Ramazan ayında en çok merak edilen konulardan biri de oruç tutarken kilo vermek veya kilo korumak oluyor. Peki hem oruç tutmak hem de ideal kilonuzu korumak mümkün mü? Aslında günlük hayatta yapacağınız bazı küçük değişikliklerle kilo yönetimine destek olabilirsiniz. Hadi bunlara hep birlikte bakalım…
1.Sağlıklı Pişirme Yöntemlerini Seçin
İftar sofralarında hazırlanan yiyeceklerin pişirme yöntemi oldukça kilo kontrolü açısından önemlidir. Yiyeceklerin kalori içeriğini azaltmanın bir diğer önemli yolu da sağlıklı bir pişirme yöntemi seçmektir. Birçok kişi iftar için kızarmış ve bol yağlı besinleri tercih ediyor ve bu durumda kilo alımına sebep olabiliyor bu nedenle ızgara, fırınlama ve az yağda kavurma yöntemlerine başvurmak tüketilen yiyeceklerin kalorilerini azaltarak mevcut kilonuzu desteklemenize yardımcı olacaktır.
2. Porsiyon Kontrolü Yapın
Ramazanda porsiyon kontrolü yapmayı hiç denediniz mi? Bu ayın asıl amacı sabır ve nefsi kontrol edebilmektir, bu nedenle yemek söz konusu olduğunda bu iki faktör göz ardı etmeye özen gösterin. En sık yapılan hatalardan birisi iftarda aşırıya kaçmak ve sahur ile iftar arasında yemek yememektir. Bu nedenle tabağınızı veya servis kaşığınızı daha küçük bir alternatifle değiştirmek aşırı yemenin önüne geçebilir ve tokluk hissinizi dengeleyebilir.
3. Yeterli Sıvı Alımını İhmal Etmeyin
Açlık ve susuzluk kavramlarının beyinde birbiriyle çok karıştığını biliyor musunuz? Yani gün içinde kendinizi aç hissetmenizin sebeplerinden biri de susuz kalmak olabilir. Ramazan ayında gün içinde uzun süre susuz kaldığınız düşünülürse günlük sıvı ihtiyacınızı alabilmek için iftar ve sahur arasındaki zaman dilimini çok iyi değerlendirmeniz gerekiyor. İftarla sahur arası mutlaka en az 1,5-2 litre su içmeye özen gösterin. Yetersiz su tüketimi iftar sonrası besin alımını artırabilir. Bunun yanı sıra oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemlerden birisi de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmak. Sahurda lif ve su içeriği yüksek besinlerden domates, salatalık, marul gibi sebzelere beslenmenizde yer verebilirsiniz. Ayrıca ramazanda hava sıcaklığının artması ile birlikte bu aylarda en sık karşılaştığımız sorunlardan biri elektrolit dengesizliği. Sindirimi kolaylaştırması ve elektrolit dengesini koruması açısından bir şişe maden suyu tüketmeniz faydalı olabilir.
4. Düzenli Öğün Tüketin
Ramazan’la birlikte öğün düzeni ve saatiyle tüketilen yiyeceklerin miktarlarındaki artış beslenmedeki en önemli değişikliklerdir. Ancak yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece atıştırmasıyla yatmak metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Eğer ramazan ayında da kilo kontrolü sağlamak istiyorsanız günlük almanız gereken enerjiyi öğünlere dengeli bir şekilde dağıtmaya özen gösterin.
5. Egzersize Vakit Ayırın
Kilo korumanın veya kilo vermenin altında yatan ana sebebin enerji dengesi olduğunu biliyorsunuz. Yani gün içerisinde aldığınız kalori kadar yaktığınız kalori de önemli. Dolayısıyla ramazan ayında harcadığınız enerjiyi artırmak için egzersizden faydalanabilirsiniz.
Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, iftardan 1-1.5 sonra hafif yoğunluklu egzersizler yapabilirsiniz, çok yoğun egzersizlerden kaçınmanızda fayda var.Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa lütfen önce hekiminize danışmayı unutmayın.Evden çıkmayayım ama egzersizimi ihmal etmeyeyim diyorsanız internet üzerinden egzersiz programlarına göz atabilir kendinize uygun günlük basit egzersizlerle başlangıç yapabilirsiniz.Eğer hiç denemediyseniz mutlaka deneyin. Hafif egzersizler yapmak ramazan ayı boyunca kilo yönetiminize destek olur.