Taş devri diyeti, yaklaşık 10.000 yıl öncesindeki insanların beslenme stillerini savunur. Bu diyetin temelinde az işlem görmüş veya hiç işlem görmemiş besinleri tüketmek yatar. Bunun yanında her diyette olduğu gibi bu diyette de tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besin grupları var. Et ve et ürünleri temel protein kaynağı olarak tüketilirken süt ve süt ürünleri grubu beslenme düzenine dahil edilmiyor. Sebze meyve tüketiminde herhangi bir kısıtlama yokken tahıl grubu yasaklı besinler arasında yer alıyor. 3 beyaz olarak adlandırılan un, tuz ve şeker ise tamamen kısıtlanıyor.
Taş Devri Diyeti Nasıl Yapılır?
Taş devri (paleo) diyetini, avcılık-toplayıcılık ilkesine uygun düşük karbonhidrat içeriğine sahip beslenme planı olarak tanımlayabiliriz. Bu beslenme planını uygulayacaksanız ilk yapmanız gereken işlenmiş hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak. Taş devri (paleo) diyetinin temelinde et tüketimi yer alıyor. Bunun yanı sıra tüm besin gruplarına odaklanmak da büyük önem taşıyor. Paleo diyetinde çiğ besinlerin tüketimi de oldukça önemli. Bunlarla birlikte besinlerin doğal haliyle tüketilmesine de dikkat edilmesi gerekiyor. Bu nedenle taş devri diyeti yapıyorsanız buharda pişirme yöntemi tercih etmeniz önemli.
Örnek Taş Devri Diyeti Listesi
Kahvaltı
Peynirli omlet (2 yumurta ile)
10 adet siyah/yeşil zeytin
1 kase söğüş
Öğle
1 kase sebze çorba
Izgara tavuk
Izgara sebze
Ara Öğün
10 adet badem
1 adet elma
Akşam
1 kase mercimek çorba
Et sote
Bol yeşillikli mevsim salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli)
Paleo (Taş Devri) Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Bazı çalışmalar, taş devri diyetinin kanser ve kalp hastalıkları, diyabet ve tansiyon hastalıklarının görülme riskinde azalmaya neden olacağını savunuyor ancak ileriye dönük insan sağlığını nasıl etkilediği konusunda yapılan uzun vadeli bir çalışmalar eksik. Paleo (Taş Devri) diyetinin sağlıklı yağlar açısından zengin olması ve aynı zamanda düşük şeker içermesi ve genel olarak sebze, meyve gibi kompleks karbonhidratlar içermesi sağlık faydalarının altında yatan sebeplerden diyebiliriz.
Taş Devri Diyetinin Temel İlkeleri Nelerdir?
– Paleo diyetin en önemli kurallarından biri işlenmiş et ürünlerinden uzak durulması.
-Bu beslenme planında günde 1-2 haşlanmış yumurta tüketebiliyorsunuz. Tavada pişirmeyi tercih edecekseniz zeytinyağı gibi bitkisel yağlardan faydalanmanız tavsiye ediliyor.
-Mümkün olduğunca doğal ürünleri (köy tavuğu, doğal süt vb.) tercih etmeniz öneriliyor.
-Paleo diyetinde et tüketimi serbest. Ancak eti pişirirken ilave yağ eklemeden kendi yağında pişirmeye özen gösterin.
-Tüm sebzeleri çiğ ve az pişmiş şekilde tüketebilirsiniz. Şeker içeren bezelye, patates, havuç gibi sebzelerin tüketimi ise azaltılmalı.
-Haftada en fazla 2 kez baklagillere yer vermeniz önemli.
-Soğan ve sarımsak gibi güçlü antioksidanları yemeklerinize eklemeyi unutmayın.
-Su tüketimine özen göstermeniz önem taşıyor.
-Paketli meyve suları, gazlı içecekler, alkol ve kahve tüketimi önerilmiyor.
Taş Devri Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her diyette olduğu gibi paleo (taş devri) diyetinde de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.
-Bu diyeti uygularken sık sık atıştırmak yerine açlık hissettiğinizde tüketim yapmanız gerekiyor.
-Karbonhidrat grubunu sebzelerden almanız önem taşıyor.
-Uyku dengenize dikkat edin ve günde en az 6-8 saat uyumaya özen gösterin.
-Önemli olan bir diğer nokta düzenli egzersiz yapmanız. Günde en az 30 dakika yürüyüşü yaşam tarzı haline getirmeniz bile sağlığınızı korumaya fayda sağlayacaktır.
-Yüksek protein içeriğine sahip taş devri (paleo) diyetini uzun süre uygulamanız baş ağrısı, konstipasyon ve beslenme yetersizliklerine neden olabilir. Bununla birlikte protein sindirimi sonucu oluşan üre ve ürik asit, böbreklerin yardımıyla vücuttan uzaklaştırıldığı için böbrek fonksiyonlarınız zarar görebilir. Eğer palet diyetini uygulamak istiyorsanız mutlaka bir hekim ve beslenme uzmanı eşliğinde beslenmenizin planlanması ve kan parametrelerinizin değerlendirilmesi çok önemli.
Paleo Diyetinin Kuralları Nelerdir?
Taş devri (paleo) diyetinde serbest ve yasaklı besinler yer alıyor. Deniz ürünleri (somon, sardalya, alabalık vb.) , işlenmemiş et ürünleri (hindi eti, tavuk, dana eti vb.), yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar (zeytinyağı, fındık yağı vb.), sert kabuklu meyveler (badem, ceviz, fındık vb.), elma, erik, ananas, kavun, karpuz, muz gibi besinler serbestçe tüketebilirken işlem görmüş et ve et ürünleri (sucuk, salam vb.), hamur işleri, şekerlemeler, yapay tatlandırıcılar, katı yağlar (tereyağ, margarin vb.), tahıllar (makarna, pirinç, bulgur vb.), süt ve süt ürünleri (süt, peynir, ayran vb.), patates, mısır ve mısır şurubu, paketli meyve suları, gazlı içecekler ve alkol tüketimi tavsiye edilmiyor.