürece ondan kaçmanıza gerek yok. Diyette olduğu gibi Ramazan ayında da yasak yok, denge var. 1 avuç içi büyüklüğündeki ramazan pidesi, yaklaşık 2 kare, 1 dilim ekmek demek oluyor. Ayrıca pilav veya börek yemeyi planlıyor iseniz pide miktarını azaltmalısınız. Ramazanda azalan su tüketimi ve hareketsizlikle beraber azalan lif tüketimi bağırsak problemlerine sebep olabiliyor. Bu yüzden tercihiniz lif alımını artırmak için tam buğday, tam çavdarlardan yana olabilir. İftarda bir parça pideyle ona olan özleminizi giderip, sahurda tercihinizi sizi daha uzun süre tok tutacak tam buğday ve çavdar ekmeklerinden yana kullanabilirsiniz.

VİTAMİN DOPİNGİ HURMA

Ramazan ayının temsilcilerinden biridir. Hurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahiptir. Lif, yağ ve proteinler açısından zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir. Hurmada hamilelikte önemli bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır.
Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar; bu sebeple hamileler tarafından da tüketilebilir. İçerdiği lifler kabızlığa karşı da koruyucudur.
Diğer meyvelere göre protein içermesi de     önemlidir. İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceği hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karşı koruyucu olduğu, boğaz ağrısını kestiği, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderdiği bilinmektedir. Uzun süren açlık sonrası iftarda düşen kan şekerini dengelemede ve bağırsak için faydalı.

RAMAZAN TATLISI GÜLLAÇ

Genellikle evde veya dışarıdaki iftar yemeklerinde bütün günün açlığının ardından hep bir tatlı ile yemeği sonlandırarak kendimizi şımartırız. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir. Güllaç sütlü bir tatlı, yağ içeriği düşük ve üzerine serpilen cevizler besin kalitesi açısından faydalıdır. Dikkat edilmesi gereken ise yediğiniz miktar, yediğiniz saat ve yeme sıklığınız. Haftada 1-2 kez sütlü tatlı yenilebilir. Ancak hemen yemek üzerine değil iftardan 1 saat sonra ara öğün niyetine yenilmesi daha iyi olur.