Geçen ayki bültenimizde, stresin hayatımızdaki yerinden ve belirtilerinden bahsetmiştim. Stres, dozuna göre bizi verimli hale getirebilir. Ancak bazen de çok daha kaygılandırabilir. Stresin bizim üzerimizdeki etkilerini, mümkün olduğunca kendi kaynağında çözümlemede fayda var. Bu şekilde hayatımızın diğer alanlarında daha rahat ve etkili olabiliriz. Özel yaşamımızda, iş yaşamımızda, ya da sosyal yaşamımızda stresli olma halimizle baş edebilmek için çeşitli farklı yöntemler vardır.
Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Bedene yönelik yöntemler, beslenme davranışımızı da yakından ilgilendirdiğinden, çok önemli bir role sahiptir. Stresle baş ederken, bedenimizle nasıl başarabiliriz bunu?
a) Nefes egzersizleri ve Gevşeme yöntemlerini uygulayarak. Günde 5-15 dakikayı kendimize ayırmak, bedenimize yönelmek ve bedenimizi rahatlatmak, hem zihnimize, hem de bedenimize yapacağımız en iyi dinlenme yöntemi olacaktır. Bu şekilde kendimizi daha dingin ve kaygısız hissedebiliriz.
b) Düzenli spor yaparak. Hareket etmek, kan dolaşımını da hızlandırdığı için, kas gerginliğini azaltmakta faydalıdır ve kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar.
c) Düzenli ve sağlıklı beslenerek. Beslenmemizde omega açısından zengin olan balık, protein açısından zengin olan et ve süt ürünleri, seratonin hormonu salgılamasına yardımcı olan karbonhidratlar ve lifli gıdalar, özellikle alınması önerilen besinlerdir.
2. Duruma yönelik yöntemler, olayları algılamamızda ve düşündüklerimizi ve hissettiklerimizi değerlendirmek açısından oldukça önemli bir role sahiptir. Nasıl davranmalıyız?
a) Zamanımızı iyi ve dengeli kullanmakta fayda var. Bunun için önceliklerimizi sıralamak, planlı hareket etmek stresimizi azaltacak en önemli durumlardan birisidir.
b) İletişim sağlamak ve problem çözme yöntemlerini yalnız başımıza değil, ama destek alabileceğimiz kaynaklarımızı da kullanarak geliştirmek bir diğer faydalı bir yöntemdir.
Kendimizin Stresle Başa Çıkma Yönteminizi Değerlendirebiliriz
Hepimiz zaman zaman stresli durumlar yaşarız, ancak bazen bunlarla baş edebildiğimizi düşünürken, bazen de kendimizi daha kaygılı, daha evhamlı ya da daha umutsuz görebiliriz. Hangi zamanlarda daha kaygılı olabiliyoruz, ya da hangi durumlarda kendimizi daha mücadele edebilir görüyoruz, diye düşündüğümüzde davranışlarımızın da farklı olduğunu hemen fark edeceğizdir. Hangi başa çıkma davranışlarımızın işe yaradığını, hangilerinin ise işe yaramadığını, belki daha fazla kendimize zarar verdiğimizi anlayabiliriz.
Kendinizi şu sorular ışığında biraz daha yakından incelemeyi ve baş etme yöntemlerinizi kendinizin keşfetmesini öneririm.
- Kendimi stresli hissettiğimde, genellikle ne yaparım?
- Böyle durumlarda nasıl davranıyorum?
- Bu davranışlarım her zamankinden farklı mı? Eğer öyleyse, hangi açılardan farklı davranıyorum?
- Tepkilerimin daha esnek olabilmesi için, farklı başa çıkma yöntemleri denemeli miyim?
- Kullandığım baş etme yöntemleri diğer insanlarla ilişkilerimi nasıl etkiliyor?
- Bu davranışlarım sağlığımı nasıl etkiliyor?
Bu soruların cevaplarını bularak, kendiniz için daha sağlıklı olan stresle baş etme davranışlarınızı hayata geçirmenizi diliyorum…